Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: FMI dă Guvernului cu legea falimentului în cap

Ziarul de Vrancea
26 ian 2015 766 vizualizări
“Suntem, totuşi, profund îngrijoraţi de faptul că adoptarea unei legi a falimentului personal fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea părţilor interesate şi fără un sprijin instituţional adecvat nu-şi va atinge obiectivele”, se arată într-o scrisoare a fondului

FMI îşi exprimă îngrijorarea, într-o scrisoare transmisă ministrului Finanţelor, Darius Valcov, în legătură cu legea falimentului personal, precizand că fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea părţilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pieţei financiare. Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în Romania şi de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale. "O lege a falimentului personal eficientă reprezintă o componentă importantă a sistemului modern de insolvenţă şi sprijinim eforturile autorităţilor de a realiza o legislaţie în acest domeniu. Suntem, totuşi, profund îngrijoraţi de faptul că adoptarea unei legi a falimentului personal fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea părţilor interesate şi fără un sprijin instituţional adecvat nu-şi va atinge obiectivele", se arată într-o scrisoare a FMI transmisă duminică ministrului Finanţelor, Darius Valvov. În document se precizează că o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pieţei financiare, dacă nu este bine pregătită. "Sfătuim autorităţile să adopte legea falimentului personal doar după efectuarea studiilor de impact necesare şi după consultarea părţilor (...) Încurajăm autorităţile să se inspire din experienţa altor ţări, în special a ţărilor din UE care au adoptat recent legi similare", se mai arată în scrisoare.  Scrisoarea a mai fost transmisă preşedintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc şi guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. PSD doreşte ca Parlamentul să instituie, prin lege, un sistem de protecţie a persoanelor în faţa crizelor financiare şi a stabilit, în BPN, ca deputaţii să aibă o poziţie conformă acestei linii în ceea ce priveşte Legea insolvenţei personale, a declarat, luni, preşedintele PSD, Victor Ponta. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a reunit, săptămana trecută, pentru a discuta pe tema insolvenţei persoanei fizice. La discuţii au fost prezenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate.

Ponta: ”Nu am văzut-o”

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, ieri, dacă va discuta cu FMI despre legile conversiei şi insolvenţei, el arătand că Guvernul nu are acest lucru în program, că FMI trebuie să discute cu Parlamentul despe aceste acte normative şi că nu a văzut scrisoarea FMI. Întrebat dacă va discuta cu FMI despre Legea conversiei creditelor şi cea a insolvenţei personale, Ponta a răspuns; ”Noi nu avem în program, dar dacă danşii vor dori, trebuie să discute cu Parlamentul” Întrebat despre scrisoarea trimisă de FMI Parlamentul, BNR şi ministerului Justiţiei despre aceste acte normative, Ponta a răspuns: ”Nu comentez”. Întrebat, ulterior, care e poziţia sa, ca şef al Guvernului, faţă de această scrisoare, Ponta a replicat: ”Nu am văzut-o”.

O treime dintre romani îşi oferă lunar cadouri spontane

Bărbaţii preferă mesele în oraş, iar femeile hainele, pantofii sau genţile, suma medie alocată fiind între 81 şi 200 de lei

O treime dintre romani îşi oferă mici cadouri spontane în fiecare lună, în timp ce 18% se răsfaţă o dată la şase luni, bărbaţii preferă mesele în oraş, iar femeile hainele, pantofii sau genţile, suma medie alocată fiind între 81 şi 200 de lei, se arată într-un studiu al MasterCard. Astfel, pentru 53% dintre romani micile cadouri spontane constau în articole vestimentare, pantofi sau genţi, dar în top se află şi ciocolata, dulciurile sau prăjturile (46%). Hainele, pantofii sau genţile sunt alese în principal de femei (66% comparativ cu 40% dintre bărbaţi), în timp ce bărbaţii romani preferă să ia masa în oraş (38% comparativ cu 23% dintre femei). "Este ianuarie, iar în depresia specifică lunii mulţi dintre noi vor ceda tentaţiei de a-şi cumpăra un mic cadou spontan pentru a se înveseli. De fapt, cel de-al doilea Treat Index anual realizat de MasterCard relevă faptul că am devenit mai dornici să investim în recompensa perfectă: anul acesta, 42% dintre noi spun că îşi cumpără mici cadouri pentru a se înveseli, comparativ cu 33% care declarau acest lucru anul trecut. În orice caz, chiar dacă pentru cei mai mulţi dintre noi, preţul micilor cadouri spontane este lipsit de importanţă, atunci cand vine vorba de cheltuieli serioase, bărbaţii sunt pe primul loc", se arată într-un comunicat al MasterCard. Cu peste 15.000 de subiecţi intervievaţi în 17 ţări, studiul MasterCard arată că, în timp ce ambele sexe preţuiesc tot mai mult puterea micilor cadouri spontane, bărbaţii sunt predispuşi să cheltuiască mai mult pe acestea decat femeile, contrar credinţei populare Rezultatele la nivel European arată faptul că bărbaţii îşi cumpără mici cadouri spontane la fel de frecvent ca femeile şi că cei mai mulţi dintre aceştia fac acest lucru mai frecvent de o dată pe lună (18% bărbaţii, 17% femeile). În ansamblu, se pare că bărbaţii tind să se răsfeţe la fel de des ca femeile, însă se bucură mai mult de cadouri cu preţuri mari: 24% dintre bărbaţi, faţă de 13% dintre femei, cheltuiesc pe recompense mai costisitoare, precum vacanţe, divertisment şi tehnologie.  Potrivit MasterCard, 18% dintre bărbaţii europeni cheltuiesc peste 100 euro pentru a-şi oferi un mic cadou, în timp ce doar 8% dintre femei cheltuiesc la fel de mult. Chiar dacă bărbaţii cheltuiesc mult, femeile sunt cele care par a înţelege cu adevărat cat de importante sunt cadourile spontane pentru moral. Unul din trei bărbaţi a spus că îşi cumpără astfel de cadouri pentru a-şi schimba starea de spirit, în timp ce peste jumătate dintre femei au afirmat acelaşi lucru (51%). Cele mai încantate femei provin din Turcia, unde un procent ridicat, de 67%, declară că micile cadouri spontane le fac fericite; totuşi, Turcia este şi ţara cu cei mai mulţi bărbaţi care se bucură de aceste mici recompense - peste jumătate dintre turci declarand, la randul lor, că acestea îi înveselesc (51%), un procentaj situat peste media europeană, arată MasterCard.

