Economic

Evaziune fiscală şi fraudare de fonduri europene în Vrancea

Ziarul de Vrancea
15 dec 2014 6422 vizualizări
Lucrătorii de la Crimă Organizată au căutat în Vrancea firme fantomă interpuse într-un circuit infracţional evazionist u oamenii legii au vizat în Vrancea sediul unei societăţi comerciale şi i-au dus la audieri pe patronii Stela Com, firmă din industria alimentară u o altă acţiune a procurorilor bucureşteni vizează Vrancea, tot pe aspecte de evaziune fiscală u în atenţia anchetatorilor a intrat şi firma de pază Nei Guard, care a avut punct de lucru la Focşani

 Vrancea apare de două ori pe harta infracţională după ce procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti şi cei ai Parchetului de pe langă Curtea de Apel Bucureşti au efectuat ieri mai multe percheziţii în Vrancea, la sedii de firmă, domicilii, precum şi puncte de lucru ale unor societăţi comerciale. Acţiunile de ieri au fost derulate de procurorii DIICOT împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Iaşi, Cluj, Piteşti, Ploieşti, Bacău şi a Serviciilor  de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău şi Vrancea şi Caraş-Severin. Este vorba, după cum au precizat reprezentanţii Biroului de Presă al DIICOT, de “un număr 37 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti, precum  şi a judeţelor Ilfov şi Iaşi în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală,  spălare de bani, folosirea şi prezentarea de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor (neurmată de aprobarea fondurilor europene), fals in înscrisuri sub semnătura privata şi uz de fals”.

Patronii Stela Com, chemaţi ca martori

Patronii de la Stela Com, Marcel şi Steluţa Doagă, au dat declaraţii la Bucureşti

 Una dintre societăţile vizate din Vrancea a fost şi firma StelaCom, aparţinand lui Marcel şi Steluţei Doagă. Conform fiului acestora, Ionuţ Doagă, procurorii au vrut să afle mai multe despre relaţiile acestei societăţi cu o firmă din Bucureşti. “Părinţii mei au fost chemaţi pentru a da o declaraţie în calitate de martori. Au fost chemaţi la Bucureşti alături de reprezentanţi a circa o sută de firme. Pentru că societatea noastră a avut relaţii comerciale, respectiv a cumpărat de la o firmă din Bucureşti. Nu ştiu mai multe amănunte, ei sunt în drum spre casă”, ne-a declarat, ieri seară, Ionuţ Doagă. Tot legat de obiectul acestui dosar, anchetatorii au vizat şi o fermă de ovine din Campineanca aparţinand unor cetăţeni moldoveni. Conform edilului Ştefan Paraschiv, ferma funcţiona în incinta fostului SMA din localitate, spaţiu care fusese închiriat către cetăţenii moldoveni. “Conform evidenţelor noastre, sunt circa 60 de oi care erau crescute acolo. Nu am informaţii legate de vreo posibilă activitate infracţională”, ne-a spus primarul din Campineanca.

Ce suspiciuni au anchetatorii?

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracţională s-a derulat în perioada 2010-2014, pe teritoriul Romaniei, zona Bucureşti- Ilfov şi Moldova unde “a acţionat un grup infracţional organizat ce funcţiona pe paliere, cu structura piramidală, fiecare membru având atribuţii clare şi precis determinate şi care acţiona coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătura privată, uz de fals,  respectiv în perioada 2010 – 2012,  a infracţiunii de  obţinere frauduloasă de fonduri europene”, au precizat anchetatorii. Gruparea îşi desfăşura activitatea în mod coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală (prin înfiinţarea şi utilizarea de societăţi comerciale în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, societăţi care erau trecute pe numele unor persoane modeste material şi cu un nivel minim de educaţie, în special din zonele rurale din Moldova şi din Republica  Moldova, manipulabile, dar controlate în fapt de către membri grupării, activităţi subscrise în special obţinerii de resurse financiare consistente din activităţi evazioniste, respectiv livrări fictive de bunuri şi servicii către societăţi comerciale controlate de diverse structuri infracţionale) spălare de bani (prin preluarea de sume de bani cash de la diverşi „clienţi", depunerea acestora în conturi bancare, aparţinând firmelor controlate de către acesta, urmată de repunerea acestora la dispoziţia „clienţilor”) înşelăciune (fraudarea unor instituţii bancare, prin contractarea de diferite tipuri de credite în baza unor acte falsificate şi nerambursarea acestora) tentativă la infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene (prin încercarea de obţinere in mod fraudulos, în baza unor acte falsificate de fonduri financiare nerambursabile in cadrul diferitelor programe de finanţare – fonduri care nu au fost obţinute), fals în înscrisuri sub semnătură privată (prin falsificarea documentelor necesare înfiinţării şi utilizării societăţilor comerciale şi a operaţiunilor comerciale şi financiare aferente) şi uz de fals (prin folosirea documentelor falsificate în scopul producerii de consecinţe juridice).

