Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Tun de 76 milioane euro dintr-o afacere imobiliară

Ziarul de Vrancea
24 ian 2015 905 vizualizări
In urma proiectului imobiliar Pipera City au rămas datorii de 76 milioane euro u o treime dintre restanţe sunt trecute în dreptul Bancpost

Bancpost are de recuperat peste 102 milioane de lei (circa 27 milioane de euro), 30% din creanţele totale, din proiectul imobiliar Pipera City, pe care omul de afaceri Marius Ivan plănuia să îl dezvolte alături de un partener irlandez în zona Pipera-Tunari şi care a intrat în insolvenţă în 2012. Administratorul judiciar RVA Insolvency a publicat tabelul definitiv al creanţelor al firmei Creativ Proprietăţi Imobiliare, prin care omul de afaceri intenţiona să dezvolte proiectul. Bancpost, care a finanţat proiectul, este cel mai mare creditor, cu două creanţe admise, de 109,8 milioane de lei (creanţă garantată), respectiv 10,48 milioane de lei (creanţă chirografară). Proiectul a fost început în 2006, la scurt timp după ce Ivan a vandut companiile Düfa şi Henkel. Omul de afaceri s-a asociat cu Jonathan Youens în firma Creativ Proprietăţi Imobiliare, prin intermediul căreia cei doi au cumpărat de la George Becali, pentru 40 milioane de euro, un teren de 12 hectare din Voluntari, pe care intenţionau să dezvolte 200.000 de metri pătraţi de birouri, spaţii comerciale de 30.000 de metri pătraţi şi circa 800 de locuinţe. Investiţia în proiect era estimată la 700 milioane de euro. Proiectul nu a fost însă realizat, iar finalul lunii septembrie 2012 Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea firmei de intrare în insolvenţă. Potrivit datelor RVA, creanţele Creativ Proprietăţi Imobiliare, admise de instanţă, se ridică la aproape 340 milioane de lei (75,5 milioane de euro). În afara de Bancpost, şi acţionarii firmei au fost înscrişi în tabelul definitiv al creanţelor, astfel că firma Creativ Invest Grup, controlată de cei doi oameni de afaceri, trebuie să recupereze 73,2 milioane de lei (peste 16 milioane de euro), în timp ce Marius Ivan mai are, separat, o creanţă în valoare de 14,7 milioane de lei (3,2 milioane de euro). În tabelul definitiv al creanţelor a fost înscrisă şi firma Arealto Finance, cu 46,7 milioane de lei (peste 10 milioane de euro) şi Credal International, în calitate de fudiciar pentru London Settlement, cu 84,6 milioane de lei ( 18,8 milioane de euro). Terenul deţinut de Creativ Proprietăţi Imobiliare este situat langă proiectul de birouri Global City şi vizavi de parcul de afaceri Swan, ultimul, de asemenea, în insolvenţă.

Analiştii privesc cu ochi buni pornirea tiparniţei UE

Investitorii privesc cu ochi buni măsurile de relaxare cantitativă anunţate joi de BCE, iar analiştii consideră că băncile centrale din ţările din Europa Centrală şi de Est vor trebui să scadă dobanda de politică monetară la un nivel apropiat celei a BCE, de 0,05%, relatează Bloomberg. "Este un început bun al unui drum lung. Se pare că măsurile BCE au depăşit aşteptările pieţei, ceea ce este bine", a declarat Kenneth Rogoff, profesor de politici publice şi economie la Universitatea Harvard. Investitorii consideră că programul anunţat de BCE este suficient pentru moment, în condiţiile în care aşteptările privind evoluţia inflaţiei au crescut. Potrivit datelor Eurostat, inflaţia anuală din zona euro a fost în decembrie de -0,2%, după 0,3% în noiembrie, declinul preţurilor reflectand scăderea costului energiei, iar datele actuale indică menţinerea indicatorului la un nivel scăzut în lunile următoare. BCE anticipează însă că inflaţia va accelera treptat în a doua parte a lui 2015 şi în 2016. De altfel, atat preşedintele BCE, Mario Draghi, cat şi unul dintre membrii Consiliul Guvernatorilor BCE, Ignazio Visco, au anunţat că programul va continua şi după septembrie 2016, dacă este necesar. "Programul are un final deschis. Dacă vom vedea că există dificultăţi în a atinge ţinta (de inflaţie) pe care ne-am propus-o, atunci trebuie să continuăm programul", a afirmat Visco. De altfel, unii analişti consideră că va fi nevoie de un program mai extins de achiziţii de obligaţiuni pentru ca BCE să atingă ţinta asumată de inflaţie, de puţin sub 2%. "Pentru ca inflaţia să ajungă aproape de 2% pe termen mediu, suma folosită pentru achiziţia de active trebuie să fie de 2.000-3.000 de miliarde de euro, nu doar 1.000 de miliarde de euro. Sarcina rămane construirea de politici fiscale mai bune şi adoptarea de reforme structurale. Dar e greu să speri că situaţia va fi mai bună pe ambele fronturi", a afirmat Michel Martinez, economist al Societe Generale din Paris.

