Economic

Romania a avut anul trecut o creştere a PIB de 2,9%

Ziarul de Vrancea
13 feb 2015 972 vizualizări
Aşa arată datele publicate ieri de Institul Naţional de Statistică

Produsul intern brut a crescut anul trecut cu 2,9%, în termeni reali, faţă de 2013, după ce în ultimul trimestru creşterea economică a fost de 0,5% faţă de trimestrul anterior, serie ajustată sezonier, şi de 2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, serie brută, potrivit datelor semnal ale INS. Astfel, creşterea economică din trimestrul al patrulea a fost în termeni reali de 0,5% faţă de precedentele trei luni, în funcţie de date ajustate sezonier fără corecţia cu numărul de zile lucrătoare, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu acelaşi trimestru din 2013, produsul intern brut a avansat cu 2,6% pe serie brută şi cu 2,5% pe serie ajustată sezonier. "Ca urmare a revizuirii seriei brute pentru anul 2013, în vederea reconcilierii datelor trimestriale cu cele anuale semidefinitive, şi a includerii estimării Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2014", se spune în comunicat. Creşterea economică din primul trimestru al anului trecut, faţă de ultimul trimestru din 2013, a fost ajustată de la 0,8% la 0,3%, iar cea din trimestrul al treilea a fost revizuită în urcare, de la 1,8% la 2,2%, comparativ cu trimestrul al doilea. Datele pentru trimestrul al doilea au rămas nemodificate, la o contracţie a PIB de 0,4% faţă de primul trimestru al anului. Raportat la ultimul trimestru din 2013, economia a crescut cu 2,6% în trimestrul al patrulea al anului trecut, dinamică anuală în coborare de la 3,3% în trimestrul al treilea din 2014. La nivelul Uniunii Europene, Romania a înregistrat a cincea mare creştere economică în trimestrul al patrulea compartiv cu trimestrul anterior, de 0,5%, la egalitate cu Olanda, Marea Britanie şi Portugalia. Estonia a consemnat cel mai mare avans economic din UE, de 1,1%, în timp ce economiile Ciprului, Greciei şi Finlandei s-au contractat cu 0,7%, 0,2% şi, respectiv 0,3%.

Investiţiile străine directe s-au redus drastic anul trecut

Investiţiile străine directe au scăzut anul trecut cu 10,6% faţă de 2013, la circa 2,43 miliarde euro, de la un varf de 2,71 miliarde euro atins în 2013 după declanşarea crizei economice, în decembrie fiind atrase fonduri de 304 milioane euro, reiese din datele Băncii Naţionale a Romaniei. "Investiţiile directe ale nerezidenţilor în Romania au însumat 2.426 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv pierderea netă estimată) au înregistrat 2.581 milioane euro, iar creditele intragrup au avut o valoare negativă de 155 de milioane euro (net)", se arată într-un comunicat al BNR. În decembrie au fost atrase investiţii străine de 304 milioane euro, al treilea nivel atins anul trecut, după cel din noiembrie, soldul anual urcand astfel de la 2,12 miliarde euro. În luna noiembrie a fost înregistrat cel mai mare nivel al investiţiilor străine directe atrase de Romania de la începutul anului trecut, de 531 milioane euro, urmat de cel din mai, de 306 milioane euro. La polul opus, cu cele mai reduse niveluri ale investiţiilor, s-au situat lunile februarie, cu 36 milioane euro, şi octombrie, cu 80 milioane euro. În ordine descrescătoare, în martie investiţiile au totalizat 290 milioane euro, în ianuarie 244 milioane euro, în aprilie 215 milioane euro, în iulie 117 milioane euro, în august 115 milioane euro, în iunie 101 milioane euro, iar în septembrie au fost de 90 milioane euro. În 2013, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior, la 2,713 miliarde euro, atingand varful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a consemnat prima apreciere de la începutul crizei. Cel mai ridicat nivel al investiţiilor străine directe s-a înregistrat în anul 2008, de 9,496 miliarde de euro. Între 2003 şi 2006 Romania a înregistrat în fiecare an creşteri ale investiţiilor străine, acestea ajungand la 5,183 miliarde de euro în 2004, 5,213 miliarde de euro în 2005 şi 9,056 miliarde de euro în 2006. În 2007 a avut loc o diminuare a capitalului străin investit în Romania, la 7,25 miliarde de euro, urmat de o creştere la nivelul record din 2008

