Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Gabriel Resources revendică aurul din Romania

Ziarul de Vrancea
20 ian 2015 921 vizualizări
ompania cere preşedintelui şi premierului o soluţie amiabilă la problema exploatării miniere de la Roşia Montană, înaintea arbitrajului

Gabriel Resources vrea o soluţie amiabilă privind Roşia Montană şi a trimis Preşedinţiei şi premierului o notificare prin care cere autorităţilor romane să se angajeze într-un proces de consultare, menţionand că ar putea recurge la arbitraj dacă nu se găseşte o soluţie pentru dezvoltarea proiectului."Compania a trimis o notificare oficială către Preşedintele şi Prim-Ministrul Romaniei, în numele Gabriel şi al anumitor companii afiliate, prin care solicită autorităţilor romane să se angajeze oficial într-un proces de consultare. Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel doreşte găsirea unei soluţii amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părţilor implicate", se arată într-un comunicat al companiei canadiene Gabriel Resources. În luna iunie a anului trecut, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană. O lună mai tarziu, premierul Victor Ponta, afirma că proiectul Roşia Montană este blocat pană cand nu există o susţinere politică clară, el adăugand că, personal, consideră că pentru Romania este mai bine totuşi să fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, dacă sunt respectate toate normele de mediu. Comunicatul menţionează că Gabriel Resources nu a iniţiat nicio cerere de arbitraj sau vreun alt demers în instanţele internaţionale de arbitraj şi că îşi menţine angajamentul "ferm" de a dezvolta proiectul minier de la Roşia Montană. Preşedintele Gabriel Resources, Jonathan Henry, citat în comunicat, spune că speră că va fi găsită o rezolvare amiabilă a problemei, fără să fie nevoie să apeleze la arbitraj internaţional. "Sperăm că se va putea găsi o rezolvare amiabilă fără nevoia de a escalada această dispută într-un arbitraj. Credem cu tărie că modul în care ne-am comportat pană acum a demonstrat faptul că principala dorinţa a grupului este de a evita orice dispute prelungite şi de a fi partenerul Romaniei în dezvoltarea unui proiect minier sustenabil, de clasă mondială, în beneficiul Romaniei şi al tuturor părţilor implicate", afirmă Henry.

Ce mariri de lefuri au obţinut salariaţii de la Dacia

Reprezentanţii Sindicatului Dacia şi cei ai administraţiei companiei au finalizat marţi negocierile, convenind ca salariile operatorilor şi funcţionarilor să crească în ianuarie cu 150 de lei, iar cele ale personalului TESA-primul nivel de management să fie majorate, tot în ianuarie, cu 100 de lei. Pe langă aceste creşteri salariale generale pentru cele două categorii, în aprilie ar urma să aibă loc o majorare individuală de 1,9% pentru personalul TESA - primul nivel de management şi de 3% pentru TESA - middle management. În plus, o primă de rezultat pentru 2014, în valoare de 1.410 lei, va fi plătită în luna mai, iar valoarea tichetelor cadou (pentru 8 martie şi Crăciun) se va modifica la 70 de lei, a anunţat constructorul auto, într-un comunicat. Sindicatul a declanşat la începutul săptămanii trecute conflictul de muncă la ITM Argeş, după ce a refuzat să accepte propunerile făcute de conducerea companiei. Dacia a anunţat la 14 ianuarie că administraţia poate face o nouă ofertă sindicatului dacă va exista "deschidere pentru negociere", iar în cazul unei greve, "total nejustificată", constructorul va decide împreună cu Renault măsurile care trebuie luate privind activitatea pe termen scurt sau proiectele viitoare. Reprezentanţii constructorului auto aminteau atunci că salariul mediu brut realizat anul trecut, la nivel de operatori, a fost de peste 4.300 lei (brut), mai mult decat dublul caştigului mediu la nivel naţional. În urmă cu două săptămani, reprezentanţii constructorului auto au anunţat că încheierea unui Contract Colectiv de Muncă pe doi ani (2015-2016) ar permite garantarea unor volume de fabricaţie la un nivel ridicat pe următorii doi ani şi, în consecinţă, menţinerea celor trei schimburi. Vanzările Dacia au crescut cu 19% anul trecut, la 511.000 de autovehicule, principala piaţă fiind în continuare Franţa, cu aproape 105.893 de unităţi, în timp ce în Romania livrările au avansat tot cu 19%, la 29.625 de unităţi, echivalentul unei cote de piaţă de 31,2%.

