Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Apare "RCA-ul continuu"

Ziarul de Vrancea
10 dec 2014 1338 vizualizări
Anunţul a fost făcut de către preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat miercuri că este posibilă introducerea unui "RCA continuu", astfel încat la achiziţia unei noi poliţe proprietarul maşinii să prezinte şi vechiul RCA, benefiind în acest caz, eventual, de un bonus. "Probabil o să introducem şi RCA-ul continuu, ca atunci cand o să cumperi un RCA să-l arăţi şi pe cel vechi. Avem în program şi un acord cu poliţia, să urmărim tot ce se întamplă pe parcurs, cine nu are RCA, cine are fraude, cine are accidente, pentru a corecta dimensiunea pagubelor ca să putem să acoperim valoarea", a afirmat Negriţoiu. El a adăugat că discuţiile privind RCA continuu sunt "la început". "RCA-ul continuu înseamnă ca, atunci cand te duci să-l iei pe cel nou, să-l prezinţi pe cel vechi, ca să nu ai nicio întrerupere, să nu cazi în greşeala să nu ai RCA. E una din discuţii. Este numai obligaţia să-l iei, nu are niciun impact asupra preţului, dimpotrivă, ar trebui să-l ieftinească, adică să dai un bonus cand te duci cu RCA-ul vechi", a spus Negriţoiu. El a arătat că preţul poliţelor de răspundere civilă auto va creşte anul viitor în medie cu 3-5%. Întrebat după audierea sa la comisia de buget din Camera Deputaţilor dacă creşterea RCA în Romania ar duce la creşterea riscului ca tot mai multe persoane să circule fără RCA, Negriţoiu a răspuns: "şi da şi nu. În primul rand, RCA nu o să crească, aşa, cosmic, toate cifrele care se dau. Estimez că între 3 şi 5%". El a arătat că preţul poliţelor RCA a crescut cu 3% în nouă luni. "Consumatorii să se aştepte eventual la nişte ajustări periferice, dar nu este un preţ pentru toată lumea, sunt diferenţiate şi atunci unii consumatori o să aibă reducere, alţii o să aibă ceva ajustări, dar, per medie, cum ne uităm la inflaţie, cam cu atat o să crescă şi RCA", a mai spus Negriţoiu. Datele ASF arată că subscrierile din poliţe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% în primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, şi al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane. În perioada analizată, numărul dosarelor de daună avizate a fost de 202.351, în scădere cu 10% faţă de 30 septembrie 2013, iar numărul dosarelor de daună plătite a coborat cu 11%, la 202.694. Prima de asigurare medie anualizată a fost de 515 lei, în creştere cu 3% (plus 13 lei) faţă de nivelul mediu înregistrat în primele trei trimestre ale anului 2013. La nivelul întregii pieţe RCA, valoarea despăgubirilor plătite a scăzut cu 1%, la 1,39 miliarde de lei, iar dauna medie plătită a fost de 6.859 lei, în creştere cu 12% faţă de septembrie 2013. La finele lunii septembrie, un număr de 11 asigurători erau autorizaţi de către ASF să practice RCA, şi anume ABC Asigurări, Allianz-ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins Romania, Generali Romania, Groupama, Omniasig şi Uniqa.

Cercetările în dosarul jurnalistului Dragoş Nedelcu au fost extinse

Procurorii DIICOT fac ieri percheziţii la birouri ale CFR Călători şi la sediile unor firme, după ce au extins cercetările în dosarul lui Dragoş Nedelcu, fost jurnalist, opt persoane vizate în acest caz, printre care şi administratorul Euroconstruct Trading, Dan Besciu, urmand să fie duse la audieri.  Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au extins cercetările în dosarul în care sunt cercetaţi Dragoş Nedelcu, administrator al firmelor Nuts Consulting SRL şi Pathwaz Advisors SRL, fost membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, Bogdan Mitu, administratorul firmei Tape Computer, şi senatorii Gabriel Mutu şi Ernest Caloianu. Extinderea cercetărilor s-a făcut pentru infracţiunile de delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală şi aderare la grup infracţional organizat, fiind vizate alte opt persoane, printre care Dan Besciu, de la Euroconstruct Trading, şi Sandu Staicu, administratorul Activ Invest Construct, au declarat surse judiciare. Procurorii DIICOT şi poliţiştii au făcut miercuri percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, pentru a pune în executare opt mandate de aducere, emise pe numele unor persoane suspectate în acest dosar, în care prejudiciul a fost estimat la aproximativ 34 de milioane de lei. Cele opt persoane vor fi audiate la sediul DIICOT, procurorii urmand să le aducă la cunoştinţă învinuirile din dosar. Potrivit DIICOT, în perioada 2011-2014, Dragoş Nedelcu, administrator de fapt al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Adivisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL, şi Marin Baicu, administrator de fapt al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL şi SC Vio Top SRL, Dan Besciu, asociat şi administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Peter Praher şi Josep Horneger, administratori la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala Bucureşti şi, respectiv, SC Swietelsky Construcţii Feroviare SRL, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop, obţinerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate în portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Naţională de Căi Ferate şi CNADNR), pentru organizarea şi derularea unor achiziţii publice de lucrări de infrastructură feroviară şi rutieră.

