Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Oficialii de la Finanţe habar nu au ce bani au ascuns romanii în Elveţia

Ziarul de Vrancea
11 feb 2015 727 vizualizări
"In cazul referitor la conturi bancare din străinătate, Agenţia Fiscală nu se află în posesia unei astfel de informaţii pe cale oficială”, arată Eugen Şerban, şeful Direcţiei Verificări Fiscale

ANAF nu are informaţii oficiale despre conturile bancare din străinătate ale romanilor bogaţi, însă este interesată de obţinerea acestora, dacă sunt disponibile la nivelul agenţiilor fiscale din alte state, a declarat ieri Eugen Şerban, şeful Direcţiei Verificări Fiscale. a afirmat şerban la o conferinţă "În cazul referitor la conturi bancare din străinătate, Agenţia Fiscală nu se află în posesia unei astfel de informaţii pe cale oficială, însă dacă sunt astfel de informaţii disponibile vom purcede pe cale oficială să intrăm în posesia lor. Totuşi, ar putea să ne intereseze dacă o persoană are o sumă mare în conturi, pentru că această sumă nu a fost făcută cu siguranţă deodată, dacă persoana are profilul de a se încadra în istoria noastră de risc sau de programe strategice",de presă a PwC Romania. El a arătat că, în măsura în care aceste informaţii sunt disponibile la nivelul altor agenţii fiscale, autorităţile romane vor face demersuri să obţină astfel de date. "Din punctul nostru de vedere, al direcţiei ne interesează şi am vrea să cunoaştem astfel de informaţii, mai departe sunt demersuri oficiale care nu depind neapărat de directia noastră. La nivel de ANAF, de Guvern sunt probabil căi oficiale de obţinere sau de solicitare a acestor informaţii", a spus Şerban. HSBC Private Bank, filiala eleveţiană a băncii britanice HSBC, a obţinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzand şi familii regale şi miliardari influenţi. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elveţiană a ajutat peste 100.000 de indivizi şi companii din 200 de ţări să eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponenţilor. Raportul ICIJ are la bază o listă de clienţi ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituţia în 2008. Statul elveţian l-a pus sub acuzare pe Falciani pentru spionaj industrial şi încălcarea legislaţiei privind secretul bancar. Conform raportului, circa 220 de clienţi ai HSBC Elveţia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legătură cu Romania, iar 11 au cetăţenie sau paşaport romanesc. În funcţie de suma totală depozitată de clienţi în conturile HSBC din Elveţia în perioada 2006-2007, Romania ocupă locul 39, din 203 ţări, valoarea conturilor romanilor pe care instituţia bancară le-ar fi ţinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ). Potrivit jurnaliştilor de la Rise Project, fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc reţinut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, se numără printre romanii care au avut conturi secrete la banca HSBC.

Compania Sameday Courier se va lista la Bursa de la Bucureşti

Delivery Solutions, care operează brandul Sameday Courier, va deveni primul operator romanesc de curierat rapid listat pe Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile companiei urmand să fie disponibile pe piaţa AeRO din cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare administrat de BVB. "Am început toate demersurile necesare listării, cel mai probabil vor fi finalizate în cursul aceste luni", a declarat fondatorul companiei, Octavian Bădescu.  Acţionarii existenţi intenţionează să cedeze împreună aproximativ 10% din pachetele pe care le deţin, nefiind exclusă posibilitatea unei majorări de capital in viitor. Listarea survine după ce la sfarşitul anului trecut compania s-a transformat în societate pe acţiuni. "Prin listare se pot atinge mai multe obiective: se reliefează o valoare a companiei recunoscută de piaţă. Se poate obţine capital de dezvoltare. Creşte credibilitatea companiei cu toate efectele subsecvente. Creşte expunerea. Poţi folosi propriile acţiuni pentru a achiziţiona alte companii în viitor. Poţi transforma în cash o parte din portofoliul investiţional al acţionarilor. Cand noi - acţionarii - am luat decizia listării, am avut în vedere toate aceste aspecte", a afirmat, la randul său, Lucian Baltaru, general performance manager la Sameday Courier. Pentru următorii ani, acţionarii actuali au ca obiectiv creşterea valorii companiei, respectiv majorarea cifrei de afaceri şi a profitului. Planurile de dezvoltare ale companiei includ consolidarea poziţiei pe piaţa de profil şi pe nişa livrărilor în aceeaşi zi. "Astfel de livrări au tendinţa de a deveni «same hour», iar aici zona de food delivery este în avangardă. Integrarea cu aplicaţia Lokko şi sistemul aferent de gestionare al comenzilor joacă un rol important în dezvoltarea afacerii şi considerăm că acest lucru ne va ajuta şi din perspectiva profitabilităţii. Suntem o companie care distribuie şi dividende, dar care păstrează şi resurse pentru continuarea dezvoltării", a completat Baltaru.Compania va continua să se dezvolte şi pe segmentul livrărilor în regim mai puţin accelerat, de tip poştal, iar livrările neadresate (dropmail-ul) vor avea şi ele o pondere semnificativă. Consultantul companiei pentru listare este compania FSA Advisory.