Orange şi-a mutat jumătate din angajaţi

Orange Romania a finalizat, în decembrie, procesul de mutare a 1.630 de angajaţi în clădirea de birouri Green Court din Floreasca, dezvoltată de grupul suedez Skanska, unde operatorul a închiriat un spaţiu de 13.700 de metri pătraţi, pe opt etaje."Fiind o clădire eficientă, cu costuri de funcţionare mai reduse, Orange Romania va reuşi să scadă cu 8% cheltuielile cu chiriile şi întreţinerea clădirilor", a declarat directorul financiar al Orange, Diego Martinez Lopez, într-o conferinţă. El nu a precizat costurile mutării celor 1.630 de angajaţi, proces efectuat în perioada octombrie - decembrie 2014. Orange Romania a închiriat 8 din cele 12 etaje ale imobilului cu o suprafaţă închiriabilă de 19.500 de metri pătraţi. În afara sediului din Floreasca, Orange Romănia are un sediu în clădirea Europe House din Piaţa Victoriei, deţinută de grupul austriac CA Immo. Green Court Bucharest este primul proiect dezvoltat de Skanska în Romania, pentru care construcţia a început în 2013. Complexul va avea în total 52.000 metri pătraţi, în trei clădiri cu cate 12 niveluri supraterane şi trei subterane. Grupul Skanska este una dintre cele mai mari companii de dezvoltare imobiliară şi construcţii din lume şi are în prezent 57.000 de angajaţi în pieţele pe care activează în Europa, Statele Unite şi America Centrală. Skanska a înregistrat în 2013 venituri totale de 136 miliarde coroane suedeze (15,1 miliarde de euro). Orange a avut în 2013 afaceri anuale de 930 milioane de euro şi 2.600 de angajaţi la nivel local. În zona Floreasca, în clădirea Bucharest One, dezvoltată de omul de afaceri Yoannis Papalekas, va avea sediul şi Vodafone.

Millennium scade dobanzile la creditele în franci elveţieni

Millennium Bank reduce marja de dobandă cu 1,5 puncte procentuale pentru toate creditele în franci elveţieni, pe o durată de trei luni, iar pentru a beneficia de această măsură clienţii trebuie să depună pană marţi o solicitare scrisă la orice agenţie a băncii. "Millennium Bank a decis vineri, 23 ianuarie 2015, să vină în întampinarea clienţilor cu credite în franci elveţieni cu o soluţie similară OTP Bank, ca măsură de sprijin în contextul aprecierii fără precedent a monedei elveţiene", se arată într-un comunicat al instituţiei de credit. Clienţii pot beneficia de o reducere temporară a marjei de dobandă, cu 1,5 puncte procentuale, pentru o perioadă de trei luni. "Portofoliul de credite în CHF al Millennium Bank Romȃnia este foarte redus, cu toate acestea analizăm constant evoluţia pieţei şi vrem să ne asigurăm clienţii că vom continua să căutăm măsuri de protecţie pentru a-i susţine în asemenea situaţii neaşteptate. În acest sens, îi invităm pe clienţii noştri cu credite în franci elveţieni, în unităţile Millennium Bank, unde vom găsi cele mai bune soluţii personalizate", a declarat în comunicat Adrian Popa, directorul de Marketing şi Comunicare al băncii. OTP Bank a fost prima instituţie de credit care a anunţat, vinerea trecută, o măsură de reducere a impactului cursului de schimb franc elveţian - leu asupra ratelor clienţilor cu credite în CHF. Astfel, banca va aplica reducerea marjei de dobandă cu 1,5 puncte pe o perioadă de trei luni, iar clienţii pot solicita această facilitate pană la 27 februarie 2015, în unitatea în care au semnat iniţial contractul de credit. Millennium Bank Romania, fostă membră a Banco Comercial Português, face parte din OTP Group, în urma achiziţiei integrale de către OTP Bank Romania. Procedurile de achiziţie au fost finalizate în ianuarie, tranzacţia totalizand 39 de milioane de euro, în urma căreia OTP îşi măreşte cota de piaţă la circa 2% şi urcă pe locul 13 în topul băncilor de pe piaţa romanească.

