Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Jumătate de ţară are abonament la mobil

Ziarul de Vrancea
8 dec 2014 715 vizualizări
ANCOM: Numărul de abonaţi la telefonia mobilă a crescut cu 1,3% la 6 luni, la 9,4 milioane

Numărul de abonaţi la serviciile de telefonie fixă a scăzut cu 0,8% în prima jumătate a anului, la 4 milioane, în timp ce numărul de utilizatori de servicii de telefonie mobilă pe bază de abonament a crescut cu 1,3%, la 9,4 milioane, comparativ cu iunie 2013, potrivit datelor ANCOM. Numărul total de utilizatori activi la telefonie mobilă (abonamente şi cartele) a ajuns la 22,3 milioane, cu 1,4% mai puţini decat la mijlocul anului 2013, în timp ce numărul de linii de telefonie fixă a scăzut cu 1,9%, pană la 4,6 milioane. "Reducerea numărului de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobilă este cauzată de scăderea anuală cu 3,4% a utilizatorilor pe bază de cartele preplătite active, dar, în acelaşi timp, trebuie remarcat că numărul de utilizatori pe bază de abonament a înregistrat creşteri constante în ultimul an", se arată într-un comunicat al ANCOM. În Romania, la mijlocul acestui an, existau 9,4 milioane de utilizatori pe bază de abonament şi 12,9 milioane utilizatori pe bază de cartele preplătite active. Scăderea numărului de utilizatori activi s-a reflectat în scăderea ratei de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 locuitori, de la 112,3% la 30 iunie 2013, la 110,7% la 30 iunie 2014. Deşi numărul total de utilizatori activi a scăzut, gradul de utilizare a serviciilor de telefonie mobilă este în continuă creştere. Astfel, traficul de voce în reţelele mobile realizat în primul semestru al anului 2014 a înregistrat o creştere anuală de 5,3%, pană la 33,2 miliarde de minute, fiind observate creşteri pe toate segmentele de apeluri, cele mai importante fiind în cazul traficului către reţele internaţionale şi cu transmisie prin satelit (A62%) şi, respectiv, al traficului către alte reţele de telefonie mobilă (A28%), în timp ce traficul în reţelele mobile proprii a crescut cu doar 1,6%, iar traficul către reţele publice fixe a înregistrat o creştere de 2,1%. În ceea ce priveşte structura traficului de voce de telefonie mobilă, traficul rezultat din apelurile utilizatorilor de cartele preplătite deţinea ponderea ce mai mare în numărul total de minute (54%), în timp ce traficul aferent utilizatorilor pe bază de abonament reprezenta 46% din total, din care persoanele fizice - 33%, iar companii - 13%. În cazul traficului de mesaje SMS, în prima parte a acestui an au fost trimise aproximativ 9,7 miliarde de mesaje SMS, cu 19% mai multe faţă de primul semestrul al anului 2013, 91% dintre acestea fiind trimise în propria reţea. Durata medie a unui apel în primul semestru al acestui an a crescut la 2 minute şi 27 de secunde, iar traficul de voce mediu realizat de un utilizator activ a fost de 4 ore şi 5 de minute pe lună, cu 13 minute mai mult decat în semestrul I 2013.

