Economic

Hrebenciuc a deţinut conturi secrete în Elveţia

Ziarul de Vrancea
10 feb 2015 1066 vizualizări
Fostul lider PSD a avut acces la un profil bancar codificat care reuneşte două conturi u accesul la conturi era împărţit cu un om cheie în afacerea Megapower, din care statul roman a pierdut 11 milioane de dolari

Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc se numără printre romanii care au avut conturi secrete la banca HSBC se numără şi Viorel Hrebenciuc, reţinut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, scriu jurnaliştii de la Rise Project. Conform sursei citate, Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reuneşte două conturi. La acelaşi profil şi, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut acces soţia lui Hrebenciuc, Letiţia, fiul lor, Andrei, dar şi "un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea cand era procuror". Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărţit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie în afacerea Megapower – o fraudă care a avut loc în anii ’90 şi în urma căreia statul roman a pierdut peste 11 milioane de dolari, relatează jurnaliştii. "Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanţelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere", precizează sursa citată. Profilul secret şi cele două conturi au fost închise în 2006, la zece ani după ce au fost înfiinţate, documentele bancare aferente profilului indicand faptul că în 2006 în conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari, bani care nu se regăseau în declaraţia de avere a lui Viorel Hrebenciuc. HSBC Private Bank, filiala eleveţiană a băncii britanice HSBC, a obţinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzand şi familii regale şi miliardari influenţi. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elveţiană a ajutat peste 100.000 de indivizi şi companii din 200 de ţări să eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponenţilor, transmite Bloomberg. Raportul ICIJ are la bază o listă de clienţi ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituţia în 2008. Conform raportului, circa 220 de clienţi ai HSBC Elveţia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legătură cu Romania, iar 11 au cetăţenie sau paşaport romanesc. În funcţie de suma totală depozitată de clienţi în conturile HSBC din Elveţia în perioada 2006-2007, Romania ocupă locul 39, din 203 ţări, valoarea conturilor romanilor pe care instituţia bancară le-ar fi ţinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ). Suma maximă dintr-un cont al unui client cu legături în Romania a fost, în perioada analizată, de 829,1 milioane de dolari, se arată în raport.















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.