Economic

S-a aprobat procedura de depunere a documentului de certificare

Mihai Boicu
8 dec 2014 725 vizualizări
Certificarea declaraţiilor fiscale nu este obligatorie, dar constituie un criteriu de evaluare în analiza de risc efectuată de organul fiscal

Ministerul Finanţelor Publice a aprobat Procedura de depunere la organul fiscal a documentului de certificare întocmit de consultantul fiscal, precum şi procedura privind schimbul de informaţii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Camera Consultanţilor Fiscali, prin ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1620/2014. “Ordinul menţionat aprobă procedura de depunere la organul fiscal a Notei de certificare întocmită de consultantul fiscal pentru contribuabilii ce optează pentru certificarea declaraţiilor fiscale, inclusiv a declaraţiilor fiscale rectificative, precum şi Procedura privind schimbul de informaţii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Camera Consultanţilor Fiscali. Nota de certificare aprobată prin ordinul menţionat are rolul de document de certificare şi va fi depus la autoritatea fiscală de către consultantul fiscal, în baza acordului dat de contribuabilul titular al declaraţiei certificate pentru depunerea la organul fiscal”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea. Nota de certificare se depune în format electronic fie împreună cu declaraţiile certificate, fie ulterior depunerii acestor declaraţii. În acest sens se utilizează programul de asistenţă pus la dispoziţiei pe serverul MFP, portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Nota de certificare trebuie să conţină în mod obligatoriu datele de identificare ale consultantului fiscal, precum şi elemente care se referă la valoarea impozitelor şi taxelor declarate, a bazei de impozitare sau a naturii creanţei fiscale pe care contribuabilul o declară la autoritatea fiscală. În situaţia în care se certifică o declaraţie rectificativă, în nota de certificare se menţionează natura creanţei, precum şi cauzele care au generat rectificarea. Certificarea declaraţiei poate fi făcută cu sau fără rezerve. În cazul în care se certifică o declaraţie cu rezerve, în nota de certificare se menţionează motivaţia acestei rezerve. Certificarea declaraţiilor fiscale este opţională, dar reprezintă un criteriu de evaluare în analiza de risc efectuată de organul fiscal în scopul selectării contribuabililor pentru inspecţia fiscală. (M. BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.