Marinescu, ANCOM: Mai mult internet şi oferte mai generoase

Majorarea numărului de conexiuni la internet prin tehnologiile 3G şi 4G/LTE, creşterea utilizării serviciilor în roaming şi apariţia unor oferte "mai generoase" în privinţa ninutelor naţionale şi internetului mobil incluse vor fi principale tendinţe care se vor manifesta pe piaţa telecom în 2015. "În primele şase luni ale acestui an, numărul total de conexiuni mobile active la internet a crescut cu 28%, la 14,4 milioane. Tendinţa pozitivă va continua să se manifeste şi în 2015, fapt ce va aduce şi la creşterea ratei de penetrare a serviciilor de internet mobil, care la finele lunii iunie se situa la 52,1%. De asemenea, pe fondul reducerii tarifelor pentru apelurile efectuate în interiorul UE, vom asista la creşterea utilizării serviciilor în roaming, aşa cum s-a întamplat în prima parte a acestui an, cand traficul de voce a urcat 32%, la 241 milioane de minute", a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, prezent la un eveniment de specialitate. Potrivit datelor ANCOM, numărul conexiunilor fixe şi mobile la internet a atins 18,3 milioane la finele lunii iunie, în creştere cu 22,8% faţă de 30 iunie 2013, pe fondul avansului conexiunilor mobile cu 28,5%, la 14,4 milioane, reiese din datele anunţate de autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM). "În cazul internetului mobil de bandă largă, numărul conexiunilor a înregistrat un salt de la 8,2 milioane de conexiuni active la jumătatea anului 2013 pană la 10,5 milioane la jumătatea anului 2014, adică, în medie, peste un milion de conexiuni în plus la fiecare 6 luni", a spus Marinescu. În cazul conexiunilor mobile de acces la internet, la jumătatea acestui an, peste 8,5 milioane dintre cele 14,4 milioane de conexiuni active foloseau tehnologia 3G şi, respectiv, superioară 3G, din care 253.000 erau prin tehnologia 4G. Din totalul celor 14,4 milioane de conexiuni mobile la internet, jumătate au fost utilizate pe bază de cartele preplătite, iar jumătate pe bază de abonament, dintre acestea din urmă 5,3 milioane aparţinand utilizatorilor persoane fizice, iar restul de 1,9 milioane persoanelor juridice.

De de riscă amenzi drastice portalurile de turism?

Portalurile online de turism care vor promova oferte ale structurilor de cazare neclasificate vor fi amendate cu 20.000 de lei de anul viitor, potrivit unui proiect legislativ al Departamentului pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, care urmează să fie aprobat la începutul anului viitor. "În momentul de faţă, site-urile de rezervări turistice nu verifică unităţile de cazare care se înregistrează, dacă sunt sau nu clasificate. Nu cere nimeni unei structuri de cazare care se înregistrează pe site să vadă dacă are certificat de clasificare şi dacă e autorizat. Ca să împiedicăm concurenţa neloială, o să obligăm site-urile să nu îi mai promoveze pe cei fără autorizaţie de funcţionare, pentru că altfel primesc amendă. Atunci le tăiem canalul de comunicare online, care e cel mai important pentru ei, şi le mai rămane doar să se ducă la stradă cu cheile", a declarat George Brezoi, secretar de stat în Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism. El a spus că în Romania funcţionează cateva mii de structuri de cazare neclasificate, cele mai multe dintre ele la munte şi în zonele rurale, în special pensiuni. Totodată, există în jur de 100 de site-uri care promovează oferte turistice, incluzand atat structuri clasificate, cat şi pe cele care funcţionează la negru. Din acest motiv, Departamentul pentru IMM şi Turism a iniţiat un proiect legislativ prin care portalurile de turism care promovează structuri neclasificate să fie amendate cu cate 20.000 de lei. "Ideea este că e mult mai simplu să controlezi 100 de site-uri, decat cateva mii de structuri de cazare. Plus că nu poţi să intri la oameni în curte. Noi avem lista cu unităţile clasificate şi vedem acolo dacă structurile care apar pe site-uri sunt şi pe listă", a explicat Brezoi.

