Economic

"Je Swiss dator vandut!"

Ziarul de Vrancea
25 ian 2015 861 vizualizări
Romanii cu credite în franci elveţieni au protestat ieri timp de mai multe ore, în Piaţa Constituţiei, pentru conversie

Circa 600 de persoane cu credite în franci elveţieni s-au adunat în Piaţa Constituţiei ieri la ora 12, solicitand autorităţilor să intervină de urgenţă în criza generată de aprecierea francului, astfel încat băncile să convertească în lei creditele în valută, la cursul istoric plus maxim 20%. Mitingul, organizat de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (cu circa 16.000 de membri) pe reţeaua de socializare Facebook, a reunit romani din multe zone ale ţării, care au venit împreună cu familia, copiii şi prietenii, de la Bacău, Brăila, Constanţa, Cluj, Sfantu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Piteşti, Timişoara, Oradea, Iaşi, Turda sau Galaţi. "BNR plus Bănci plus ClienţiaVinovaţi! De ce doar noi suntem penalizaţi?", "Banca Cămătar legalizat de BNR şi de Stat!", "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", "BNR reglementează doar cum băncile dictează!", "Vreau rata să îmi plătesc, Copilul din ce-l hrănesc?", "Je Swiss dator vandut!", "Rate CHF la curs istoric!, "Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a înşelat!", "Voi aveţi puterea, noi avem durerea!" sunt doar cateva dintre mesajele pe care îndatoraţii la bănci în franci elveţieni le afişează pe pancarte.

Ce propun clienţii

Grupul a depus marţi, prin reprezentanţii săi, o cerere la Guvern, Camera Deputaţilor şi Senat, prin care propune spre dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă, de maxim două săptămani, un text de iniţiativă legislativă care să soluţioneze situaţia "gravă" în care să regăseşte o mare parte a clienţilor care au contractat credite în monede străine (franci elveţieni, euro sau dolari). Clienţii instituţiilor de credit cer astfel, prin măsurile propuse, ca băncile să le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în valută în moneda naţională, la cursul de la data semnării contractelor apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale. Totodată, ei solicită interzicerea aplicării de către bancă a unor comisioane şi garanţii suplimentare, precum şi de costuri şi alte cheltuieli netransparente în procesul de conversie. O altă cerere este ca dobanda anuală efectivă (DAE) pentru creditul în lei să nu depăşească nivelul DAE aplicat anterior. La ora 13:20, randurile protestatarilor s-au înmulţit la circa 2000 de persoane, aceştia scandand că nu mai achită ratele la bănci pană nu se găsesc soluţii corecte astfel încat să-şi permită să plătească în continuare datoria, nu să ajungă în situaţia de a rămane fără case. "Aşteptăm să ni se alăture cat mai multe persoane din Bucureşti şi din ţară, pană la ora 16:00. Acest miting este prima acţiune pe care o organizăm pentru a susţine demersul nostru legislativ, respectiv solicitarea depusă la Guvern, Camera Deputaţilor şi Parlament. Vor urma şi altele, nu ne oprim aici, vom pune în continuare presiune şi vom boicota sediile băncilor. Băncile nu au dorit pană acum să stea de vorbă cu noi ca grup, cu atat mai puţin individual",a declarat Andreea Cristoforidis, unul dintre reprezentanţii grupului şi organizator al mitingului.

Rata s-a dublat

O familie prezentă la miting, cu o fetiţă de un an şi jumătate în braţe, a ajuns în situaţia de a avea de achitat în aceste zile o rată de 4.100 de lei, faţă de 1.800 de lei la momentul contractării creditului, pentru achiziţia unui apartament. "Cand am mers la bancă am cerut credit în lei, mi s-a spus că nu mă încadrez nici la lei, nici la euro, dar ofiţerul de credit mi-a spus că ne dă franci elveţieni. Atunci nici nu ştiam ce sunt francii elveţieni, dar mi s-a spus că mă încadrez şi că e foarte bine", afirmă Constantin Hrenciuc, capul acestei familii.  Debitorii băncilor spun că vor reglementări exacte în "Romania lucrului bine făcut" şi în practică, nu doar în teorie. Protestatarii scandează "Jos Isărescu!", "Jos Mafia!", "Conversia!". Ministrul Finanţelor, Darius Valcov, a afirmat miercuri, în cadrul unor consultări la Comisia Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, că nu se opune propunerii de conversie în lei a creditelor în franci, la cursul de la momentul contractării creditului plus maxim 20%, dacă această măsură este convenită şi agreată de băncile comerciale.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.