Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: BNR a redus dobanda de politică pană la 2,25%

Ziarul de Vrancea
4 feb 2015 757 vizualizări
Aceasta reprezintă a cincea tăiere consecutivă, fiind un nou minim record

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de ieri reducerea ratei dobanzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric,precum şi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilităţilor permanente la 2 puncte procentuale. Astfel, banca centrală va reduce dobanda de politică monetară la 2,25% începand de joi, 5 februarie, aceasta reprezentand a cincea tăiere de dobandă după reluarea ciclului de scădere, în luna august a anului trecut, cand a aplicat o scădere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, au fost operate patru reduceri, din care ultima la începutul acestui an. Prin îngustarea coridorului simetric de la 2,25 puncte procentuale la 2 puncte procentuale faţă de rata de politică monetară, începand cu data de 5 februarie, rata dobanzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, în timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25% pe an, a anunţat BNR într-un comunicat de presă. De asemenea, banca centrală a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 10%, respectiv 14%. BNR a menţionat, totodată, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. Decizia băncii centrale era aşteptată de analişti, care estimau o tăiere a dobanzii-cheie de 0,25 puncte procentuale, concomitent cu păstrarea ratelor RMO aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Aceştia anticipează totodată că BNR va mai opera o reducere a dobanzii de politică monetară pană la sfarşitul anului, pană la nivelul de 2%, iar ratele rezervelor vor ajunge la 8% pentru pasivele în lei şi la 10% pentru cele în valută. Banca Naţională a îngustat şi în ianuarie coridorul simetric format din ratele dobanzilor facilităţilor permanente de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte faţă de rata de politică monetară. Ultima intervenţie a BNR pe partea de rezerve minime a fost în noiembrie, cand a redus ratele RMO pentru pasivele în valută de la 16% la 14%, cele în lei fiind menţinute la 10%. CA al BNR a analizat şi aprobat miercuri raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat într-o conferinţă de presă organizată luni, 9 februarie.

Doar 2% dintre romani sunt abonaţi la clinici private

Circa 93% dintre romani sunt asiguraţi doar în sistemul public de sănătate, 2% au abonament la o clinică privată plătit integral sau parţial de angajator şi tot 2% deţin o asigurare privată de sănătate, potrivit unui studiu elaborat de compania de cercetare a pieţei GfK. Totodată, aproape 4% nu deţin niciun fel de asigurare. Bucureştenii, deşi se situează uşor sub media naţională la capitolul asigurare în sistemul public, stau cel mai bine comparativ cu locuitorii din alte regiuni atunci cand vine vorba despre asigurări medicale private (5%) sau abonament la o clinică privată, costurile fiind acoperite integral de compania la care sunt angajaţi (3,5%). De altfel, 2% dintre ei au chiar şi partenerii de viaţă sau copiii incluşi în abonamentul pentru servicii private, ceea ce în restul ţării aproape că nu se întamplă deloc, se arată într-un comunicat al GfK. Dobrogenii, muntenii şi moldovenii stau cel mai prost la capitolul asigurări de sănătate - 13%, respectiv aproape 6% (în cazul muntenilor şi al moldovenilor) nu au niciun fel de asigurare, grupa de varstă cea mai vulnerabilă fiind 18 - 34 ani, cu peste 16 procente de neasiguraţi. "Deşi sistemul public are puncte nevralgice, în acest moment, doar cateva procente din populaţie are abonamente la clinici private. Această diferenţă reprezentand nevoi neacoperite în prezent de către sistemul public ne indică faptul că piaţa serviciilor medicale private are un potenţial mare de creştere. Cu atat mai mult cu cat, în Romania, peste 3 milioane de salariaţi lucrează în mediul privat", a declarat Ana-Maria Drăgănică, Group Account Manager GfK Romania. Astfel, GfK concluzioneaza că există o serie de vulnerabilităţi importante ale sistemului public, însoţite de un potenţial semnificativ de creştere la nivelul serviciilor medicale private.

Păstraţi bonurile fiscale: Puteţi caştiga sume consistente!

Prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale, programată pentru 13 aprilie, va lua în calcul bonuri emise în perioada 2 februarie-28 martie 2015, dar tichetele trebuie păstrate în continuare, deoarece Loteria specială de Crăciun va include toate bonurile din acest an, a anunţat ministrul Finanţelor. "Eu îi încurajez pe romani să ţină toate bonurile fiscale, pentru că va veni şi extragerea ocazională din decembrie, de Crăciun, şi atunci se vor lua în calcul toate bonurile emise anul acesta, din 2 februarie pană în decembrie, cand va fi stabilită data extragerii", a spus Valcov. Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată şi ocazional, de Sărbători, şi va consta în extragerea aleatorie de numere, respectiv un număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentand valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, şi o dată calendaristică reprezentand ziua emiterii bonului fiscal, aferentă lunii sau intervalului calendaristic. Totodată, a fost eliminată restricţia de caştig cu un singur bon de persoană pe extragere. Astfel, în cazul în care o persoană are două sau mai multe bonuri caştigătoare la o extragere, va primi banii pentru toate bonurile caştigătoare. Spre exemplu, dacă la extragere a rezultat valoarea 85, atunci sunt caştigătoare bonurile fiscale cu valoare între 85,00 lei şi 85,99 lei. Prima extragere, ocazională, va fi organizată pe 13 aprilie, a doua zi de Paşte, cu un fond de premiere de 1 milion lei. Valoarea premiilor individuale se stabileşte prin împărţirea fondului de premiere la numărul de bonuri fiscale revendicate în termen.

