Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Mană cerească pentru hotelierii romani

Ziarul de Vrancea
7 ian 2015 727 vizualizări
15.000 de moldoveni vin în Romania de sărbători pe stil vechi u ei sunt însoţiţi de 100 de Moş Crăciuni

Peste 15.000 de turişti din Republica Moldova vin în Romania în perioada 2-18 ianuarie, pentru a petrece sărbătorile de iarnă pe stil vechi, mai multe agenţii oferind în pachetul turistic şi cate un Moş Crăciun şi o Crăciuniţă pentru fiecare grup mare, potrivit patronatelor din turismul moldovean. Patronatele din turismul moldovean estimează pentru acest an, de sărbătorile pe stil vechi, o creştere de peste 50%, datorată în principal eliminării vizelor, dar şi promovării făcute în ultimul an turismului romanesc în Republica Moldova. În plus, din cei peste 10.000 de turişti din Republica Moldova care au renunţat să mai meargă în această perioadă în Ucraina, din cauza tensiunilor politice, o parte s-a îndreptat către Romania. "Un alt motiv al creşterii mari din acest an sunt şi preţurile preferenţiale acordate de hotelurile romaneşti pentru turiştii moldoveni. Un pachet de cinci nopţi, cu transport cu autocarul, masă şi cazare, costă 250 de euro", a declarat Gabriel Mărgineanu, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova. Astfel, turiştii din Republica Moldova cheltuiesc pentru vacanţe în Romania, într-un interval de doar două săptămani, peste 3,7 milioane de euro. Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit  Aceştia preferă staţiunile de pe Valea Prahovei, dar şi Predeal, Poiana Braşov, Bran, Moeciu sau staţiunile balneare, în principal Băile Govora, Slănic Moldova sau Covasna. Pentru ca pachetele să fie cat mai atractive, agenţiile din Republica Moldova oferă gratuit, pentru grupurile mari, şi cate un Moş Crăciun, care în seara de Crăciun pe stil vechi să susţină un program care variază între două şi şase ore. "Moş Crăciunii vin cu costume şi programe pregătite din timp. Estimăm că peste 100 de Moş Crăciuni vor însoţi în această perioadă grupurile de turişti în Romania. Fiecare Moş Crăciun va prezenta programul alături de cel puţin o Crăciuniţă, care dansează şi recită poezii. Unele dintre acestea vin tot din partea agenţiilor, iar altele se oferă voluntare, din cadrul grupului", a mai spus Mărgineanu.


Turismul, în creştere

Sosirile şi înnoptările în structurile turistice au crescut în primele 11 luni din 2014, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu 6,4%, respectiv 4,8%, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, sosirile au totalizat la 7,89 milioane, iar înnoptările s-au ridicat la 19 milioane. "Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor romani în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în perioada 1.I-30.XI.2014 77,2%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22,8%, ponderi apropiate de cele din perioada 1.I-30.XI.2013. În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primare turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (77,2% din total turişti străini), iar din aceştia 85,7% au fost din ţările aparţinand Uniunii Europene", se arată într-un comunicat al INS.

