Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Vanzările de jucării urcă de peste trei ori

Ziarul de Vrancea
22 dec 2014 1053 vizualizări
“In perioada aceasta părinţii cumpără jucării puţin mai scumpe decat în restul anului pentru că este o ocazie specială”, susţin reprezentanţii magazinelor de profil

Vanzările de jucării din decembrie sunt de pană la trei ori mai mari faţă de o lună obişnuită, fiind perioada în care părinţii cumpără mai multe jucării şi mai scumpe, a declarat Cristian Constantinescu, CEO Noriel, care arată că ultimul trimestru generează 40% din vanzările anuale. "Faţă de o lună normală vanzările de jucării cresc de două pană la trei ori. În perioada aceasta părinţii cumpără jucării puţin mai scumpe decat în restul anului pentru că este o ocazie specială. Mulţi clienţi cumpără în special jucările care sunt promovate prin marketing, în campanii TV, şi tot mai mulţi cumpără jucării educaţionale. Bonul de casă creşte în această perioada cu circa 40%. Bonul mediu este sub 100 lei, nu este o industrie în care bonul să fie foarte ridicat", a arătat Constantinescu. Potrivit acestuia, trimestrul patru este foarte important pentru retailul de jucării, generand 40% din vanzările anuale Constantinescu arată că în ultimii ani clienţii au devenit mult mai sofisticaţi şi mai conştienţi de importanţa factorului de siguranţă al jucăriilor, în condiţiile în care au şi mult mai multe surse de informare. "Faţă de acum caţiva ani, clienţii sunt mult mai informaţi, folosesc tot mai mult online-ul să se informeze despre produse, despre utilitatea lor, ceea ce este un lucru bun pentru noi, pentru că nu toţi jucătoriii comercializează produse safe. Vin în magazine după ce au făcut un research. Sunt clienţi care folosesc smartphone-ul chiar şi în magazine pentru a căuta produsele, pentru a le identifica la raft", a mai spus şeful Noriel, firmă deţinută de familia Constantinescu şi Axxess Capital (40%). El apreciază că utilizarea online-ului va avea în continuare un trend ascendent, la fel şi vanzările prin acest canal, unde Noriel a înregistrat în acest an o creştere de peste 60% comparativ cu 2013. Noriel este un producător şi retailer roman de jucării, care deţine o fabrică în Filipeştii de Pădure, în judeţul Prahova, şi o reţea de 44 de magazine. Peste trei sferturi din cele 2.000 de jucării comercializate de Noriel sunt fabricate sub propriul brand. "Anul acesta avem o creştere organică double digit şi clienţii par în continuare să ne aprecieze. Anul ăsta am deschis patru magazine şi vom continua să ne extindem. Vom avea şi serviciul de pickup în store, prin care clienţii vor putea ridică din magazine produsele pe care le comandă online", spune Constantinescu. La fabrica din Filipeştii de Pădure, Noriel produce în special jocuri de societate şi puzzel-uri, dar intenţionează să extindă gamele de produse fabricate aici, alte tipuri de jucării sunt fabricate în parteneriat cu producători din China.

Bula dezvoltării de birouri este gata să se spargă

Dezvoltările de birouri speculative sau bazate pe relocări anunţate în Bucureşti vor conduce inevitabil la un grad de ocupare nesustenabil, a declarat Liviu Tudor, preşedinte Genesis Development, companie care are în portofoliu parcurile de birouri West Gate şi Novo Park. "Dacă ar trebui să fiu foarte succint în ceea ce priveşte piaţa de birouri în acest an, aş spune că a fost un an german. Mai multe companii germane precum Deutsche Bank, Allianz sau Deutsche Bahn au intrat pe piaţa din Romania, închiriind suprafeţe mari de birouri, iar altele, deja prezente, şi-au extins operaţiunile şi mă aştept să urmeze noi extinderi. În ceea ce priveşte noile construcţii, cred că asistăm la un fenomen de exagerare. Au fost anunţate mai multe dezvoltări speculative sau bazate pe relocări, care vor conduce inevitabil la un grad de ocupare nesustenabil", a spus Tudor. Consultanţii estimează pentru anul viitor livrarea a circa 120.000 de metri pătraţi de birouri în Bucureşti, iar pentru 2016 un nivel record de pană la 500.000 metri pătraţi livraţi, circa 20% din stocul actual. În prezent, stocul de birouri din Bucureşti este estimat la circa 2,2 milioane de metri pătraţi, iar gradul de neocupare este de circa 14%. Omul de afaceri, unul dintre cei mai mari proprietari de spaţii de birouri din Bucureşti, a reiterat intenţia de a începe dezvoltarea unui nou proiect doar în condiţiile în care ar avea chiriaşi pentru minim 80% din spaţii. "Sperăm ca în 2015 să caştigăm noi licitaţii şi să avem astfel toate premisele necesare pentru a începe dezvoltarea unui nou proiect de birouri. Decizia de a dezvolta o nouă clădire o vom lua doar în contextul unui grad de preînchiriere de cel puţin 80%", a spus Tudor. În 2014, cifra de afaceri a Genesis Development, companie al cărei portofoliu include, pe langă parcurile de birouri West Gate şi Novo Park, şi campusul privat West Gate Studios, a fost de aproximativ 33,7 milioane de euro, în creştere cu 2% faţă de anul precedent.