Ponta: Este o catastrofă naţională ce se întamplă cu achiziţiile

Proiecte de sute de milioane euro, cu fonduri UE, sunt blocate de contestaţii la licitaţii judecate de CNSC şi Curtea de Apel, a afirmat premierul Ponta, care a caracterizat situaţia ca "o catastrofă naţională" şi a avertizat că Romania poate pierde bani europeni din acest motiv la sfarşitul anului. El a amintit miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că le-a comunicat parlamentarilor, în discursul susţinut luni în Camera Deputaţilor, că unul dintre obiectivele Guvernului pentru actuala sesiune parlamentară este modificarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice. "La fondurile europene, mi-am asumat că trimitem în această sesiune pachetul legislativ cu ahiziţiile. E o catastrofă naţională ce se întamplă cu achiziţiile, ani de zile stăm: CNSC, Curte de Apel, se retrimite şi nu ajunge «cuţitul» din 31 decembrie la os şi noi tot suntem în contestări. Proiecte de sute de milioane de euro care de doi ani, de trei ani se plimbă între instanţă, CNSC şi autorităţile contractante", a spus Ponta ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în şedinţa de miercuri a Guvernului. Pe parcursul anului trecut, premierul Ponta a criticat de mai multe ori activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), susţinand că instituţia blochează licitaţiile publice, iar şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu liderii PDL Vasile Blaga şi Elena Udrea. El anunţa că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de CNSC şi că va explica şi Comisiei Europene necesitatea unei astfel de măsuri. În replică, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a transmis atunci, printr-un raport de activitate, că, în 2012, a pronunţat decizii în cadrul unor licitaţii cu o valoare estimată de 13,8 miliarde euro, iar 98,1% din decizii au rămas definitive şi irevocabile după contestarea la Curtea de Apel. Ministerul Justiţiei a încercat însă înfiinţarea unei instanţe speciale pentru contestaţii, dar care nu a mai fost creată, fiind nevoie de judecători specializaţi, iar Guvernul a intenţionat să impună o taxă la contestarea licitaţiei, dar Comisia Europeană nu a acceptat modificarea procedurii de contestaţie a licitaţiilor publice.

Guvernul reduce de cinci ori garanţiile pentru reabilitarea blocurilor

Guvernul va aloca acest an garanţii pentru lucrările de reabilitare termică a blocurilor în limita unui plafon redus de la 50 milioane lei în 2014 la 10 milioane lei, aferent creditelor contractate de beneficiari, de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor prevăzută în devizul general. "Pentru anul 2015, plafonul total al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 16 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 69/2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.76/2011, este de 10 milioane lei", se arată într-un proiect de hotărare a Guvernului. În perioada 2010-2012, Guvernul a alocat un plafon pentru garanţii de 200 milioane lei anual, acesta fiind redus pentru 2013 şi 2014 la 50 milioane anual. "De la începutul programului pană la finele lunii octombrie 2014, au fost acordate 23 garanţii în valoare de peste 6,4 milioane lei", se arată în nota de fundamentare a proiectului. Conform legii în vigoare, lucrările la anvelopa clădirilor de locuit sunt finanţate în proporţie de 10% din surse proprii ale proprietarilor beneficiari şi de 90% din credite bancare, care vor putea fi contractate de aceştia cu garanţii guvernamentale şi dobandă subvenţionată. Garanţiile sunt acordate prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Băncile poloneze nu vor fi obligate să convertească împrumuturile în franci

Autorităţile din Polonia nu vor obliga băncile să convertească în zloţi împrumuturile ipotecare acordate în franci, în contextul în care 575.000 de familii din Polonia au fost afectate de aprecierea monedei elveţiene, transmit Bloomberg şi Reuters. "Bugetul Poloniei nu va suporta niciun cost. Decizia prin care se va rezolva problema creditelor ipotecare în franci trebuie să fie luată de bancă şi deţinătorul de credit", a declarat premierul polonez, Ewa Kopacz. De asemenea, autoritatea de supraveghere financiară din Polonia a arătat că nu va impune băncilor să convertească împrumuturile în franci în moneda naţională poloneză şi a întărit poziţia premierului privind necesitatea încheierii unor acorduri între bănci şi clienţi. "Băncile şi cei împrumutaţi sunt responsabili în mod egal pentru situaţia din prezent. Rezolvarea trebuie să apară mai degrabă în urma negocierilor decat prin obligaţii impuse de legi trecute de parlament", a afirmat Andrzej Jakubiak, preşedintele Comisiei de Supraveghere Financiară din Polonia.

Wizz Air reia planurile de listare pe bursa de la Londra

Operatorul aerian low-cost ungar Wizz Air intenţionează să se listeze pe bursa de la Londra, unde vrea să vandă acţiuni noi în valoare de 150 de milioane de euro, pentru a-şi consolida situaţia financiară, a anunţat compania. În luna mai a anului trecut, Wizz Air a anunţat că va iniţia o ofertă publică pe piaţa britanică prin vanzarea de acţiuni noi în valoare de 200 milioane euro, însă în iunie a renunţat la acest plan din cauza volatilităţii pe bursă a sectorului aerian. Wizz Air reia planurile de listare datoriră rezultatelor financiare bune obţinute anul trecut şi va iniţia oferta publică în primul trimestru din acest an, se arată în comunicatul emis miercuri de companie. Veniturile din primele nouă luni ale anului fiscal 2015 (martie-decembrie 2014) au crescut cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului fiscal precedent, la 992 de milioane de euro, în timp ce profitul EBITDAR (înainte de dobanzi, taxe, deprecieri, amortizări şi costuri de restructurare) a avansat cu 38%, la 305 milioane de euro.











În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.