Vanzările Dacia în Marea Britanie au săltat cu 40%

Vanzările de autoturisme Dacia noi în Marea Britanie au crescut anul trecut cu 39,1% în comparaţie cu 2013, la 23.860 unităţi, deşi marca romanească a înregistrat o scădere de 26,5% în luna decembrie faţă de aceeaşi lună din 2013, pe o piaţă în urcare cu 9,3% anul trecut. Cota de piaţă a Dacia a avansat la 0,96% în 2014, de la 0,76% în 2013, în condiţiile în care înregistrările de autoturisme noi au avansat de la 17.146 unităţi la 23.862 unităţi, potrivit datelor Asociaţiei britanice a producătorilor şi dealerilor de maşini (SMMT). La nivelul lunii decembrie, cota de piaţă a mărcii romaneşti a coborat la 0,9% faţă de 1,34 în decembrie 2013, iar vanzările de maşini noi au scăzut de la 2.047 unităţi la 1.503 unităţi. Mărcile care au înregistrat cele mai mari vanzări în anul 2014 pe piaţa britanică sunt Ford, cu 326.643 de autoturisme vandute, Vauxhall, cu 269.177 de unităţi, şi Volkswagen, cu 214.828 de unităţi. Ford Fiesta, cu 131.254 de unităţi vandute anul trecut, reprezintă cel mai bine vandut model în Marea Britanie, fiind urmat de Ford Focus (85.140 de unităţi) şi Vauxhall Corsa (81.783 de unităţi). Piaţa auto din Marea Britanie a crescut cu 9,3% în 2014, la 2,47 de milioane de unităţi, consemnand cel mai important avans din 2004 pană în prezent. Marea Britanie rămane a doua mare piaţă auto din Europa, după Germania. În Franţa, înmatriculările de autoturisme Dacia noi au crescut cu 12,9% în 2014, la 105.896 unităţi, conferind mărcii o cotă de piaţă de 4,88%. În luna decembrie, vanzările de maşini Dacia noi au scăzut cu 18,8%, la 8.386 unităţi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Record: Preţul petrolului a coborat sub 50 de dolari pe baril

Preţul petrolului Brent a coborat ieri sub 50 de dolari pe baril pentru prima oară din mai 2009 pană în prezent, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora rezervele de petrol ale Statelor Unite au crescut şi al îngrijorărilor privind surplusul de petrol de pe piaţă, relatează Bloomberg. Preţul petrolului Brent cu livrare în luna februarie a scăzut pană la 49,92 de dolari pe barili la Londra. Contractele futures au coborat cu pană la 2,3%, marcand a cincea zi în care cotaţia petrolului Brent se află în scădere. De asemenea, preţul petrolului West Texas Intermediate cu livrare în februarie a coborat cu pană la 1,8% miercuri, la 47,09 dolari, pe bursa de la New York. Rezervele de petrol ale Statelor Unite au crescut cu aproximativ 700.000 de barili, la 386,2 milioane de barili în săptămana încheiată în 2 ianuarie, potrivit estimărilor analiştilor consultaţi de Bloomberg. Agenţia Internaţională pentru Energie va publica datele oficiale miercuri. China, al doilea mare consumator de petrol la nivel mondial, nu va determina revenirea pieţei în 2015, întrucat importurile vor încetini, potrivit unui raport al grupului bancar Citi. Analiştii Citigroup estimează căp importurile de petrol ale China vor creşte cu 3,3% în acest an, prin comparaţie cu avansul de 8,9% din 2014. Suhail Al Mazrouei, ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, a afirmat că piaţa "are nevoie de timp pentru a absorbi surplusul" de petrol existent în prezent şi că preţurile petrolului ar putea depinde de creşterea producţiei din statele din afara Organizaţiei ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Qatar, ţară membră a OPEC, a estimat că surplusul global de petrol se ridică la 2 milioane de barili pe zi. Preţurile petrolului au scăzut cu 48% în 2014, consemnand cel mai mare declin de la criza financiară din 2008 pană în prezent, în condiţiile în care OPEC a decis să nu reducă producţia de petrol, pentru a nu pierde cota de piaţă pe care o deţine la nivel global în favoarea producătorilor din Statele Unite. OPEC furnizează 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

Guvern: Preţul gazelor din Romania rămane nemodificat pană în iulie

Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru gazele utilizate la producerea de energie termică destinată populaţiei, va rămane la 53,30 lei/MWh pană la 30 iunie 2015, a decis, miercuri, Guvernul. "Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică destinată consumului populaţiei, produsă în centralele de cogenerare şi în centralele termice, este de 53,30 lei/MWh', se arată în hotărarea de guvern. În decembrie, Departamentul pentru Energie a transmis că preţul gazelor naturale produse în Romania şi consumate de populaţie nu va creşte pană la 1 iulie 2015, iar Guvernul şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vor elabora un nou grafic de dereglementare a pieţei de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021, care va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum şi de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituţiile financiare internaţionale.


