Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: BNR ar putea reduce din nou dobanda cheie

Ziarul de Vrancea
11 dec 2014 636 vizualizări
Analiştii BNR susţin că micşorarea dobanzii este posibilă datorită reducerii inflaţiei

Menţinerea inflaţiei pe o pantă descendentă ar putea conduce la o nouă tăiere a dobanzii de politică monetară la următoarea şedinţă de politică monetară a BNR, din ianuarie, potrivit BCR, care estimează că rata inflaţiei va scădea la 1,1%-1,2% în ultima lună a anului, sub ţinta băncii centrale. Preţurile de consum au coborat în noiembrie cu 0,2% faţă de luna anterioară, pe fondul scăderii preţurilor la alimente şi combustibili, în timp ce rata anuală a încetinit la 1,26%, de la 1,44% în octombrie. Analiştii BCR estimau o rată a inflaţiei de 1,6% pentru luna trecută. "Deoarece sunt şanse destul de mari ca inflaţia să rămană sub marginea inferioară a intervalului ţintit de banca centrală în prima jumătate din 2015, putem asista la o reducere a dobanzii cheie la următorul Consiliul al BNR pe probleme de politică monetară programat pentru începutul lunii ianuarie 2015 şi eventuale reduceri ulterioare în nivelul rezervelor minime obligatorii", se arată într-o notă a BCR de joi. Banca Naţională are o ţintă staţionară pentru inflaţia anuală, de 2,5% plus/minus un punct procentual. În noiembrie, instituţia a redus prognoza privind inflaţia de la 2,2% la 1,5% pentru acest an şi de la 3% la 2,2% în 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele prognozate în august. Tot în noiembrie, BNR a tăiat rata dobanzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variaţie de la 2,75 la 2,5 puncte procentuale, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%. Următoarea şedinţă BNR pe probleme de politică monetară este programată pe 7 ianuarie. Potrivit BCR, presiunile din partea cererii interne asupra preţurilor de consum se menţin la un nivel redus, consumul populaţiei fiind în prezent singurul care susţine cererea internă, în condiţiile în care dinamica anuală a investiţiilor a fost "constant negativă" începand cu ultimul trimestru din 2012. Analiştii băncii estimează că dobanzile pe termen scurt ar putea rămane la niveluri scăzute, influenţate în principal de politica monetară a băncii centrale, în timp ce evoluţia randamentelor la titlurile de stat va fi determinată de sentimentul investitorilor şi de impactul măsurilor de relaxare monetară derulate de Banca Centrale Europeană.

ASF îl dă jos pe Hrebenciuc de la varful SIF Moldova

ASF a retras avizul de administrator al SIF Banat-Crişana (SIF1) acordat lui Dragoş Bîllteanu, a respins solicitarea de avizare a lui Najib El Lakis pentru un post în CA, în contextul anchetei DIICOT, şi a revocat avizul acordat lui Andrei Hrebenciuc ca administrator la SIF Moldova (SIF2). "Avizul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) prin care se avizează componenţa Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana îşi încetează aplicabilitatea în ceea ce priveşte deţinerea de către Bîlteanu Dragoş - George a calităţii de administrator în cadrul societăţii", se arată într-un raport transmis joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de către SIF Banat-Crişana cu deciziile ASF în cazurile lui Bîlteanu şi El Lakis. Bîlteanu este preşedintele CA şi directorul general al SIF Banat-Crişana. Potrivit Statutului SIF Banat-Crişana, şeful Consiliului de Administraţie este şi director general, astfel că Bîlteanu pierde şi funcţia de director general. "Consiliul de Administraţie alege dintre membrii săi un preşedinte şi un vicepreşedinte. Preşedintele Consiliului de Administraţie va îndeplini şi funcţia de Director general al societăţii. Consiliul de administraţie a ales în funcţia de preşedinte pe Bîlteanu Dragoş George", se arată în articolul 7 din Statutul SIF Banat-Crişana. Totodată, ASF a respins solicitarea de avizare a lui Najib El Lakis, ca membru al Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana. Totodată, ASF a decis că avizul acordat Consiliului de Administraţie al SIF Moldova "îşi încetează aplicabilitatea" în privinţa lui Andrei Hrebenciuc în calitate de administrator al societăţii. SIF Moldova a informat, joi,că măsurile necesare implementării deciziei ASF vor fi luate în şedinţa Consiliului de Administraţie din 17 decembrie. DIICOT a anunţat luni, înainte de deschiderea bursei, că desfăşoară o anchetă privind delapidarea patrimoniului SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, precum şi manipularea pieţei de capital. Procurorii DIICOT au făcut luni 31 de percheziţii şi au audiat 25 de pesoane, din care cinci au fost reţinute.

