Economic

Elveţia ar putea intra în recesiune, din cauza francului

Ziarul de Vrancea
8 feb 2015 681 vizualizări
Economia Elveţiei ar putea înregistra unul sau două trimestre de contracţie, pe fondul aprecierii francului elveţian faţă de euro şi dolar, în urma deciziei băncii centrale de a elimina plafonul minim de 1,2 franci/euro, a declarat preşedintele Băncii Elveţiei, Thomas Jordan.

"Creşterea economiei va fi cu siguranţă mai slabă decat am estimat în luna decembrie şi este posibil să avem unul sau două trimestre de scădere economică", a afirmat Jordan, potrivit Wall Street Journal. El a precizat că oficialii băncii centrale elveţiene sunt conştienţi că decizia de a lăsa liber cursul franc/euro a cauzat dificultăţi economiei şi companiilor naţionale, dar că este prea devreme pentru a aprecia în mod corect efectele negative ale acestei măsuri. Jordan a afirmat că depinde de companiile elveţiene cum se vor adapta la noile condiţii de pe piaţă şi dacă vor face anumite ajustări în ceea ce priveşte numărul de ore lucrate şi plata acestora. Şeful băncii centrale consideră că francul este "în mod clar supraevaluat" la cursul actual, de aproximativ 1,05 franci pentru un euro, şi a precizat că Banca Eleveţiei va monitoriza evoluţia pieţei valutare. Banca Elveţiei a decis la jumătatea lunii ianuarie să elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, măsură adoptată în luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu pană la 38% faţă de dolar şi 41% faţă de euro, ceea ce a făcut ca fonduri speculative şi case de brokeraj din întreaga lume să înregistreze pierderi masive. Banca centrală nu a avut altă opţiune decat să renunţe la politica monetară anterioară, întrucat "contextul internaţional s-a schimbat", a afirmat Jordan, care a dat ca exemplu în acest sens programul Băncii Centrale Europene (BCE), prin care instituţia va începe să tipărească bani pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale emise de statele din zona euro. Măsura BCE "ar fi pus o presiune enormă pe franc" şi ar fi forţat banca elveţiană să cumpere valută în valoare de aproximativ 100 de miliarde de franci (108 miliarde de dolari) pe lună pentru a putea menţine plafonul minim franc/euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.