PwC dă sfaturi Fiscului ca să strangă mai mulţi bani la buget

Contribuabilii din Romania au nevoie de un program din partea Fiscului de conformare voluntară pentru declararea veniturilor, inclusiv ale celor din anii precedenţi, fără a fi penalizaţi, ci cu recuperarea impozitului pe venit, de 16%, a declarat miercuri Mihaela Mitroi, partener PwC Romania. "Noi susţinem introducerea în Romania a unui program de conformare voluntară, să folosim modelul celorlalte state, deoarece contribuabilii romani poate că vor să plătească, numai că dacă ne ducem şi ne uităm la ce se întamplă cu chestiunile legate de evaziunea fiscală, sigur că poate sunt unii dintre ei cărora le e teamă să se ducă să declare şi să plătească. Dacă vrem să încurajăm, să aducem banii la bugetul de stat, atunci trebuie să introducem programe de conformare voluntară", a afirmat Mitroi la o conferinţă PwC. Ea a dat exemplul altor state, precum Australia, Marea Britanie sau SUA care au avut numeroase programe de conformare voluntară pe perioade determinate sau chiar adresate anumitor categorii de contribuabili, în funcţie de profesie. Australia a derulat anul trecut un astfel de program pe durata a nouă luni, în perioada martie-decembrie, în care li s-a permis contribuabililor australieni care nu şi-au declarat veniturile să se ducă să le declare. "Haideţi să introducem şi noi în Romania asemenea programe şi să încurajăm în acest fel contribuabilii să vină să declare fără să aibă acest risc de evaziune fiscală", spune partenerul firmei de consultanţă fiscală. Conformarea voluntară nu presupune ştergerea datoriilor din trecut. "Putem foarte bine să încasăm, pentru că sunt contribuabili de bună credinţă, care au făcut şi greşeli. Sunt oameni care nu şi-au dat seama că au greşit, crezand, să spunem, că sumele au fost impozitate în altă parte şi, în consecinţă, nu trebuiau impozitate în Romania. Deci pe aceşti oameni care au greşit şi care vor să fie corecţi trebuie să-i putem ajuta", a explicat Mitroi.

Valoarea Apple a depăşit pragul istoric de 700 miliarde dolari

Apple a devenit prima companie listată la bursă din lume a cărei valoare de piaţă a depăşit pragul de 700 de miliarde de dolari, după ce acţiunile companiei americane au închis şedinţa de marţi în urcare cu 1,9%, la 122,02 dolari pe unitate, relatează Bloomberg şi Financial Times. Capitalizarea de piaţă a Apple se situa la 710,7 miliarde de dolari la închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi, dublu faţă de valoarea de piaţă a competitorului Microsoft. Spre comparaţie, Exxon Mobil, a doua mare companie listată la bursă din lume, avea o valoare de piaţă de 385,4 miliarde de dolari la închiderea şedinţei de marţi a bursei din New York. Apple a atins o capitalizare de aproximativ 700 de miliarde de dolari şi în timpul şedinţei de tranzacţionare din 25 noiembrie anul trecut, însă a închis respectiva şedinţă sub acest nivel. Acţiunile Apple au avansat pe fondul optimismului investitorilor în ceea ce priveşte rezultatele financiare ale companiei, după ce, în luna septembrie a anului trecut, gigantul din domeniul IT a lansat două modele de iPhone-uri cu ecran mai mare.

Vanzările Heineken în Romania sunt pe minus

Volumul vanzărilor Heineken, al treilea mare producător de bere din lume după volum, a scăzut în Romania anul trecut, pe fondul vremii nefavorabile şi a economiei slabe, se arată într-un comunicat publicat miercuri de companie. "Volumul de bere a scăzut în Romania anul trecut cu aproximativ 5% din cauza vremii nefavorabile şi a condiţiilor economice. Profitabilitatea s-a îmbunătăţit datorită iniţiativelor conducerii legate de portofoliul de produse şi generarea de venituri, precum şi datorită eficientizării costurilor", se arată în raportul Heineken.La nivel Europei Centrale şi de Est, volumul vanzărilor de bere a scăzut cu 4,4%, la 42,3 milioane de hectolitri, în condiţiile în care declinul vanzărilor din Rusia, Polonia, Romania şi Cehia nu a putut fi contrabalansat de avansul înregistrat în Serbia, Germania, Austria şi Ungaria. Venitul consolidat din vanzări în regiune a scăzut cu 7,4% anul trecut faţă de 2013, la 2,86 de miliarde de euro de la 3,1 miliarde de euro, în timp ce venitul pe hectolitru a coborat cu 2,7%, la 65 de euro.

Sectorul asigurărilor de viaţă este minuscul faţă de media UE

Sectorul asigurărilor de viaţă din Romania are un nivel redus de dezvoltare, gradul de penetrare a acestora fiind mult în urma altor ţări europene, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurenţei, care recomandă printre altele comparatoare de preţuri şi educarea financiară a clienţilor. "Din punct de vedere al primelor brute subcrise, în Romania, sectorul asigurărilor de viaţă are o pondere de doar 0,3% în Produsul Intern Brut (PIB), la fel ca în Bulgaria, în timp ce media europeană este de 4,5% din PIB. Chiar dacă şi alte ţări din regiune se află în coada clasamentului european în ceea ce priveşte ponderea asigurărilor de viaţă în PIB (Ungaria, 1,4%, Slovacia 1,6%, Cehia 1,8%), diferenţele faţă de situaţia Romaniei sunt evidente. La polul opus se află Marea Britanie cu 10,3% din PIB şi Danemarca cu 7,2% din PIB", se arată într-un comunicat al autorităţii de reglementare. Din punct de vedere al primei de asigurare, un roman plăteşte în medie 16 euro/an, mult sub media europeană de 1.072 euro/an de persoană. În Ungaria, prima medie de asigurare se ridică la 139 euro/an de persoană, în Slovacia la 206 euro/an de persoană, iar în Cehia la 272 euro/an de persoană. Elveţia şi Danemarca înregistrează cele mai mari cote ale primelor pentru asigurările de viaţă, valoarea medie fiind de peste 3000 de euro/an de persoană.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.