Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Certinvest a preluat un fond de pensii facultative

Ziarul de Vrancea
16 ian 2015 1009 vizualizări
Certinvest a preluat APF, firma care administrează fondul de pensii facultative (Pilonul III) Pensia Mea, controlată de asigurătorul Metropolitan Life Romania, ale cărei active totale la finele anului 2014 au atins 40,7 milioane de lei pentru 10.067 de clienţi.

"Metropolitan Life îşi revizuieşte în mod constant portofoliul de business pentru a se asigura că îşi atinge obiectivele financiare şi de afaceri stabilite şi că aduce valoare pentru clienţi şi acţionari. Fondul de pensii facultative Pensia Mea completează excelent business-ul actual al Certinvest. Ei deţin know-how-ul necesar pentru managementul eficient al activelor de fonduri de pensii private facultative, iar obiectivul lor de business este de a se extinde în acest domeniu", a declarat într-un comunicat directorul general al Metropolitan Life Romania, Emilia Bunea. Şeful Certinvest, Horia Gustă, a afirmat că preluarea APF va permite companiei să prezinte clienţilor o ofertă integrată. Părţile nu au comunicat valoarea tranzacţiei. Cu o cotă de 16%, Metropolitan LIfe Romania este al doilea jucător pe piaţa asigurărilor de viaţă. Certinvest este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa fondurilor mutuale şi managementul de active, cu active în administrare de 55 milioane de euro. Societatea a fost înfiinţată în 1994 de Eugen Voicu. În decembrie 2003, el a vandut către Fondul Romano-American de Investiţii (RAEF) acţiuni reprezentand circa 70% din capital. În septembrie 2008, Certinvest şi-a schimbat denumirea în Aviva Investors Romania, alăturandu-se celorlalte companii de administrare a investiţiilor din cadrul grupul Aviva. Doi ani mai tarziu, Voicu a răscumpărat de la Aviva societatea de administrare a investiţiilor. Cele 10 fonduri de pensii facultative (Pilonul III) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 7,45%, de la 11,33% în 2013, şi au ajuns la active nete totale de 1,04 miliarde de lei (232 milioane de euro) în decembrie 2014, cu 28% mai mult faţă de 2013, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

158 milioane lei pentru înregistrarea imobilelor din 41 de judeţe

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) va organiza, în martie, o licitaţie pentru servicii de înregistrare a imobilelor din 41 judeţe în sistemul naţional de cadastru şi carte funciară, contractul fiind de 158,7 milioane de lei (TVA inclusă) pentru patru ani. "Obiectivul lucrărilor sistematice de cadastru îl constituie înregistrarea în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară a imobilelor de pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale/sectorului cadastral.
Identificarea imobilelor şi a deţinătorilor se realizează prin integrarea datelor obţinute în urma realizării interviurilor la teren, cu datele preluate de la OCPI, primării sau alte instituţii ori alte surse. La finalizarea lucrărilor sistematice de cadastru se întocmesc documentele tehnice ale cadastrului", se arată în caietul de sarcini ale licitaţiei. Contractul vizează cele 41 de judeţe, nu şi Bucureştiul. Finanţarea va fi asigurată din surse proprii ale ANCPI. La finele anului trecut, ANCPI a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărare de Guvern privind aprobarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF) pentru perioada 2014 - 2023 şi modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Programul are drept obiectiv înregistrarea gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, eliberarea certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi eliberarea certificatelor de moştenitor în cazul succesiunilor nedezbătute. Astfel, va fi creată o bază de date unitară şi completă a imobilelor din ţară. Bugetul estimat pentru punerea în practică a programului a fost estimat la 4,39 miliarde de lei în intervalul 2014-2023, jumătate din sumă fiind necesară pentru realizarea măsurătorilor cadastrale. ANCPI a fost înfiinţată în 2004 prin reorganizarea Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie şi funcţionează sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului.