Fostul şef al EADS, pus sub acuzare în cazul mitei din Romania

Stefan Zoller, fost director al EADS Germania, ar fi fost pus sub acuzare în dosarul privind darea de mită pentru obţinerea unor contracte în Romania şi Arabia Saudită, potrivit unor surse citate de publicaţia Der Spiegel. Stefan Zoller, fost director al EADS Germania pană în 2012, este una dintre persoanele puse sub acuzare în dosarul de corupţie care vizează concernul Airbus Group (fost EADS), relatează Der Spiegel, citand surse anonime. Dosarul se referă la dare de mită pentru obţinerea a două contracte privind sisteme de securizare a frontierelor în Romania şi Arabia Saudită. Întrebat de Der Spiegel, Zoller a negat faptul că ar fi fost la curent cu presupusa dare de mită, precizand că, în calitate de fost director al EADS Germania, "are tot interesul" ca acest caz să fie elucidat. Publicaţia germană precizează că informaţia nu a fost confirmată de Parchetul din München, cel care anchetează dosarul. Parchetul din München a efectuat, săptămana trecută, percheziţii la concernul Airbus în dosarul privind darea de mită pentru obţinerea unor contracte în străinătate şi pentru evaziune fiscală. Mai multe percheziţii au fost făcute şi în octombrie la sediile şi filialele Airbus Defence und Space GmbH din München, Ingolstadt, Ulm şi Friedrichshafen. În urma acestor percheziţii, Airbus Defence und Space a lansat o anchetă internă, potrivit AFP. "Am lansat o anchetă internă", a declarat, pe 4 decembrie, pentru AFP un purtător de cuvant al Airbus Defence und Space. Totodată, Parchetul din München a confirmat pentru AFP că există suspiciuni de corupţie vizează contracte încheiate cu Arabia Saudită şi Romania. "Mai puţin de zece persoane sunt vizate de anchetă", a precizat Parchetul, fără să confirme valoarea contractelor incriminate.

Scandal uriaş în jurul corpului de experţilor pentru evaluarea daunelor

Proiectul de lege pentru înfiinţarea unui corp al experţilor şi evaluatorilor tehnici auto ar putea avea ca efect încălcarea normelor europene şi ar afecta funcţionarea pieţei romaneşti de asigurări, potrivit asociaţiei asigurătorilor din Romania (UNSAR) şi a brokerilor (UNSICAR). Proiectul de lege pentru constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din Romania (CEETAR) se află în Senat cu termen de aprobare tacită 15 decembrie, avand aviz negativ de la Comisia economică, industrii şi servicii şi de la Comisia pentru transporturi şi energie, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR) şi Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din Romania (UNSICAR). În luna mai a acestui an, UNSAR şi UNSICAR au afirmat că înfiinţarea CEETAR ar putea conduce la majorarea tarifelor poliţelor RCA şi la complicarea procesului de rezolvare a daunelor auto Conform acestui proiect, experţii şi evaluatorii tehnici auto CEETAR ar putea evalua toate vehiculele avariate, în vederea stabilirii soluţiilor tehnice pentru repararea lor şi acordarea despăgubirii, conform contractului de asigurare obligatorie (RCA) sau facultativă (CASCO).  Astfel, proiectul de lege încalcă principiul libertăţii contractuale şi prevederile Codului Civil în vigoare, impunand efectuarea constatării daunelor numai de către experţi tehnici auto membri CEETAR. "Efectul principal va fi acela de majorare a primelor de asigurare ca rezultat al creşterii costurilor aferente regularizării daunelor. Clienţii companiilor de asigurări vor trebui să înţeleagă faptul că primele de asigurare auto vor creşte semnificativ din cauza costurilor reprezentate de onorariile aferente expertizelor tehnice şi a altor costuri legate de activitatea de evaluare", se mai spune în comunicat.

Caştigul salarial mediu a urcat cu doar şapte lei

Caştigul salarial mediu a crescut în octombrie cu 7 lei (0,4%) faţă de luna precedentă, la 1.705 lei net, cele mai mari valori fiind înregistrate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.500 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (998 lei), a anunţat luni INS. "În majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul caştigului salarial mediu net a înregistrat uşoare creşteri faţă de luna septembrie 2014. Creşterile caştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime pentru realizări deosebite), sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari creşteri au avut loc în silvicultură şi exploatare forestieră, inclusiv pescuit şi acvacultură (14,3%) şi în alte activităţi extractive, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii (între 4,5% şi 6,5%). La polul opus, cele mai semnificative scăderi ale caştigului salarial s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (22,1%) şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii anexe extracţiei (între 11,5% şi 16,5%). Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, caştigul salarial mediu net a crescut cu 5,6%.

