Economic

Obligatoriu de ştiut! Ce noutăţi legislative şi scumpiri aduce anul 2015

Ziarul de Vrancea
4 ian 2015 2431 vizualizări
Guvernul vrea să modifice, printr-un proiect pilot, împărţirea banilor către localităţi, care vor avea un buget minim u energia electrică se scumpeşte, iar poliţele RCA s-ar putea majora şi ele în prima parte a anului u amenzile se majorează ca urmare a creşterii salariului minim la 975 lei u două instituţii vor fuziona, Prestaţiile Sociale şi Inspectoratul Teritorial de Muncă u de asemenea, tot de anul acesta, bebeluşii vor beneficia de teste de auz, iar de la 1 februarie mergem la medic doar cu cardul de sănătate

În acest an am putea asista la o schimbare foarte importantă în stabilirea bugetelor municipiilor, oraşelor şi comunelor. Prin derogare de la Legea finanţelor publice, în bugetul de stat va fi introdus un proiect nou cu privire la echilibrarea bugetelor locale. Proiectul a fost asumat de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi a fost aprobat în comisiile de buget – finanţe ale Parlamentului. Noua modalitate de echilibrare a bugetelor locale va avantaja comunele mici şi va scoate din schemă consiliile judeţene, care nu vor mai avea atribuţii în împărţirea banilor. Proiectul prevede că se stabilieşte o limită de venituri minime proprii pe care trebuie să le realizeze localităţile: 1,5 milioane lei pentru comune, 6 milioane lei pentru oraşe, 20 de milioane lei pentru municipii, 50 de milioane lei pentru municipii reşedinţă de judeţ şi 80 de milioane lei pentru consiliile judeţene. Localităţile care colectează venituri mai mici decât plafoanele stabilite, vor primi sume de echilibare din cota de 18,5% din impozitul pe venit constituit la nivelul fiecărui judeţ şi din sumele defalcate din TVA pentru echilibrare. Cine are încasări mai mari decât plafonul minim stabilit nu va pierde banii în favoarea altor localităţi.

Sumele rămase se redistribuie sub formă de bonusuri

Vom plăti amenzi mai mari anul acesta

Primăriile care colectează mai mult şi care accesează fonduri europene vor primi bonusuri, iar cele care colectează mai puţin decât în anul precedent sunt penalizate. Pe de altă parte există riscul demotivării la colectarea taxelor şi impozitelor locale, dacă primarii ştiu că vor primi 1,5 milioane lei. Legea prevede două alocări de fonduri, prima prin care toate primăriile ajung la plafon, iar ce rămâne se redistribuie ca bonus, după un algoritm stabilit prin lege. “Sunt foarte multe localităţi rurale care nu au bani de iluminat public, care nu au bani să-şi asigure salariile, să pietruiască o uliţă, pentru că au venituri foarte mici şi atunci noi am propus, pentru fiecare localitate rurală, să aibă cel puţin 15 miliarde lei obligatoriu venituri minime, la care mai adaugăm o sumă care se repartizează pe fiecare localitate, în funcţie de numărul de locuitori (60%), pentru localităţile care au depus proiecte se împarte în mod egal  suma (15%) şi o sumă la care se califică numai cei care au depăşit gradul de colectare 90%. Sunt peste 1,800 de comune care au venituri sub un milion jumate şi au venituri foarte mici. Prin această modificare câştigă comunele, niciun primar nu va mai fi obligat să meargă nicăieri cu mâna întinsă ca să îşi asigure buget pentru funcţionare”, a spus Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării. Efectele noii legi vor fi analizate după şase luni de la aplicare. Dacă legea se va aplica în continuare, din 2017 primăriile care vor avea încasări mai mici decât în anii precedenţi sau datorii vor primi doar 50% din reechilibrarea până la plafon.

