Economic

De caţi bani are nevoie un roman pentru a trăi decent

Ziarul de Vrancea
4 ian 2015 804 vizualizări
Majoritatea romanilor consideră că se poate trăi decent cu un venit lunar de 2.000 de lei pe lună n doar un roman din o sută crede că are bani să-şi cumpere orice îşi doreşte

Peste 50% dintre români consideră că pentru o persoană ar fi suficient un venit lunar de minim 2.000 de lei pentru un trai decent, relevă un studiu IRES publicat sămbătă.
Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu, 39%, spun că banii pe care îi au abia le ajung de la o lună la alta. 29% spun că reuşesc să se descurce cu banii pe care îi au, 14% că banii pe care îi au le permite să trăiască bine şi doar 1% spun că banii câştigaţi le permit să aibă tot ce îşi doresc. 16% din persoanele intervievate consideră că banii pe care îi au nu le ajung nici pentru strictul necesar, arată realizatorii sondajului.
Cei mai mulţi dintre respondenţi sunt de părere că unei persoane care locuieşte în România i-ar fi suficient pentru un trai decent un venit lunar de minim 2.000 de lei — 52%. În acelaşi timp, aproximativ un sfert dintre aceştia (26%) sunt de părere că un venit de 1.000 este suficient pentru ca o persoană să aibă o viaţă decentă.
Din totalul persoanelor intervievate, 10% sunt de părere că pentru un trai decent este necesar un venit lunar de minim 3.000 de lei, 5% de minim 4.000 de lei, în timp ce aproximativ 2% consideră că ar fi nevoie de un venit peste 4.000 de lei pentru a avea un trai decent, aceeaşi proporţie care consideră că un venit minim de 500 de lei ar fi suficient în acest scop.

Peste 40% dintre români au datorii neplătite

Autoturismele, obiectele pentru renovarea/amenajarea locuinţei, electrocasnicele sau locuinţele sunt printre cele mai frecvente achiziţii făcute de români în 2014, relevă acelaşi studiu. ''Mai puţin de un sfert dintre români au făcut economii în 2014. Peste 40% au datorii neplătite şi peste jumătate dintre români anticipează că vor fi nevoiţi să facă sacrificii financiare'', arată realizatorii cercetării. Potrivit studiului, doar 29% dintre persoanele chestionate au făcut o achiziţie importantă pentru familie sau pentru gospodărie, cele mai frecvent menţionate investiţii fiind achiziţionarea unui autoturism — 19%, renovarea sau reamenajarea locuinţei — 16%, achiziţionarea de aparate electrocasnice — 15% sau achiziţionarea unei locuinţe — 14%. Alţi respondenţi şi-au instalat o centrală termică — 6%, au cumpărat mobilă — 6%, un televizor — 6%, un computer — 5% sau un teren — 3%. Autorii precizează că procentele privind achiziţiile se raportează nu la întreaga populaţie, ci la cei 29% care declară că au făcut o achiziţie importantă.
Doar 23% dintre persoanele intervievate spun că au reuşit să economisească bani în anul 2014.
Întrebaţi care au fost categoriile de cheltuieli la care au renunţat, 39% au susţinut că au economisit la mâncare, 64% au făcut economii la îmbrăcăminte şi 35% au spus că au făcut economii la combustibilul pentru autoturism.
Sondajul a fost realizat în perioada 19-20 decembrie 2014.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.