Ponta:Nu cred în conversia forţată a creditelor

Premierul Victor Ponta spune că nu crede că problema creditelor acordate în franci elveţieni poate fi rezolvată prin conversia forţată a acestora într-o altă monedă, după modelul Ungariei, deoarece operaţiunea ar lua în calcul cursul de astăzi, dar că băncile trebuie să fie obligate să îşi informeze mai bine clienţii şi să suporte o parte din pierderi. "Cu tot riscul şi sigur că voi fi înjurat, nu pot permite să fiu atat de populist sau de demagog ca Predoiu care spunea să dau ordonanţă să fixez eu cursul. Unde se întamplă aşa ceva ? Pentru franci elveţieni avem 75.000 oameni, ce facem dacă creşte euro sau dolarul ? Dacă scade, caştigul e dat înapoi băncilor ? Nu cred. Trebuie nişte condiţii ca omul să fie mai bine informat, pentru că, într-adevăr, s-au bucurat cei care au luat credit în franci elveţieni, s-au bucurat caţiva ani şi au zis "fraierii ăia, care au luat în euro şi în dolari". A venit un moment al scadenţei, cand, pe bună dreptate, oamenii spun "ce mă fac, că mi-a crescut cu 20-30%?" Trebui şi nişte condiţii în care să poată fi convertit creditul, fie în lei, fie în euro, dar, dacă-l converteşti forţat, azi, vrea cineva la cursul de azi ? Eu un dezastru dacă-l convertim la cursul de azi, că, după aia, va scădea francul elveţian şi omul rămane în lei. ", a spus Ponta într-un interviu pentru Jurnalul.

Moartea regelui Abdallah nu va afecta preţul petrolului

Moartea regelui Abdallah nu ar trebui să provoace o schimbare "semnificativă" a politicii petroliere saudite, a declarat pentru AFP economistul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, relatează AFP. "După moartea regelui, eu nu mă aştept la o schimbare semnificativă în politica petrolieră a Arabiei Saudite şi sper că ei vor continua să fie un factor de stabilitate pe pieţele petroliere, mai ales în aceste zile dificile", a declarat Birol în cadrul forumului economic mondial. Preţul petrolului a scăzut puternic în ultimele luni din cauza unei cereri slabe şi a unei oferte abundente. Arabia Saudită a refuzat pană în prezent să îşi reducă producţia, contribuind la menţinerea unei oferte abundente şi la scăderea preţului. Această politică este destinată împiedicării dezvoltării unor surse neconvenţionale de petrol, mai scump de produs, dar ea a fost contestată chiar în cadrul OPEP, cartelul ţărilor producătoare, de unii dintre membri. În varstă de 90 de ani, regele Abdallah al Arabiei Saudite a murit vineri, iar fratele său vitreg, prinţul Salman, în varstă de 79 de ani, i-a succedat la tron.

George Brezoi a plecat de la Turism

George Brezoi a părăsit funcţia de secretar de stat pentru Turism, în care fusese numit în martie 2014, în cadrul Departamentului pentru IMM şi Turism, urmand să ocupe un post de demnitar într-un alt minister, au declarat surse politice. Decizia de eliberare din funcţie a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Postul de secretar de stat în Turism, transferat la Ministerul Economiei şi eliberat de Brezoi, a rămas momentan liber. George Brezoi are 30 de ani şi pană în martiue 2014 a fost şeful Oficiului Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie Ploieşti. Brezoi este membru al Partidului Conservator.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.