Investitorii se vor orienta către investiţii în dolari şi aur

Investitorii se vor orienta către investiţii în dolari şi aur, active care oferă o mai mare siguranţă la acest moment, după ce francul s-a apreciat joi la un nivel record faţă de euro, în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei de a elimina plafonul de schimb valutar, relatează Bloomberg."Vor fi itrări mari pe dolar şi aur pentru că investitorii caută în acest moment plasamente sigure", a declarat Richard Yetsenga, director de cercetare al Australia&New Zealand Banking Group. De asemenea, UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, a arătat că cei mai bogaţi clienţi ai săi se vor orienta către dolarul american, pe fondul temerilor legate de faptul că aprecierea puternică a francului va afecta atat economia elveţiană, cat şi afacerile pe care investitorii le deţin. "În general, reorientarea clienţilor către dolar şi active din Statele Unite au crescut în ultimele două-trei trimestre. Nesiguranţa asociată cu această mişcare din Elveţia face ca preferinţa pentru activele din SUA să crească", a afirmat Simon Smiles, director al UBS, consilier de investiţii pentru clienţii care deţin minimum 50 de milioane de franci la UBS. Smiles a explicat că orientarea investitorilor către dolar se datorează faptului că SUA răman "cea mai stabilă şi sigură" opţiune în ceea ce priveşte creşterea economică şi o eventuală apreciere a monedei naţionale. Francul eleveţian a scăzut cu aproximativ 4% vineri faţă de dolar şi euro, după ce joi s-a apreciat cu pană la 38% faţă de dolar şi 41% faţă de euro. La 12:21, ora Romaniei, francul se tranzacţiona la 1,0208 unităţi pentru un euro. Dolarul se tranzacţiona la 1,1626 unităţi/euro la 12:22, ora Romaniei, după ce pe parcursul şedinţei de joi s-a apreciat cu 1,3% şi a ajuns la 1,1568 unităţi/euro, cel mai puternic nivel din noiembrie 2003 pană în prezent.

Romania, campioană la inflaţie în UE

Romania a înregistrat în luna decembrie 2014 cea mai ridicată rată de creştere anuală a preţurilor din Uniunea Europeană (UE), de 1%, comparativ cu aceeaşi lună din 2013, în condiţiile în care inflaţia din UE a trecut în teritoriu negativ, preţurile de consum scăzand cu 0,1%. Romania a fost urmată de Austria, cu o rată a inflaţiei de 0,8%, şi de Finlanda, cu o creştere cu 0,6% a preţurilor de consum în luna decembrie, potrivit datelor anunţate viner de Eurostat. La nivelul UE, 16 state au raportat rate negative ale inflaţiei, cele mai mari scăderi ale preţurilor de consum fiind consemnate în Grecia (-2,5%), Bulgaria (-0,2%), Spania (-1,1%) şi Cipru (-1%). Inflaţia anuală din UE s-a situat la -0,1% în luna decembrie, iar cea din zona euro, la -0,2%. Raportat la luna noiembrie a anului trecut, preţurile de consum din Romania au scăzut cu 0,1%, similar cu inflaţia la nivelul UE. Marţi, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că preţurile de consum au coborat în luna decembrie cu 0,1% faţă de noiembrie, pe fondul ieftinirii mărfurilor nealimentare cu 0,5% şi al unor preţuri uşor mai mari la servicii şi alimente, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborat la 0,83%, un minim record.

Kronospan inaugurează o nouă fabrică de formaldehidă

Compania Kronospan intenţionează să pună în funcţiune în primăvara acestui an noua fabrică de producere a formaldehidei, investiţia, care a starnit nemulţumirea unora dintre localnici, fiind de 18 milioane de euro, instalaţia second-hand fiind cumpărată din Franţa. Investiţia companiei austriece Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa, se află în procedura de revizuire a autorizaţiei de mediu şi se confruntă cu proteste din partea unor organizaţii de mediu şi a unei părţi a localnicilor, un miting avand loc duminica trecută, iar un alt protest este programat pentru duminică.  Directorul de producţie al Kronospan Sebeş, Alexandru Băcilă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Sebeş, că societatea doreşte să pună în funcţiune o nouă instalaţie de producere a formaldehidei, investiţie care se ridică în total la 18 milioane de euro şi care este realizată de SC Kronochem SRL, o societate nou înfiinţată şi care va prelua tot ce înseamnă divizia chimică a companiei. "Sunt 13 milioane de euro investiţi. Normal vorbim de o instalaţie la rece, este construită clădirea şi instalaţia, fără utilităţile necesare funcţionării. Utilităţile sunt conectate, dar nu funcţionează. Pentru punerea în funcţiune alţi 5 milioane de euro vor fi necesari”, a spus Băcilă.

Bursa, trasă în jos de OMV Petrom şi Fondul Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a deschis vineri în teritoriu pozitiv, dar stagna la mijlocul zilei, cu titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) în creştere cu peste 2%, în timp ce OMV Petrom (SNP) şi Fondul Proprietatea (FP) au scăzut. Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au avansat cu 0,1% în prima jumătate a şedinţei, după ce au deschis în urcare cu aproximativ 1%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine. Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 16,2 milioane de lei (3,6 milioane de euro) pană la ora 14:00. Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au consemnat cel mai ridicat rulaj, de 3,7 milioane de lei, şi au scăzut cu 0,4%. Acţiunile celor mai mari două bănci romaneşti listate pe bursă au crescut, pe rulaje ridicate. În timp ce titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au avansat cu 2,4%, cotaţia Banca Transilvania (TLV) a urcat cu doar 0,4%, după o scădere de 3,4% joi, determinată de expunerea băncii faţă de aprecierea francului elveţian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.