Hidroelectrica a avut anul trecut profit record

Compania a raportat pentru 2014 un caştig de 270 milioane euro, cel mai mare din istoria sa

Hidroelectrica a avut anul trecut o cifră de afaceri de 3,4 miliarde lei (765,7 mil. euro), cea mai mare din istorie, cu 10,3% mai mare faţă de nivelul din 2013, şi un profit de 1,2 miliarde lei (270 mil euro), de asemea cel la mai mare de pană acum, în creştere cu 66,8% faţă de caştigul din 2013. Potrivit datelor transmise Ministerului Finanţelor Publice, Hidroelectrica a înregistrat în 2013 un profit net de aproape 719 milioane de lei şi afaceri de 3,08 miliarde de lei. Hidroelectrica a consemnat în 2014 şi cel mai mic preţ de producţie a energiei din ultimii cinci ani, de 108 lei/MWh, potrivit unui comunicat al producătorului de electricitate deţinut de stat. În acest cost sunt incluse şi impozitul pe construcţii speciale, de aproximativ 8 lei/MWh, şi taxa pe apa uzinată, de 21 lei/ MWh. Compania a produs anul trecut 18,4TWh. De asemenea, Hidroelectrica avea la sfarşitul anului trecut datorii de 775 milioane de lei şi are în conturi 489 milioane de lei, potrivit comunicatului. "În perioada 30 iunie 2012 – 31 decembrie 2014 Hidroelectrica şi-a redus datoriile cu 82%, respectiv de la 4,3 miliarde lei la 775 milioane lei, în acelaşi interval de timp compania îmbunătăţindu-şi semnificativ trezoreria netă, de la un nivel negativ de 763 milioane lei la plus 489 milioane lei", se precizează în comunicat. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, şi este în insolvenţă de la începutul anului 2014. Compania a mai trecut printr-o insolvenţă în perioada iunie 2012-iunie 2013.

Francul elveţian şi dolarul au făcut paşi timizi înapoi

Cursul pentru francul elveţian anunţat ieri de Banca Naţională a Romaniei (BNR) a scăzut cu 2,1%, la 4,484 lei/franc, iar cel pentru dolar a coborat cu aproape 1 ban, la 3,9888 lei/dolar, după ce au înregistrat vineri niveluri record, în timp ce referinţa pentru euro a coborat cu 1,35 bani, la 4,48 lei/euro. Paritatea francului a coborat de la recordul de 4,5817 lei/franc atins vineri la 4,484 lei/franc, după ce moneda elveţiană s-a depreciat cu 1,2% în raport cu euro pe pieţele externe, iar leul s-a întărit faţă de euro. Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a înregistrat recorduri succesive în aproape toate şedinţele începand de joi, 15 ianuarie, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro. Pentru dolar, banca centrală a anunţat un curs de 3,9888 lei/euro, în scădere cu 0,92 bani comparativ cu maximul istoric de 3,998 lei/dolar înregistrat vineri. Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian. Referinţa euro a coborat de la 4,4935 lei/euro vineri la 4,48 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost atins în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, la 4,6481 lei/euro Pieţele financiare au reevaluat luni dimineaţă impactul caştigării alegerilor legislative din Grecia de către partidul radical de stanga Syriza, iar euro a recuperat terenul pierdut pe pieţele internaţionale, după ce iniţial s-a depreciat. O evoluţie similară a fost înregistrată şi de monedele din Europa de Est, în urma unei prime reacţii negative, dar de amploare redusă, la rezultatul alegerilor din Grecia. Încrederea din sectorul financiar este susţinuă în continuare de programul masiv de achiziţie de obligaţiuni anunţat de Banca Centrală Europeană.