Inflaţia a coborat cu 0,2% în noiembrie

Preţurile de consum au scăzut în noiembrie cu 0,2% faţă de luna anterioară, în condiţiile în care preţurile mărfurilor s-au redus, iar tarifele serviciilor au urcat uşor, astfel că rata anuală a ajuns la 1,26%, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică (INS). În luna noiembrie, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare si nealimentare au scăzut 0,3%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%. Cea mai mare reducere a preţurilor, de peste 4%, a fost înregistrată la categoria "Fructe şi conserve din fructe", iar cea mai mare creştere a tarifelor, de 0,53%, la "Alte servicii". "Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) în luna noiembrie 2014 faţă de luna precedentă este 99,80%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent este 101,55%.
Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (decembrie 2013 – noiembrie 2014) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2012 – noiembrie 2013), determinată pe baza IPC este 1,1%, iar cea determinată pe baza IAPC este 1,4%", se arară într-un comunicat al INS. În octombrie, preţurile de consum au crescut cu 0,2% faţă de luna anterioară şi cu 1,44% comparativ cu octombrie 2013. Banca Naţională a Romaniei a redus în noiembrie prognoza privind inflaţia de la 2,2% la 1,5% pentru acest an şi de la 3% la 2,2% în 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele prognozate în august. Banca centrală estimează că rata anuală a inflaţiei va coborî în primul trimestru al anului viitor sub 1,5%, limita inferioară a intervalului din jurul ţintei de 2,5%, pentru ca apoi să revină la acest nivel în trimestrul al doilea şi să urce pană la finele anului la 2,2% şi mai departe în 2016, la 2,6% în T3.

Zece măsuri care pot aduce statului încasări în plus de 14 miliarde euro

Aplicarea unui set de zece măsuri, cum ar fi limitarea plăţii în numerar a salariilor, acordarea ajutoarelor sociale prin carduri preplătite şi loteriile fiscale ar putea reduce ponderea economiei gri în PIB cu pană la 9,9 puncte, de la 28,4% în prezent, într-un interval de şapte ani, potrivit PwC. "Prin aplicarea celor zece măsuri s-ar aduce în circuitul economiei fiscalizate, într-un interval de 7 ani, suma de 14 miliarde de euro, cu impact asupra dezvoltării economice", a declarat joi Bogdan Belciu, partener în cadrul PwC Romania, într-o conferinţă. El a adăugat că plăţile în numerar reprezintă un factor favorizant al economiei gri, întrucat sunt imposibil de urmãrit în ceea ce priveşte raportarea achiziţiilor şi vanzărilor efectuate, precum şi remunerarea forţei de muncă. "Ponderea numerarului în circulaţie în Romania rămane semnificativă, în ultimii 5 ani ea depăşind 60% din PIB, respectiv de 6 ori mai mare faţă de nivelul înregistrat de ţările din zona euro, în timp ce ponderea plăţilor cu cardul este de doar 4,4% din PIB, adică de peste 3 ori mai mică decat media UE şi de peste 4 ori mai mică decat media ţărilor din vestul Europei", a spus reprezentantul PwC. În urma unui studiu PwC privind impactul plăţilor electronice în economie, consultanţii propun un set de măsuri care pot conduce la creşterea veniturilor bugetare şi pot reduce economia gri. Alături de limitarea plăţii în numerar a drepturilor salariile, acordarea ajutoarelor sociale prin carduri preplătite şi organizarea de loterii fiscale, specialiştii PwC propun reducerea plafonului de casă, raportarea tranzacţiilor încasate cu cardul, reducerea plafonului de casă, introducerea de case de marcat online şi cu POS, încurajarea plăţilor electronice prin facilităţi fiscale, facilitarea încasărilor bugetare prin mijloace electronice şi stimularea dezvoltării infrastructurii, prin impunerea obligaţiei pentru toţi comercianţii de a accepta plăţi cu cardul pentru achiziţiile care depăşesc o valoare minimă.

