Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Consumul de gaze naturale a urcat cu 5,4%

Ziarul de Vrancea
11 ian 2015 717 vizualizări
Consumul de gaze naturale în Romania a totalizat 87,080 milioane MWh în primele nouă luni din 2014, în scădere cu 5,4% faţă de cel din perioada similară a anului trecut, care s-a ridicat la 92,047 milioane MWh, conform unui raport publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Producţia internă de gaze naturale ce intră în consum a reprezentat, în septembrie, 98,34% din totalul surselor, primii doi producători (Romgaz şi OMV Petrom) acoperind 95,73% din această sursă.  Importul ce a intrat în consum a reprezentat diferenţa, respectiv 1,66%. Primii trei importatori-furnizori interni—au realizat împreună 60,63%. Preţul gazelor de import a variat în primele nouă luni între 390 dolari/1.000 mc (122,56 lei/MWh) şi 348 dolari/1.000 mc (106,59 lei/MWh). În septembrie, preţul a fost de 361 dolari/1.000 mc (114,31 lei/MWh). Conform Strategiei Energetice a Romaniei 2015-2035, lansată în dezbatere pe site-ul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, în perioada 2009-2013, consumul anual de gaze naturale în Romania s-a redus cu 5,4%, consumul mediu anual în aceasta perioada fiind de 142,96 TWh. Ponderea cea mai mare în consumul de gaze naturale este deţinută de producătorii de energie electrică şi termică, urmaţi de consumatorii casnici şi sectorul industrial. În anul 2013, consumul de gaze naturale a scăzut cu 8,3% comparativ cu anul 2012, la 132,5 TWh, în principal ca urmare a evoluţiilor economice, respectiv contractării consumului sectorului industrial.

Închirierile de birouri sunt în creştere

Suprafaţa de birouri tranzacţionată anul trecut în Bucureşti şi în principalele oraşe din ţară a totalizat circa 346.000 de metri pătraţi, cu 9,9% mai mult faţă de 2013, cu un avans de doar 5,57% în Capitală şi 61% în afară, potrivit datelor transmise de firma Esop Consulting. În Bucureşti, volumul tranzacţiilor incluzand atat tranzacţiile de relocare, pre-închirieri, expansiuni şi renegocieri a crescut de la 291.588 de metri pătraţi la 308.353 metri pătraţi. Aproape 70% din suprafaţă tranzacţionată în Bucureşti reprezintă clădiri deja existente şi renegocieri şi reînnoiri de contracte, deşi s-a înregistrat un avans important al pre-închirierilor.  În afara Bucureştiului - Cluj, Iaşi, Timişoara, Sibiu - au fost tranzacţionaţi 37.377 metri pătraţi, faţă de 23.218 metri pătraţi. În ansamblu, tranzacţiile înregistrate atat în Bucureşti, cat şi în principalele oraşe din ţară, s-au ridicat în 2014 la un nivel total de 345.730 metri pătraţi, în creştere cu 9,9% faţă de anul trecut, cand volumul acestora a fost de 314.527 metri pătraţi.

Povara grecească

Obligaţiunile Greciei cumpărate de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru susţinerea statului elen în timpul crizei datoriilor nu pot fi restructurate, a declarat Benoit Coeure, membru în conducerea instituţiei, la postul de radio France 24, relatează Kathimerini. Pe 25 ianuarie, în Grecia vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, iar în sondaje conduce partidul de stanga Syriza, care s-a pronunţat împotriva programului internaţional de salvare şi a promis că va renunţa la acordul cu UE şi FMI, urmand să negocieze restructurarea datoriilor statului. Coeure a explicat că obligaţiunile elene cumpărate de BCE din 2010 pentru a ajuta statul nu pot fi restructurate. "Este ilegal şi contrar tratatelor să se restructureze o datorie a unui stat către banca centrală. Tratatele europene sunt foarte clare în această privinţă", a explicat oficialul BCE. Coeure a fost întrebat dacă alegerile din Grecia şi posibila victorie a Syriza dau un nou motiv pentru ca BCE să lanseze achiziţii de oobligaţiuni guvernamentale, dar a respins acest lucru. "Nu, nu există nicio legătură. Deciziile de politică monetară ale BCE sunt pentru toată zona euro, iar Grecia este doar o mică parte a acesteia. Sunt două discuţii diferite", a spus el, adăugand că asta nu înseamnă că BCE nu urmăreşte foarte atent evenimentele din Grecia.

Polonia vrea mega companii energetice
 
Polonia lucrează la un plan de consolidare prin fuziuni a companiilor cu capital majoritar de stat producătoare de energie, pentru a le ajuta să devină mai competitive în Europa, a declarat Ministrul Trezoreriei, Wlodzimierz Karpinski, citat de Bloomberg. Planul referitor la cele mai mari companii de utilităţi din ţară, PGE, Tauron Polska Energia, Energa şi Enea, va fi prezentat în această lună. Una dintre opţiuni este o fuziune între PGE, cea mai mare dintre cele patru companii, cu Energa şi între Tauron şi Enea, au declarat două surse aproapiate situaţiei. "Dorim să creştem importanţa industriei energiei din Polonia pe piaţa europeană. Numai companiile cu capital suficient şi cu abilitatea de a obţine finanţare ieftină vor putea să asigure securitatea energetică a Poloniei", a spus Karpinski. Guvernul polonez a dorit ca PGE să cumpere Energa în 2010, dar a renunţat la intenţie autoritatea de reglementare s-a opus. Directorul autorităţii de reglementare, Malgorzata Krasnodebska-Tomkiel, care a luat această decizie, a fost demis anul trecut.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.