Germania se împrumută, în premieră, fără să plătească dobandă

Banca centrală a Germaniei a anunţat că va lansa ieri o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 5 miliarde de euro cu un cupon anual de 0%, fiind pentru prima dată cand autorităţile germane se vor împrumuta fără să plătească dobandă, relatează MarketWatch. Obligaţiunile germane sunt percepute ca fiind printre cele mai sigure investiţii financiare, iar dorinţa investitorilor de a cumpăra titlurile chiar şi cu dobandă zero denotă încă o dată aşteptările pieţei privind demararea de către Banca Centrală Europeană a unui program la scară largă pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale în zona euro. Consiliul guvernatorilor BCE se va întalni joi în şedinţa de politică monetară, iar analiştii estimează că instituţia va anunţa achiziţii de obligaţiuni guvernamentale în valoare de 550 pană la 1.000 de miliarde de euro. Potrivit analiştilor, aproximativ o pătrime din achiziţiile BCE vor viza obligaţiunile germane.

Limitarea plăţilor în numerar, aprobată în iunie

Proiectul de lege privind plafonarea plăţilor în numerar, aflat la Camera Deputaţilor, ar putea fi aprobat pană în iunie, iar excepţia de la aplicarea plafoanelor pentru plăţile de taxe şi impozite va fi eliminată cand va intra în vigoare plata cu cardul la Trezorerie şi administraţiile publice. "Proiectul de lege care se află în Parlament cu privire la limitarea plăţii în numerar este de fapt o extindere a ceea ce există în prezent în legislaţie cu privire la limitarea plăţilor între firme. Proiectul îşi doreşte să extindă cumva aria de plafonări pentru toate categoriile de plăţi între entităţi cu personalitate juridică, să includă pe langă aceste plafonări şi relaţiile între persoană fizică-persoană juridică şi între persoane fizice pentru diverse plăţi de achiziţii sau de servicii. Proiectul este în prezent în Camera Deputaţilor, ne aşteptăm ca la începutul sesiunii de primăvară să se reia discuţiile în comisii şi să fie aprobat în plen pană la sfarşitul sesiunii parlamentare", a declarat marţi secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Dan Manolescu, la o conferinţă a PwC Romania.

Amenzi pentru abuzurile la RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară va efectua, după modificarea normei RCA, controale la asigurători pentru a verifica modul de calcul al tarifelor la poliţele pentru tineri şi va aplica sancţiuni dacă va identifica abuzuri din partea acestora, a declarat vicepreşedintele ASF Mircea Ursache. "ASF nu a greşit cand a adoptat vechea normă RCA. Prin obligativitatea ca preţul poliţelor RCA să acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare, s-a generat o presiune pe preţ, care a crescut. Pe de altă parte, sesizările privind preţul tarifelor RCA pe segmentul tinerilor erau atat de mari încat am fost nevoiţi să acceptăm modificarea normei RCA, pe o perioadă de timp în opinia mea", a afirmat Ursache. Autoritatea de Supraveghere Financoară (ASF) a anunţat, la 15 ianuarie, că a eliminat din legislaţie obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă pentru poliţele RCA astfel încat să acopere toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor, decizie care ar putea avea ca efect reducerea preţului asigurării.

Giganţii de internet vor fi taxaţi în plus în UE

UE analizează dacă să impună o taxă companiilor de Internet din Statele Unite, precum Google, în cadrul unui plan de realizare a unei pieţe digitale unice în spaţiul comunitar, a declarat comisarul pentru economie digitală, Gunther Oettinger, relatează MarketWatch. Oettinger a spus într-un interviu că Europa este în prezent perdantă în sectorul tehnologiei informaţionale, dar că situaţia poate fi schimbată prin investiţii şi prin crearea unui spaţiu comun de operare pentru toate companiile din sectorul digital. El a subliniat totodată importanţa ca Europa să îşi păstreze avantajul în sectorul auto, care pare să fie atacat şi de companiile de Internet. "Taxarea este o opţiune dar nu o soluţie decisă", a spus Oettinger. El a precizat, răspunzand unei întrebări, că Google ar putea fi taxată pentru folosirea de materiale aflate sub copyright. Crearea unei pieţe digitale unice este un element central al eforturilor noii Comisii Europene de a revigora economia UE.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.