Ponderea persoanelor care economisesc a urcat cu 17%

Consumul de produse cumpărate şi consumate acasă a crescut în primele şase luni cu 2%, cel mai mare avans fiind înregistrat la alimente, de 6%, în timp ce la produsele de îngrijire personală a fost consemnată o scădere cu 2%, potrivit unui studiu GfK. "Am identificat trei factori care influenţează consumul, respectiv inflaţia, nivelul de economisire şi nivelul de încredere. Am avut de-a lungul timpului inflaţie, cu impact în scădere de volume cumpărate, dar în primele nouă luni preţurile au scăzut cu 2,1%, ceea ce a dus la o creştere a volumului de produse cumpărate. În ceea ce priveşte economisirea, ponderea celor care economisesc a crescut în acest an la 17%, de la 12% anul trecut, dar şi a sumelor economisite, la 131 miliarde de lei, comparativ cu 125 miliarde de lei în 2013. De asemenea, indicele de încredere în economie, în securitatea financiară, a început să se îmbunătăţească, a declarat, ieri, Gabriela Luca, market strategy advisor la GfK, la conferinţa Mediafax Talks about Brewing and Economy. În opinia sa, toate acestea au avut ca impact creşterea consumului de produse cumpărate şi consumate acasă în prima jumătate a anului, cu 2%. Consumul de produse de îngrijire personală a scăzut însă cu 2%.

Reducerea TVA la carne rămane la stadiu de obiectiv

Reducerea TVA la carne şi produse din carne rămane un obiectiv al Guvernului pentru anul 2015, în măsura în care veniturile bugetare o vor permite, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa Mediafax Talks about Brewing and Economy. "Nu s-a putut merge pe o reducere a TVA la carne de la 1 ianuarie, pentru că asta ar fi însemnat să găsim alte resurse pentru a acoperi veniturile care nu ar mai ajunge la bugetul de stat. Dar există intenţia şi rămane ca un obiectiv al Guvernului ca pe parcursul anului 2015 să analizeze şi în măsura în care veniturile permit să putem să procedăm la reducerea TVA la următroul produs, şi eu cred că cel care are nevoie imediat de reducere este sectorul cărnii, şi nu numai carnea, pentru că toate produsele pornind pe tot lanţul de producţie", a spus Constantin. Referitor la segmentul cărnii şi la întregul lanţ de producţie, ministrul a afirmat că piaţa depăşeşte 3 miliarde de euro. "Vom fi foarte atenţi la ceea ce înseamnă încasări la bugetul de stat şi în măsura în care ne vor permite vom îndeplini şi această obligaţie faţă de acest sector", a mai spus Constantin. Reprezentanţii producătorilor din industria cărnii au solicitat în mod repetat reducerea TVA pentru acest sector.

Pană şi băncile au ajuns să se ferească de împrumuturi

Băncile din zona euro au împrumutat în total 129,84 miliarde de euro de la BCE în cadrul celei de a doua licitaţii de credite ieftine organizate de instituţie ca măsură pentru stimularea economiei din regiune, sub estimări, ceea ce ar putea creşte presiunile pentru noi măsuri de relaxare monetară. Analiştii economici se aşteptau ca băncile să atragă cel puţin 150 de miliarde de euro la licitaţia de joi, transmite MarketWatch. Euro s-a depreciat faţă de dolar în urma anunţului BCE, dar a revenit pe creştere la scurt timp.  Banca Centrală Europeană acordă băncilor din zona euro împrumuturi pe patru ani, cu o rată anuală a dobanzii de 0,15%, cu scopul de a încuraja creditarea. În cadrul primei licitaţii, organizate în septembrie, băncile au accesat credite de la BCE în valoare de 82,6 miliarde, suma totală împrumutată pană în prezent ajungand la 212,44 miliarde de euro, cu mult sub ţinta BCE pentru cele două licitaţii, de 400 miliarde de euro. Numărul redus de credite accesate ar putea îngreuna misiunea BCE de a creşte valoarea portofoliului de active la 3.000 miliarde de euro, de la aproximativ 2.000 miliarde de euro în prezent, consideră analiştii, care se aşteaptă ca BCE să adopte măsuri de relaxare monetară mai agresive în prima parte a anului viitor.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.