Pensiile private obligatorii au avut un randament de 8,7%

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 8,71%, de la 11,75% în 2013, şi au ajuns la active nete totale de 19,1 miliarde de lei (4,26 miliarde de euro) în decembrie 2014, cu 37% mai mult faţă de 2013, potrivit datelor asociaţiei de profil (APAPR). "Cele 7 fonduri de pensii obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfarşitul anului 2014 la un număr total de aproape 6,3 milioane de participanţi, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 19,1 miliarde de leo (4,26 miliarde de euro), potrivit datelor centralizate de asociaţie. În 2014, randamentul mediu obţinut de toate aceste fonduri de pensii private obligatorii a fost de 8,71%", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). În peroada analizată, activele Pilonului II au crescut cu 37%, evoluţie "peste aşteptările industriei", determinată în principal de rezultatele investiţionale foarte bune, se mai spune în comunicat. "De la lansare şi pană în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare în numele participanţilor contribuţii brute totale în valoare de 15,2 miliarde de lei şi au adăugat, prin activitatea investiţională, caştiguri nete în valoare de peste 3,9 miliarde de lei (...)", se arată în comunicat.


DeLonghi vrea sa angajeze 170 de persoane la Jucu

Producătorul italian de electrocasnice DeLonghi vrea să angajeze 170 de persoane pentru fabrica din comuna Jucu, judeţul Cluj, organizand, miercuri, o acţiune de recrutare de personal. Luminiţa Todor, specialist în recrutare personal în cadrul DeLonghi, a declarat că viitorii angajaţi vor avea asigurat transportul gratuit pană la fabrică. "DeLonghi organizează, miercuri, o acţiune de recrutare de personal pentru fabrica din comuna Jucu. Căutăm montatori electromecanici, adică operatori de linie care asamblează produsele companiei. Intenţionăm să angajăm 170 de persoane din zonele limitrofe comunei Jucu cărora le asigurăm transport gratuit pană la fabrică. Miercuri este proba de interviu, în urma căreia se vor selecta persoanele care vor fi angajate. În prezent, la DeLonghi Jucu lucrează 900 de persoane", a spus Todor. DeLonghi a cumpărat în 2012 fabrica Nokia din Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu, judeţul Cluj, anunţand că va angaja între 600 şi 1.000 de persoane. La începutul anului 2013, compania a început producţia, fiind asamblate espresoare de cafea de uz casnic. În acelaşi an, compania a anunţat extinderea facilităţilor de producţie şi construirea celei de-a doua hale, în care se fabrică diverse componente pentru espresoarele de cafea produse în prima fabrică.

Turcii caută petrol şi gaze în vestul Mării Negre

Companiile din domeniul energiei Shell şi Turkish Petroleum (TPAO) vor începe în luna ianuarie activităţile de explorare în vestul Mării Negre, în apropierea zonei unde Exxon şi OMV au făcut o descoperire semnificativă de gaze în 2012, potrivit ediţiei online a publicaţiei Hurriyet Daily News. Taner Yildiz, ministrul turc al Energiei, s-a declarat optimist în legătură cu rezultatele proiectului, precizand că Romania a descoperit recent resurse de gaze în zonă. "Începem lucrările de explorare cu aproape un an mai devreme decat am plănuit iniţial, datorită parteneriatului cu TPAO şi a susţinerii din partea autorităţilor turce", a afirmat Ahmet Erdem, directorul Shell din Turcia. Shell şi TPAO vor investi aproximativ 300 de milioane de dolari în activităţile de explorare din vestul Mării Negre, care se vor desfăşura la 100 de kilometri de Istanbul, la adancimi de peste 2.000 de metri. "Obiectivul nostru este să construim o platformă de explorare în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari", a afirmat Yildiz.









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.