Bosch deschide un nou birou la Cluj-Napoca

Compania germană Bosch va deschide un nou birou la Cluj-Napoca, la începutul anului 2015, unde se vor desfăşura activităţi de dezvoltare de software pentru noi produse şi funcţii. Potrivit unui comunicat al Bosch remis, miercuri, deschiderea biroului va duce la crearea de noi locuri de muncă atractive. "Bosch intenţionează să intensifice activităţile locale de cercetare şi dezvoltare, prin deschiderea unui nou birou în centrul oraşului Cluj-Napoca, la începutul anului 2015. În noul sediu R&D, Bosch se va concentra în principal pe dezvoltarea de software pentru noi produse şi funcţii, cum ar fi camerele video stereo, conducerea automată, invertoarele fotovoltaice, precum şi portalurile web. Prin acest nou birou de dezvoltare software, Bosch intenţionează să creeze noi locuri de muncă atractive şi un mediu de lucru care să stimuleze angajaţii", se arată în comunicat. Reprezentanţii Bosch au subliniat că noul sediu va fi şi un punct de întalnire între Bosch şi potenţialii candidaţi în cadrul interviurilor de recrutare şi testare pre-angajare.

Mercedes şi Audi reduc diferenţa faţă de liderul BMW

BMW se îndreaptă spre încheierea celui de-al zecelea an consecutiv ca lider al pieţei auto premium, însă competitorii Audi şi Mercedes continuă să reducă decalajul faţă de BMW, datorită creşterii vanzărilor din primele 11 luni ale anului, relatează Automotive News. Diferenţa dintre livrările din primele 11 luni ale BMW şi Audi a scăzut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 43.000 de unităţi, de la 54.000 de unităţi. BMW a vandut 1,63 milioane de automobile, iar Audi 1,59 milioane de maşini în intervalul ianuarie-noiembrie. De asemenea, Mercedes a redus cu 17% decalajul faţă de BMW, la 147.000 de automobile faţă de 177.000 anul trecut, în condiţiile în care vanzările din primele 11 luni ale anului s-au ridicat la 1,49 milioane de unităţi. Vanzările BMW sub marcă proprie au avansat cu 6% în luna noiembrie faţă de aceeaşi lună din 2013, la 158.953 de unităţi, datorită cererii mari de pe pieţele din Europa şi China, marcand cea mai bună lună noiembrie din istorie. Prin comparaţie, livrările Audi s-au ridicat la 146.250 de unităţi în noiembrie, în creştere cu 11%, în timp ce vanzările sub marca Mercedes au urcat cu 13%, la 150.742 unităţi. Este pentru a doua oară în acest an cand Mercedes, al treilea mare producător de maşini de lux, depăşeşte Audi, ocupanta locul al doilea la nivel mondial, în ceea ce priveşte vanzările lunare.

Deficitul comercial a urcat pană la 4,85 miliarde euro

Deficitul comercial a crescut în primele zece luni cu 267,2 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă din 2013, la 21,548 miliarde lei (4,856 miliarde euro), a anunţat ieri INS. Exporturile au totalizat 195,682 miliarde lei (44,001 miliarde euro), iar importurile 217,23 miliarde lei (48,858 miliarde euro). Comparativ cu primele zece luni din 2013, exporturile au crescut cu 7,6% la valori exprimate în lei (6,8% în euro), iar importurile au urcat cu 6,9% la valori exprimate în lei (6,2% în euro), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Deficitul comercial a ajuns astfel la 21,548 miliarde lei (4,856 miliarde euro), mai mare cu 267,2 milioane lei (35,9 milioane euro) decat cel înregistrat în ianuarie-octombrie 2013. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 138,808 miliarde lei (31,24 miliarde euro) la expedieri şi de 163,248 miliarde lei (36,744 miliarde euro) la introduceri, reprezentand 71% din total exporturi şi 75,2% din total importuri. Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (42,1% la export şi 35,2% la import) şi alte produse manufacturate) (32,9% la export şi respectiv 30,9% la import).







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Al, acum 3395 zile, 4 ore, 34 minute, 56 secunde
asta are mintea precum numele.misu....nume de ratat.hotilor huooooo.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.