Scumpiri la energie electrică

Noul an a adus cu el câteva scumpiri la facturile românilor, aşa cum se întâmplă la noi la fiecare început de an. Facturile la electricite plătite de populaţie vor fi mai mari cu 0,26%. Autoritatea Naţională de Regelementare în domeniul Energiei a arătat că această majorare este cauza de creşterea valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementare şi a reducerii altora. La gaze nu se anticipează scumpiri pentru populaţie. Aceasta va resimţi însă indirect faptul că niciun client non – casnic nu va mai beneficia de tarife reglementate şi va trebui să negocieze direct cu furnizorii de gaze preţurile. Dacă firmele vor şti să îşi negocieze bine contractele atunci vor ieşi în câştig, dacă, nu putem asista la creşteri de preţuri. Pe lângă această variantă în care nu se întâmplă nimic, s-a vehiculat şi scenariul unei creşteri de până la 35% a preţului gazelor naturale pentru deţinătorii de centrale termice, ca urmare a liberalizării pieţei gazelor. Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, a avertizat că această creştere va avea loc dacă nu se va interveni.

Scumpiri la poliţele RCA

Poliţele RCA s-ar putea scumpi în acest an pentru că societăţile de asigurări nu vor mai putea acoperi pierderile din acest segment cu veniturile obţinute pe alte categorii de asigurări. Depinde însă cât va fi această creştere, dacă va fi de câteva procente sau chiar de 20% - 30%. În anul precedent s-a înregistrat o creştere foarte mare pentru unele categorii de proprietari de autorisme, fiind vizaţi în special tinerii cu vârste până în 26 de ani, din Bucureşti, care au plătit chiar şi dublu faţă de persoanele cu vârste de peste 35 de ani. La combustibil, după scăderea de la finalul anului trecut, am putea asista la o creştere. La produsele accizabile nu se pregonizează mari diferenţe faţă de anul trecut la preţuri.


Şoferii plătesc amenzi mai mari de la 1 ianuarie

Şoferii vor scoate mai mulţi bani din buzunar de la 1 ianuarie 2015 dacă vor încălca Codul Rutier. Noua modificare vine ca urmare a faptului că salariul minim pe economie a crescut de la 900 lei la 975 de lei. Codul Rutier stabileşte că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărare de Guvern. În 2014, salariul minim brut a fost de 900 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui punct de amendă era de 90 de lei. Ministerul Muncii a anunţat că salariul minim pe economie a crescut, de la 1 ianuarie, la 975 de lei, urmând ca de la 1 iulie 2015 să ajungă până la 1050. Punctul de amendă creşte la rîndul său cu şapte lei şi cinzeci de bani. Astel, de la 1 ianuarie, cei care comit  contravenţii simple, gen nepurtarea centurii sau nefolosirea luminii de întâlnire pe drumurile naţionale, vor plăti 194 de lei sau 97 de lei în 48 de ore. Şoferii vor plăti amenzi cuprinse între 194 lei, pentru depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv, până la 1.970 de lei, pentru depăşirea cu peste 41 km/h a vitezei maxime admise. Cei care vorbesc la telefon în timp ce conduc, fără a avea sistem hands-free, vor fi amendaţi cu sume între 194 şi 291 lei. (Mihai BOICU, Dan CHIRIAC)

Prestaţiile Sociale fuzionează cu ITM într-o singură instituţie

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) şi Inspectoratul Teritorial de (Muncă) se vor desfiinţa de anul acesta, ca urmare a unei Ordonanţe de Urgenţă prin care se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială. Această nouă instituţie va prelua, prin comasare, Inspecţia Muncii şi  Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţia Socială. La nivel de judeţe se vor înfiinţa direcţii judeţene de muncă şi securitate socială. Deocamdată, nu se ştie dacă întreg personalul celor două instituţiei va fi preluat. Actul normativ aprobat de Guvern prevede că se preia personalul instituţiilor care se vor desfiinţa cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat, fără afectarea drepturilor salariale. Organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială se stabilesc prin Hotărâre de Guvern. În termen de 15 zile de la adoptărea acestei Hotărâri, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială se desfiinţează. Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea este condus de Eliza Botezatu, numită în funcţie în timpul fostei guvernări PDL. Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială este condusă de Costel Dumbravă, fost angajat al Consiliului Judeţean, susţinut de social-democraţi. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.