Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Afacerile din comerţul auto au trecut pe plus

Ziarul de Vrancea
14 ian 2015 704 vizualizări
Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primele 11 luni ale anului trecut, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, atat ca serie brută cat şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,4%, respectiv 2,7%.

Evoluţia a fost influenţată de creşterile înregistrate la comerţul cu autovehicule (3,4% serie brută) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (2,3%). Scăderi s-au înregistrat la activitǎţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (1,1%) şi comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (0,4%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). În noiembrie 2014, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au scăzut faţǎ de luna precedentă ca serie brută cu 2,3%, dar au crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,7%. Faţă de noiembrie 2013 afacerile au scăzut cu 0,5% ca serie brută şi au crescut cu 2,6% ca serie ajustată.

Tichetele de masă vor fi acordate şi pe un "portofel electronic"

Acesta este asemănător cardului şi poate fi folosit doar pentru achiziţia de alimente

Angajatorii vor putea acorda salariaţilor tichetele de masă şi în format electronic, sub forma unui "portofel electronic" folosit exclusiv la achiziţionarea de alimente, care nu va permite retrageri de numerar, iar numărul tichetelor primite lunar nu îl va depăşi pe cel al zilelor lucrătoare. Portofelul electronic, alternativă la tichetele de masă emise pe hartie, va avea un suport asemănător cardului bancar, conform unei hotărari aprobate, miercuri, de Guvern. Angajatorii vor stabili împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau ai salariaţilor, prin contractele colective de muncă, clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, precum şi forma suportului acestora, respectiv suport electronic şi/sau hartie. În cazul acordării tichetelor de masă în format electronic, angajatorii vor alimenta portofelul electronic cu valoarea nominală aferentă tichetelor de masă, care va fi folosită exclusiv pentru achiziţionarea de produse alimentare, fără a permite efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar. Actul normativ elimină totodată prevederile care limitează utilizarea a maximum două tichete de masă/zi. "Un alt element de noutate introdus de actul normativ constă în aplicarea unitară a reglementărilor în cazul salariaţilor care lucrează în regim de tură. Astfel, în cazul în care un angajat lucrează în ture şi timpul de lucru este mai mare de 8 ore/zi, numărul de tichete de masă (indiferent de suportul pe care sunt emise, hartie sau electronic) la care are dreptul pe lună se calculează adunand numărul de ore lucrate şi împărţind această sumă la 8. Concret, în actul normativ se menţionează că salariaţii vor beneficia lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care sunt prezenţi la lucru în unitatea angajatorului, iar acest număr nu poate depăşi numărul de zile lucrătoare", informează Guvernul.


Numărul de conturi romaneşti din Facebook a atins 7,6 milioane

Numărul de conturi romaneşti din reţeaua Facebook a atins 7,6 milioane, în creştere cu 8,6% faţă de ianuarie 2014, din care 1,48 milioane aparţin utilizatorilor din Bucureşti, potrivit Facebrands.ro, serviciul de monitorizare a paginilor romaneşti create pe reţeaua socială. "Din cei 7,6 milioane de utilizatori, 6,74 milioane (88,7%) din şi-au setat oraşul în profil. Faţă de anul trecut, aceştia au crescut în număr absolut dar au scăzut uşor în proporţie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cand erau 6,57 milioane (93,88% din total, la momentul respectiv)", se arată într-un comunicat al Facebrands.ro. Capitala are în continuare cei mai mulţi utilizatori ai reţelei Facebook în Romania, 1,48 milioane - 21,97%, urmată de Cluj Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanta cu peste 200.000 utilizatori de Facebook. Alte nouă orase au peste 100.000 de utilizatori de Facebook, respectiv Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Arad, Bacău, Piteşti şi Sibiu. Numarul de pagini romaneşti create pe Facebook a crescut în 2014 cu 12,8%, la 26.785. Cele mai multe pagini romaneşti de Facebook sunt în categoriile afaceri locale (2.880), artă şi Cultură (1.672), sănătate & îngrjijire personală (1.495), magazine online (1.487), cantăreţi şi trupe (1.319) şi bloguri (1.159). Facebrands.ro este serviciul de monitorizare a paginilor romaneşti create pe reţeaua sociala Facebook, lansat la începutul anului 2011 de Standout şi Byte Flux. Standout este o agenţie de comunicare pe bloguri şi reţele sociale înfiinţată în 2007.

Cinci firme sunt intersate de 61 de licenţe de TV digitală

Firmele 2K Telecom, Radio M Plus, Regal, Cargo Sped şi Digital Video Broadcast şi-au depus candidaturile pentru participarea la a doua procedură de acordare a unui număr de 61 de licenţe (multiplexuri) de televiziune digitală locale, regionale şi naţionale, a anunţat ANCOM."Pană la data de 20 ianuarie comisia de licitaţie va analiza dosarele de candidatură, va decide şi va anunţa candidaturile calificate, iar pană la sfarşitul acestei luni, ANCOM va anunţa ofertele caştigătoare în urma acestei prime etape şi dacă este necesar să fie organizate runde de licitaţie", se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Procedura de selecţie competitivă pentru alocarea multiplexurilor presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice categoriile şi numărul de licenţe pe care doreşte să le achiziţioneze. În funcţie de existenţa sau nu a unei cereri mai mari decat oferta, licitaţia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depăşeşte oferta, pentru celelalte categorii desemnarea caştigătorilor făcandu-se pe baza ofertei iniţiale. "După ce se stabilesc caştigătorii şi preţurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitaţia va continua cu o rundă de alocare în care multiplexurile vor fi repartizate ofertanţilor caştigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceştia vor fi dispuşi să le plătească pentru a obţine o anumită alocare a frecvenţelor", se mai spune în comunicat. Toate licenţele se acordă pentru o perioadă de 10 ani, iar caştigătorii vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune după data de 17 iunie. Pană la data de 1 mai 2017, caştigătorii celor două multiplexuri naţionale trebuie să pună în funcţiune un număr de cel puţin 36 de emiţătoare, în timp ce caştigătorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie să pună în funcţiune cel puţin un emiţător în fiecare zonă de alocare.