Olx.ro va înghiţi site-ul tocmai.ro

Grupul norvegian Schibsted Media Group va vinde către Naspers (Africa de Sud) firma care deţine site-ul de anunţuri www.tocmai.ro, tranzacţie care va include şi subsidiara din Portugalia, conform unui anunţ disponibil pe bursa americană Nasdaq. "Schibsted a ajuns la un acord cu Naspers pentru preluarea operaţiunilor din Ungaria. Schibsted va vinde operaţiunile deţinute în Romania şi Portugalia către Naspers", se arată în anunţul companiei norvegiene, care nu precizează valoarea tranzacţiei. Site-ul de anunţuri tocmai.ro este deţinut de Sibmedia Interactive Sibiu, societate controlată în proporţie de 95% de Schibsted Classified Media. Grupul norvegian a intrat în structura acţionariatului Sibmedia Interactive în iunie 2011, cand a preluat 55% din capital de la Salcia Invest (Luxemburg). Ulterior, prin majorări de capital, Schibsted Classified Media şi-a majorat participaţia la 95%. La începutul anului 2011, Salcia Invest a cumpărat integral Sibmedia Interact de la ştefan Radu Tocca, cetăţean roman. În 2013, afacerile Sibmedia Interact au crescut cu 170%, la 2,83 milioane de lei, iar pierderile s-au majorat de la 9,2 milioane de lei la 25,3 milioane de lei. În Romania, Naspers controlează Allegro Online Services Romania SRL, societatea care administrează site-ul de anunţuri www.olx.ro (fost www.mercador.ro pană în iunie 2014). Mercador.ro a fost lansat în Romania în 2010.

Cele mai multe accidente rutiere au loc lunea

Şoferii asiguraţi la Allianz-ţiriac înregistrează cele mai multe incidente în trafic în zilele de luni, la polul opus situandu-se sambăta şi duminica, conform statisticilor care prezintă situaţia ultimilor cinci ani analizaţi la nivelul portofoliului asigurătorului. "Deşi ne-am putea gandi că zilele de vineri, mai ales dacă sunt asociate cu data de 13 a lunii, ar putea fi cele mai nefaste zile pentru şoferi, o analiză a daunelor întamplate în randul deţinătorilor de poliţe auto Allianz-Țiriac arată că incidenţa accidentelor se concentreaza, mai degabă, la începutul săptămanii. Astfel, şoferii asiguraţi la Allianz-Țiriac înregistrează cele mai multe incidente în trafic în zilele de luni. Zilele de weekend par să fie mai puţin păguboase: sambăta şi duminica se înregistrează cele mai puţine accidente, conform statisticilor ce prezintă situaţia ultimilor 5 ani analizaţi la nivelul portofoliului Allianz-Țiriac", se arată într-un comunicat al asigurătorului. În plus, zilele de 1 ianuarie, Crăciun şi Paşte par să fie zile în care numărul accidentelor scade semnificativ, comparativ cu alte date din an.

Legumele şi ouăle alimentează din nou inflaţia

Preţurile de consum au crescut în ianuarie cu 0,4% atat faţă de luna anterioară cat şi faţă de prima lună a anului trecut, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de decembrie, preţurile au crescut la alimente cu 0,5% şi la mărfuri nealimentare cu 0,2%, tarifele serviciilor urcand cu 0,6%.Cele mai mari creşteri au fost înregistrate la legume (4,5%), ouă (1,2%) şi fructe (1%). Comparativ cu ianuarie 2014, alimentele s-au ieftinit cu 0,7%, dar produsele nealimentare au avut preţuri mai mari cu 0,5%, iar tarifele cu 2,2%. "Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2014 - ianuarie 2015) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2013 - ianuarie 2014), calculată pe baza IPC, este de 1,0%", arată INS, într-un comunicat. La începutul lunii februarie Banca Naţională a Romaniei a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1%. Rata anuală a inflaţiei s-a situat în decembrie la 0,83%, înregistrand un minim record. Creşterea medie a preţurilor a fost anul trecut de 1,1% faţă de 2013, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), şi de 1,4% după indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC).














În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.