Mai multe companii de foraj petrolier, amendate de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a amendat cu aproape 3 milioane euro companiile Dafora Mediaş, Upetrom 1 Mai, Foraj Sonde Craiova şi Foraj Sonde Targu-Mureş pentru că ar fi trucat unele licitaţii pentru lucrări de foraj organizate de Romgaz Mediaş, au declarat surse din piaţa energetică. Investigaţia Consiliului Concurenţei a început în 2010 şi a fost finalizată în luna decembrie. Amenzile sunt cuprinse între 300.000 euro (Upetrom) şi 900.000 euro (Dafora), au precizat sursele. Contactat, purtătorul de cuvant al grupului Upetrom, Radu Petrescu, a afirmat că Upetrom 1 Mai nu a primit nicio notificare privind vreo amendă, iar compania produce utilaj petrolier, neavand operaţiuni de forj petrolier. "Upetrom nu a fost notificată de vreo amendă care să o privească. Noi producem echipamente de foraj petrolier, dar nu avem activităţi de foraj petrolier", a declarat Petrescu. Grupul Upetrom este deţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu. Companiile sancţionate vor avea la dispoziţie 30 de zile să conteste sancţiunile după ce vor primi decizia de la Consiliul Concurenţei. Compania Dafora este controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean, iar Foraj Sonde Craiova face parte din grupul Bega, deţinut de fraţii Marius şi Emil Cristescu. Foraj Sonde Targu Mureş este deţinută de omul de afaceri Vasile Aron.

Încep să vină banii de la UE pentru perioada 2014-2020

CE a adoptat primele două programe operaţionale 2014-2020 pentru Romania, PO Asistenţă Tehnică, în valoare de 251 milioane de euro, şi PO Competitivitate, 1,58 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, în valoare de 251 milioane de euro - contribuţia europeană fiind de 212 milioane de euro -, adoptat joi, vizează întărirea capacităţii administrative a Romaniei de a coordona, desfăşura şi supraveghea Fondurile Europene Structurale şi de Investiţie. Programul va sprijini atat administraţia implicată în managementul fondurilor europene, cat şi pe beneficiarii acestora, prin întărirea capacităţii acestora de a pregăti şi de a implementa proiecte, se arată în comunicatul Reprezentanţei Comisiei Europene. Programul Operaţional pentru Competitivitate, adoptat la sfarşitul săptămanii trecute, reprezintă o investiţie de 1,58 miliarde de euro - contribuţia europeană fiind de 1,32 miliarde de euro - pentru creşterea competitivităţii economiei. Conform sursei citate, o primă prioritate a programului o reprezintă investiţiile în cercetare şi dezvoltare (952,6 milioane de euro), gandite să răspundă nevoilor mediului de afaceri şi să întărească legăturile dintre acesta şi institutele de cercetare. În egală măsură, Programul se concentrează pe creşterea calităţii şi a utilizării serviciilor publice electronice (630,2 milioane de euro). Vor fi susţinute folosirea tehnologiilor informatice şi de comunicare în educaţie, cultură şi sănătate. Programul Competitivitate va sprijini dezvoltarea infrastructurii broadband în întreaga ţară, creand legături esenţiale între mediul rural şi mediul urban. "Adoptarea rapidă a acestor programe este un semnal puternic de sprijin pe care Comisia îl transmite Romaniei. Programul de Asistenţă Tehnică vine în sprijinul eforturilor administraţiei de a creşte rata de absorbţie a fondurilor europene, iar Programul pentru Competitivitate îşi propune să stimuleze inovaţia care răspunde nevoilor reale ale economiei", a declarat comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu.