Capital Economics: Inflaţia se va situa sub aşteptările pieţei

Inflaţia se va situa la 0,8% în Romania în acest an, mult sub aşteptările pieţei, care miza pe o rată de 2,5%, însă, dintre ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est, doar Romania şi Cehia vor evita deflaţia cauzată de scăderea preţului petrolului, estimează analiştii de la Capital Economics. Capital Economics a estimat pentru anul trecut o inflaţie de 1,1% în Romania. Institutul Naţional de Statistică a anunţat marţi că preţurile de consum au scăzut în luna decembrie cu 0,1% faţă de noiembrie, pe fondul ieftinirii mărfurilor nealimentare cu 0,5% şi al unor preţuri uşor mai mari la servicii şi alimente, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborat la 0,83%, un minim record. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a reiterat săptămana trecută că rata inflaţiei va rămane pentru mai multe luni sub intervalul ţintit de BNR, prognoza fiind diferită faţă de estimările anterioare în principal din cauza scăderii sub anticipaţii a preţului petrolului. Pentru anul viitor, proiecţia pentru rata inflaţiei în Romania este de 1,8%, sub nivelul aşteptat de piaţă, de 2,9%. În opinia analiştilor de la Capital Economics, Bulgaria şi Croaţia sunt ţările care ridică cele mai multe îngrijorări, din cauza datoriilor mari şi a ratelor fixe de curs valutar. Astfel, economiştii estimează o scădere a preţurilor în acest an cu 0,3% în Bulgaria şi cu 0,5% în Croaţia. În Bulgaria, Polonia şi Ungaria, unde rata inflaţiei are deja valoare negativă, aceasta s-ar putea situa la -1% în următoarele luni. La nivelul anului viitor, inflaţia este anticipată la -0,2% în Polonia şi -0,3% în Ungaria. În afară de Bulgaria şi Croaţia, celelalte state din regiune vor fi avantajate de scăderea preţurilor petrolului, care va susţine creşterea salariilor şi a cheltuielilor de consum. De asemenea, ieftinirea petrolului ar putea determina scăderea facturilor la energie, dar şi preţul pentru unele bunuri.

Moody's: Ieşirea Greciei din zona euro, puţin probabilă

Ieşirea Greciei din zona euro este mai puţin probabilă decat în perioada de varf a crizei financiare din 2012, în timp ce riscurile de contagiune răman la un nivel mai scăzut decat în urmă cu trei ani, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's. "Impactul asupra ratingului creditului celorlalte ţări din regiune va fi mai puţin pronunţat decat în 2012, întrucat riscul contagiunii a scăzut, iar oficialii au, în prezent, instrumente mai puternice pentru a limita daunele provocate de un astfel de eveniment", a afirmat Colin Ellis, analist Moody's. Cu toate acestea, analiştii Moody's apreciază că o eventuală ieşire a Greciei din regiunea euro ar duce la creşterea tensiunilor de pe piaţă şi la o nouă recesiune în zona euro. "Ieşirea oricărui stat din zone euro ar reprezenta un moment definitoriu pentru euro: ar indica faptul că uniunea monetară este divizibilă", a afirmat Ellis. În Grecia vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în 25 ianuarie, ca urmare a eşecului alegerii unui nou preşedinte, fapt care a crescut îngrijorările referitoare la posibilitatea ca partidul de extremă stangă Syriza să preia conducerea Greciei.

PIB-ul a fost revizuit pe plus   

Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în urcare cu 0,1 puncte procentuale creşterea economică din trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 3% la 3,1% serie ajustată sezonier şi de la 3,2% la 3,3% la serie brută, iar la 9 luni de la 2,8% la 2,9% serie brută. "Produsul intern brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul III 2014 a fost de 168,03 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 1,8% faţă de trimestrul II 2014 şi 3,1% faţă de trimestrul III 2013", potrivit datelor provizorii (2) transmise miercuri de INS. Potrivit estimărilor anterioare, PIB-ul era de 167,07 miliarde lei, serie ajustată sezonier, cu o creştere de 3% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, avansul faţă de trimestrul al doilea nefiind modificat. Ca serie brută, PIB-ul a fost revizuit de la 183,594 miliarde lei preţuri curente la 183,12 miliarde lei preţuri curente, iar creşterea faţă de trimestrul al treilea din 2013 s-a apreciat de la 3,2% la 3,3%. Pe primele nouă luni, produsul intern brut estimat a crescut nominal de la 496,298 miliarde lei preţuri curente la 496,915 miliarde lei, creşterea faţă de intervalul similar din anul precedent fiind de 3,1%, ca serie ajustată sezonier.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.