Preţul petrolului, la cel mai scăzut nivel din 2009

Preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a coborat luni la 67,35 de dolari pe baril, cel mai jos nivel din octombrie 2009 pană în prezent, după ce mai multe bănci au redus prognoza de creştere a preţului petrolului pentru anul viitor, transmite Bloomberg. Banca de investiţii Morgan Stanley a scăzut proiecţia de creştere a preţului petrolului pentru 2015 cu 28 de dolari faţă de estimarea anterioară, la 70 de dolari pe baril, ca urmare a deciziei Organizaţiei ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a menţine producţia de petrol la nivelul de 30 de milioane de barili de ţiţei pe zi. "Surplusul de petrol va atinge nivelul maxim în trimestrul al doilea al anului viitor, dat fiind că OPEC nu a luat nicio măsură în ceea ce priveşte supraproducţia", a afirmat Adam Longson, analist al Morgan Stanley. La sfarşitul lunii noiembrie, reprezentanţii OPEC au decis să nu reducă producţia de petrol, rezistand apelurilor Venezuelei de a limita livrările pentru oprirea declinului cotaţiilor.De asemenea, alte instituţii bancare, printre care BNP Paribas, Credit Suisse, UBS şi Barclays, au redus prognozele privind preţul petrolului pentru anul viitor, în urma hotărarii OPEC.

Bugetul va fi votat pană pe 21 decembrie

Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat, ieri, după şedinţa BPN, că în cursul zilei de luni, cel tarziu marţi se vor finaliza negocierile cu FMI, pe tema bugetului de stat pe 2015, şi că PSD propune ca votul în Parlament să fie pe 21 decembrie,o dată cu jurămantul lui Iohannis. El a precizat că ”în cursul zilei de luni, marţi cel tarziu, se vor finaliza negocierile cu partanerii internaţionali, Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, pe liniile principale anunţate, şi anume un buget pe 2015 care să prevadă foarte clar că nu se adaugă niciun fel de taxă şi impozit şi că se acoperă toate măsurile de creştere economică şi protecţie socială anunţate deja, precum reducerea CAS, scutirea de impozit a profitului reinvestit”. ”Aceste discuţii le avem azi şi maine, iar bugetul va fi transmis cel mai probabil vineri dimineaţă, după ce finalizăm şi includem toate amănuntele tehnice, către Parlament. Dacă vineri dimineaţă pleacă către Parlament, în urma unei şedinţe speciale pe care o vom avea probabnil vineri la ora 9.00, Parlamentul are timpul necesar pentru a-şi îndeplini propriile proceduri de depunere a amendamentelor, dezbaterea în comisii şi adoptarea în plen”, a afirmat Ponta.

Alternativă la MasterCard şi Visa

Mai multe bănci din Rusia vor începe să folosească, în decembrie, Sistemul Naţional de Plăţi, creat de statul rus ca alternativă la MasterCard şi Visa, după ce, în luna martie, cei doi operatori au refuzat să presteze servicii pentru mai multe bănci ruseşti sancţionate de Statele Unite. Primele operaţiuni care vor testa noul sistem de plăţi electronice se vor desfăşura la mijlocul lunii decembrie, transmite Sputnik News. Băncile care vor beneficia cu prioritate de adoptarea noului sistem sunt cele sancţionate de Statele Unite şi Uniunea Europeană, printre acestea numărandu-se Alfa-Bank, Ural Bank of Reconstruction and Development, Gazprombank, şi Rosbank, potrivit lui Vladimir Komlev, directorul general al Sistemul Naţional de Plăţi. El a precizat că aceste bănci au fost alese luand în considerare criterii ca volumul transferurilor de bani, platforma tehnologică utilizată şi regiunea în care acestea operează, întrucat există diferenţe logistice importante între sistemul folosit în Moscova şi cele din alte regiuni ale Rusiei. Sistemul va deveni complet funcţional în primul trimestru al anului viitor, urmand ca toate tranzacţiile făcute cu carduri Visa şi MasterCard să fie procesate prin intermediul Sistemului Naţional de Plăţi. De asemenea, noua entitate va putea emite carduri proprii începand cu anul viitor.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.