Noul Hyundai i10, disponibil în Romania la preţuri de la 8.650 euro

Noul model de clasă B Hyundai i20 este disponibil în reţeaua de distribuitori autorizaţi Hyundai Auto Romania la preţuri care pornesc de la 8.653 euro, plus TVA, a anunţat luni compania. "Integral redefinit faţă de versiunea anterioară, lansarea noului i20, aflat la a treia generaţie, marchează şi reînnoirea completă a gamei, toate modelele Hyundai comercializate în Europa fiind relansate în ultimii cinci ani", se arată într-un comunicat al Hyundai Auto Romania. Noul Hyundai i20 este disponibil pe piaţa locală cu două motorizări, benzină şi diesel, care respectă normele de poluare Euro 6 privind emisiile de noxe. Capacitatea portbagajului a crescut cu 10% faţă de generaţia anterioară, iar maşina dispune de tehnologii care nu se regăsesc în echiparea altor automobile din segmentul B, precum sistemul de avertizare la părăsirea benzii de rulare. Tehnologia standard pentru versiunile de echipare i20 disponibile în Romania include şase airbag-uri, închidere centralizată cu telecomandă, computer de bord, aer condiţionat şi radio compatibil MP3. Hyundai Auto Romania, parte a grupului ţiriac, deţinut de omul de afaceri Ion ţiriac, este reprezentantul mărcii în Romania din anul 1994 şi aduce pe piaţă opt modele Hyundai, din gama autoturismelor şi a autovehiculelor comerciale uşoare.

Finanţele s-au împrumutat la un cost minim record

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat luni 566,9 milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni pe zece ani, peste suma vizată, în timp ce costul de împrumut a scăzut la un nivel minim record pentru o astfel de maturitate. Vanzarea de obligaţiuni a beneficiat de un interes foarte ridicat, cu oferte primite de Trezorerie în valoare de 1,5 miliarde de lei, de aproape patru ori suma prevăzută în planul de împrumut pentru luna ianuarie, de 400 de milioane de lei. Randamentul mediu pe an s-a situat la 2,7%. Emisiunea de obligaţiuni a fost lansată în ianuarie 2013, iar maturitatea reziduală a titlurilor vandute luni se situează la 8 ani şi 3 luni. Statul s-a împrumutat cel mai recent la o maturitate reziduală similară în noiembrie, cand a atras din piaţă, prin redeschiderea aceleiaşi emisiuni de obligaţiuni, 300 de milioane de lei la un randament mediu anual de 3,74%. Ministerul va redeschide marţi emisiunea de obligaţiuni printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat în urma celei de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 60 de milioane de lei. Aceasta este ultima rundă de împrumut prevăzută pentru luna ianuarie.

Romania începe să "exporte" animatori pe litoralul grecesc

Copiii turiştilor romani care merg în vacanţe pe litoral în străinătate se plictisesc de multe ori, pentru că nu înţeleg limba engleză şi nu participă la jocuri, motiv pentru care agenţiile de turism romaneşti încep să trimită animatori romani peste graniţe. "Am dezvoltat în ultimii ani o echipă de entertainment pentru copiii turiştilor, care să-i ţină ocupaţi întreaga zi, iar părinţii să se poată relaxa în concedii. Acum avem o echipă de 20 de animatori pregătiţi în ultimii patru ani atat în ţară, cat şi în străinătate, iar din acest an vom exporta conceptul şi la unele hoteluri din afara ţării, unde avem turişti", a declarat Marius Usturoiu, proprietarul agenţiei de turism Mareea şi al firmei hoteliere Mareea Hotels, care administrează complexul all inclusive Family Club Mercur-Minerva din Mamaia. Usturoiu a constatat, în urma unui studiu realizat pe turiştii din ultimii cinci ani, că de multe ori copiii romani care nu ştiu engleză se plictisesc în vacanţele pe care le fac cu părinţii în străinătate, neînţelegand limba în care se desfăşoară jocurile.

Astra scapă de insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a respins cererea Oltchim de începere a procedurii de insolvenţă la Astra Asigurări pentru o poliţă emisă de asigurător, sentinţă care poate fi atacată prin apel la instanţa superioară. "Respinge cererea de deschidere a procedurii insolvenţei debitoarei formulată de creditoare ca neîntemeiată. Admite contestaţia formulată de debitoare. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică joi, 22 ianuarie 2015", se arată pe pagina web a instanţei. În aprilie 2014, Oltchim a solicitat Tribunalului Bucureşti declanşarea procedurii de insolvenţă la Astra Asigurări pentru o poliţă emisă de asigurător. Potrivit KPMG, administratorul special al asigurătorului, dosarul de despăgubire înaintat de administratorii judiciari ai Oltchim în baza unei poliţe emise de Astra nu indică un eveniment asigurat, produs în intervalul asigurat şi care să descrie şi să cuantifice vreunul dintre prejudiciile acoperite de contractul de asigurare.










În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.