Preţul scăzut al petrolului va duce la scumpirea cărbunelui

Printre efectele scăderii preţului petrolului cu aproape 50% faţă de luna iunie se numără reducerea inflaţiei, creşterea preţului cărbunelui sau ieftinirea produselor petrochimice, spune Florin Hănţilă, manager de portofoliu în societatea de administrare a investiţiilor Certinvest. "Un preţ mai mic al petrolului duce la o inflaţie scăzută, ceea ce în principiu ar trebui să determine băncile să continue politicile monetare laxe pentru a combate o eventuală deflaţie. Pe de altă parte, fenomenul este mai complex, pentru că pe termen lung, un petrol în scădere ar duce la o potenţială creştere economică, lăsand loc băncilor centrale să mai ridice dobanzile-cheie", potrivit lui Hănţilă. Printre cele mai afectate economii va fi cea a Rusiei, unde va apărea o criză a contului curent, o depreciere a rublei şi "sincope" de finanţare externă. De asemenea, Norvegia, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, va fi afectată negativ de cursul coroană-dolar, avand în vedere că dolarul va creşte ca urmare a achiziţiei de acţiuni din sectoarele ciclice, precum şi de cumpărări de titluri americane de către bănci ale zonelor în curs de dezvoltare, cu scopul de a-şi menţine competitivitatea.

Apple a scumpit cu 35% iPhone-urile vandute în Rusia

Apple a crescut preţurile iPhone-urilor vandute în Rusia cu 35%, din cauza deprecierii rublei, după ce săptămana trecută a suspendat temporar vanzările online, pentru a revizui preţurile, relatează Bloomberg. Un iPhone 6 cu memorie de 16 GB costă, începand de luni, 53.000 de ruble (956 de dolari), în condiţiile în care, anterior, produsul costa 39.990 de ruble, se arată într-un comunicat Apple. De asemenea, preţul aplicaţiilor de bază disponibile în AppStore a crescut de la 33 de ruble anterior la 62 de ruble, potrivit agenţiei Tass. Miercuri, Apple a anunţat că a suspendat vanzările online în Rusia, din cauza fluctuaţiilor "extreme" ale rublei. În deschiderea şedinţei de luni, dolarul era cotat la 56,28 ruble pe unitate, prin comparţie cu 58,55 ruble pe unitate la închiderea şedinţei de vineri. Moneda rusă s-a depreciat cu aproximativ 30% faţă de dolar de la începutul lunii octombrie, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor impuse Moscovei de către Uniunea Europeană şi Statele Unite.

“Noua normă RCA nu revoluţionează domeniul”

Noua normă pe segmentul RCA aduce o serie de "lucruri bune", cum ar fi introducerea unui preţ de referinţă la lucrările de reparaţii, dar tranziţia către o piaţă normală va mai dura caţiva ani, a declarat directorul general al Allianz-Ţiriac Asigurări, Remi Vrignaud, într-o întalnire cu presa. "Intrarea în vigoare a noii norme RCA, de la 1 ianuarie, nu aduce o revoluţie în domeniul RCA, ci o evoluţie spre mai bine. Sunt o serie de lucruri bune în normă, cum ar fi introducerea unui benchmark în privinţa tarifelor pentru piese şi lucrări de reparaţii auto la nivel de reprezentanţă auto. Unele unităţi de reparaţii auto solicită preţuri şi de trei ori mai ridicate decat un service al unei reprezentanţe auto, ceea ce este anormal. În acest context, asigurătorii vor avea un control mai bun al costurilor, cu impact asupra ratei combinate a daunei, care la nivel de piaţă se situa la 117% la 9 luni", a spus Vrignaud. Rata combinată a daunei se calculează ca raport între cheltuieli şi daune şi prime subscrise. În primele nouă luni ale acestui an, potrivit ASF, acest indicator la nivelul întregii pieţe RCA s-a cifrat la 117%. Cu alte cuvinte, la 100 de lei din poliţe RCA, asigurătorii au plătit daune de 117 lei.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.