Economic

Piaţa de birouri, de peste 20 de ori mai ieftină decat în Hong Kong

Ziarul de Vrancea
20 ian 2015 600 vizualizări
"Piaţa locală a cunoscut un apetit investiţional într-o considerabilă creştere în ultimele luni, depăşind aşteptările generale”, arată analiştii

Piaţa de birouri din Romania este de peste 20 de ori mai ieftină decat Hong Kong, cea mai scumpă din lume, şi la jumătatea celei din Varşovia, în condiţiile în care în Bucureşti cu 100 de milioane de dolari pot fi cumpăraţi 32.000 de metri pătraţi de astfel de spaţii. "Piaţa locală a cunoscut un apetit investiţional într-o considerabilă creştere în ultimele luni, depăşind aşteptările generale privind volumul total tranzacţionat în 2014. În final a fost înregistrat un volum anual record de investiţii, de circa 1,1 miliarde euro. Romania se regăseşte în prezent printre puţinele ţări în care se pot achiziţiona cei mai mulţi metri pătraţi de spaţiu de birouri prime într-o piaţă în dezvoltare, cu perspective generoase de creştere pe termen mediu", a declarat  Horaţiu Florescu, preşedintele şi directorul general The Advisers/Knight Frank. El estimează că în funcţie de parametrii locali (nivel al chiriilor, randament investiţional - yield) o investiţie de 100 milioane dolari (86 milioane de euro) poate asigura în portofoliul cumpărătorului o suprafaţă aproximativă de 32.000 metri pătraţi de spaţiu prime de birouri (clasa A, n.r.) în Bucureşti.  Spre comparaţie, turnul Sky Tower din zona Floreasca din Bucureşti, cu 36 de etaje are 41.000 de metri pătraţi închiriabili, iar clădirea America House din Piaţa Victoriei are 27.500 metri pătraţi suprafaţă închiriabilă. "Ne aşteptăm ca piaţa romanească să atragă în continuare interesul investitorilor în principalele sectoare comerciale, în tandem cu o intensificare a activităţii pe piaţa închirierilor, în aproape toate segmentele imobiliare", a adăugat Florescu. Potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank, la care firma locală The Advisers este asociată, Hong Kong este cea mai scumpă piaţă de birouri din lume, cu 100 de milioane de dolari investitorii putand cumpăra doar 1.427 de metri pătraţi de birouri. Pe poziţia a doua în topul celor mai scumpe pieţe de birouri se află Singapore, unde cu 100 milioane de dolari pot fi achiziţionaţi puţin peste 3.500 de metri pătraţi. În Tokyo, suma ajunge pentru 3.643 metri pătraţi, iar în Paris pentru 3.995 metri pătraţi. În Europa Centrală şi de Est, Varşovia (16.407 metri pătraţi) şi Praga (22.038 metri pătraţi) sunt mai scumpe decat Bucureştiul. Preţurile din Bucureşti sunt comparabile cu cele din Kuala Lumpur (Malaezia), unde 100 de milioane de dolari ajung pentru achiziţia a 34.200 de metri pătraţi de birouri. În Bucureşti, cea mai mare tranzacţie încheiată anul trecut a fost achiziţia centrului comercial Promenada de către fondul sud-african de investiţii, în valoare de 148 milioane de euro. Pe piaţa de birouri, cea mai mare tranzacţie, în valoare de 120 de milioane de euro a fost realizată în 2006.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.