Zeci de firme fantomă înfiinţate pentru activitatea infracţională

Numărul acestor societăţi comerciale tip ”fantomă”, care au fost înfiinţate nu în scopul de a desfăşura activităţi legale, potrivit obiectului de activitate, ci doar pentru a fi folosite ca simple instrumente în atingerea obiectivului major şi anume obţinerea de resurse financiare ilicite, este foarte mare, depăşind 100 de astfel de entităţi, după cum au mai indicat anchetatorii. “De asemenea, există suspiciuni că activitatea membrilor grupării infracţionale a îmbrăcat forme transfrontaliere întrucât pentru a-şi asigura produsul infracţional, liderul grupării a înfiinţat societăţi comerciale şi în alte state europene (Austria) sau societăţi off shore. Prin activitatea infracţională s-a produs un prejudiciu de aproximativ 27.000.000 euro şi aproximativ 20.000.000 euro tentativă la infracţiuni privind fraude cu fonduri europene”, se mai indică în comunicatul DIICOT.

Punctul de lucru al unei societăţi de pază, vizat într-un alt dosar

Procurorii Parchetului de pe langă Curtea de Apel Bucureşti au anunţat ieri că împreună cu lucrătorii IGPR- Direcţia de Investigare a Fraudelor, au efectuat alte 12 percheziţii domiciliare în Bucureşti, Ilfov şi Vrancea, tot pe aspecte de evaziune fiscală. “În fapt s-a reţinut că persoanele vizate, printre care şi reprezentanţii unor companii prestatoare de servicii de protecţie şi pază, ar fi creat un circuit infracţional format din mai multe societăţi comerciale care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2014. Din cercetările efectuate a rezultat că, în contabilitatea societăţilor comerciale au fost înregistrate achiziţii fictive reprezentand servicii care, în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind prejudiciat astfel cu aproximativ 18 milioane lei. Conform presei centrale, ar fi vorba de societatea de protecţie şi pază NeiGuard, cea care, cel puţin pană în prima parte a anului curent, a avut şi în Vrancea un punct de lucru. Societatea a angajat mai multe relaţii contractuale pe profilul său de activitate, cea mai importantă fiind, pană la un moment dat, asigurarea protecţiei şi pazei la un cunoscut hypermarket situat pe şoseaua de centură a municipiului Focşani. Din primele informaţii, anchetatorii au vizat în Vrancea doar ridicarea unor înscrisuri de la punctul de lucru şi audierea unor martori. (Gabriel SAVA)


Percheziţiii în Vrancea in  legătură cu cele efectuate tot  in această dimineaţă  la Ministerul Fondurilor Europene

Acestea ar avea legatura cu Percheziţiile  efectuate tot  in aceasta dimineata  la Ministerul Fondurilor Europene.
Mai multe percheziţii au loc, luni dimineaţă, la Ministerul Fondurilor Europene din cauza unor afaceri ilegale, potrivit România TV care citeaza  ECONOMICA.net. Prejudiciul adus statul român este de circa 30 de milioane de euro.

În această dimineaţă, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul  I.G.P.R., sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, efectuează 12 percheziţii, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Vrancea, la domiciliile membrilor unei reţele infracţionale, specializate în evaziune fiscală. La activităţi participă  peste 70 de poliţişti din structurile centrale ale Poliţiei Române. Din cercetări a reieşit că persoanele bănuite, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, nu ar fi evidenţiat operaţiunile comerciale desfăşurate, creând totodată circuite comerciale prin care sunt evidenţiate tranzacţii fictive,  în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Prejudiciul cauzat este estimat la 7 milioane de euro. În funcţie de probatoriul administrat şi de aspectele rezultate, în urma percheziţiilor urmează a fi dispuse măsuri conform prevederilor procesual penale în vigoare. Vom reveni cu amănunte.(Dan CHIRIAC)

Conform unor surse apropiate anchetei, în Vrancea ar fi vizată o societate de pază şi protecţie, cu punct de lucru în Vrancea şi cu sediul în Ilfov. Tot în această anchetă sunt vizate mai  multepersoane fizice şi persoane fizice autorizate, avand ca obiectiv de activitate activităţi agricole şi zootehnice din zonal ocalităţilor Urecheşti, Coteşti-Popeşti. La Focşani, percheziţiile ar fi vizat punctul de lucru al societăţii de pază şi protectţie, de unde au fost ridicate mai multe înscrisuri.

Citiţi  şi:PERCHEZIŢII DE AMPLOARE la Ministerul Fondurilor Europene. FRAUDĂ de 30 milioane euro




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.