Economic

Gheţea: În 2015, băncile vor relua de creditarea

Ziarul de Vrancea
12 dec 2014 571 vizualizări
Multe din liniile de finanţare retrase se vor întoarce, consideră preşedintele Asociaţiei Romane a Băncilor

Sistemul bancar va încheia curat anul 2014, deşi cu pierderi, iar în 2015 se va relua activitatea de creditare şi, în timp, liniile de finanţare retrase de băncile mamă din Romania vor reveni, pentru că acţionarii băncilor cred în potenţialul ţării noastre, susţine preşedintele Asociaţiei Romane a Băncilor, Radu Gheţea. "În finalul anului 2014 cred că vom avea un sistem curat, un sistem bancar care va digera cu succes această posibilă pierdere anunţată recent de Banca Naţională şi că în anul 2015 va putea să plece în sistemul bancar, din nou, o activitate care să se apropie cat se poate de ceea ce trebuie să facă o bancă comercială, adică să dea credite. Sigur, atragerea de depozite rămane un lucru important, dar fiecare bancă îşi asigură acest lucru în mod diferit. Sunt convins că oportunităţile vor reapărea şi toţi banii care au fost retraşi din liniile de finanţare vor fi aduşi înapoi, pentru că Romania are un statut extraordinar în ceea ce priveşte oportunităţile. Sunt convins că acţionarii care au retras o parte din liniile de finanţare le vor aduce înapoi, pentru că există destul de multe elemente care au dus la concluzia că acţionarii din băncile din Romania au mare încredere în această piaţă", a declarat, ieri, Radu Gheţea, într-o conferinţă de profil. În opinia sa, Romania nu va duce lipsă de finanţare, ci va trebui să treacă peste problema legată de lipsa de afaceri bancabile. "Antreprenorii ar trebui să fie mai serioşi, mai determinaţi, mai profesionişti", a spus Gheţea. El admite, însă, că, pe langă lipsa de profesionalism a unor antreprenori, sistemul s-a confruntat şi cu o lipsă de profesionalism din partea unor bancheri, care au acordat credite ce s-au dovedit a nu fi uşor de recuperat. În plus, potrivit preşedintelui ARB, anul acesta, băncile s-au confruntat şi cu o serie de propuneri legislative populiste. "2014 a însemnat pentru noi o provocare extraordinară din cauza unui lung şir de propuneri venite din partea zonei politice, care, de multe ori, s-au dovedit populiste, de înţeles într-un an electoral, dar pentru noi au însemnat mii de ore de analiză şi formulare a unor puncte de vedere la comisiile din cadrul Asociaţiei Romane a Băncilor", a explicat Radu Gheţea.

Producţia industrială a urcat în primele zece luni cu 7%

Producţia industrială a crescut în primele zece luni cu 7% ca serie brută şi cu 8% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în octombrie avansul ajustat fiind de 0,5% faţă de luna precedentă şi de 3% comparativ cu octombrie 2013, potrivit INS. Creşterea din primele zece luni a fost susţinută de evoluţia industriei prelucrătoare (plus 8,4%) şi industriei extractive (plus 1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,2%. "Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (plus 12,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 9,0%), industria bunurilor intermediare (plus 4,4%) şi industria bunurilor de uz curent (plus 4,2%). Industria energetică a scăzut cu 2,0%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). În luna octombrie, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 5,1%, susţinută de cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 11,7%), industria extractivă (plus 8,2%) şi industria prelucrătoare (plus 4,4%). Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10,5%), industria bunurilor de uz curent (9,2%), industria energetică (9%), industria bunurilor intermediare (3,4%) şi industria bunurilor de capital (2,7%). Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 0,5%, datorită creşterii industriei extractive (6,3%), producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,5%) şi industriei prelucrătoare (0,2%). Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (5,1%), industria bunurilor de uz curent (4,3%), industria energetică (2,4%) şi industria bunurilor intermediare (0,2%). Industria bunurilor de capital a scăzut cu 2,8%. Faţă de octombrie 2013 producţia industrială a fost mai mare cu 3,7% ca serie brută şi cu 3% ca serie ajustată.

,


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.