Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Merkel consideră insuficiente reformele din Franţa şi Italia

Ziarul de Vrancea
7 dec 2014 803 vizualizări
Cancelarul Germaniei Angela Merkel consideră că reformele iniţiate de Franţa şi Italia nu sunt suficiente, în condiţiile în care mai mulţi oficiali germani au criticat în ultima perioadă nivelul ridicat al deficitului bugetar al Franţei, transmite AFP.

"Comisia Europeană a spus în mod clar că măsurile prezentate pană în acest moment (de către Franţa şi Italia) nu sunt suficiente, lucru cu care sunt de acord", a afirmat Merkel într-un interviu pentru publicaţia Die Welt. Ea a precizat că CE "a stabilit un calendar confrom căruia Franţa şi Italia trebuie să prezinte măsuri suplimentare, în condiţiile în care cele două ţări se află, efectiv, într-un proces de refomare". Merkel a făcut aceste declaraţii cu două zile înainte de anticipata ei realegere în fruntea Uniunii Creştin-Democrate (CDU). La sfarşitul lunii noiermbrie, CE a avertizat Franţa că se află încă în pericolul de a fi amendată, dacă nu continuă implementarea reformelor convenite cu Uniunea Europeană (UE) şi nu respectă regulile bugetare impuse de UE. CE a hotărat să acorde timp guvernului francez pană în luna martie a anului viitor pentru a dovedi că respectă angajamentul privind implementarea reformelor structurale, înainte de a lua o decizie în ceea ce priveşte sancţionarea Franţei. Comisia a evitat, astfel, un conflict cu Parisul legat de necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare.


Yahoo va depăşi Twitter pe piaţa publicităţii

Yahoo va depăşi anul viitor Twitter pe piaţa publicităţii pe dispozitivele mobile din Statele Unite, estimată la 19 miliarde de dolari, devenind al treilea competitor de pe piaţă, cu mult, însă, în urma Google şi Facebook, relatează Bloomberg. Cota de piaţă a Yahoo va creşte în cel mai accelerat ritm de pe piaţa americană a publicităţii pe dispozitivele mobile în perioada 2014-2016, potrivit datelor EMarketer. Astfel, cota de piaţă a Yahoo se va ridica la 3,74% anul viitor şi la 4,2% în 2016, în timp ce ocupanta locului trei, Twitter, va consemna un avans la 3,69% în 2015 şi la 3,8% în 2016. Google îşi va menţine poziţia de lider al pieţei şi anul viitor, deţinand o cotă de 35%, fiind urmat de Facebook cu 17%. Marissa Mayer, CEO-ul Yahoo, a orientat strategia companiei americane către platformele mobile, transformand Yahoo într-un jucător important pe o piaţă a publicităţii digitale estimate să ajungă la 60 de miliarde de dolari în SUA în 2018. În luna octombrie, compania a raportat venituri de peste 200 de milioane de dolari a diviziei pentru platforme mobile şi a anticipat că această divizie va genera un venit total de 1,2 miliarde de dolari la finalul anului.

Producătorii de lactate încep să anunţe rezultate în creştere

Producătorul de lactate FrieslandCampina va încheia anul 2014 cu o creştere de 10% a vanzărilor atat în volum, cat şi ca valoare, şi estimează menţinerea trendului ascendent şi anul viitor, compania focusandu-se în principal pe brandul Napolact, care generează peste 60% din vanzări. "Anul acesta vanzările Napolact au fost cele mai mari din istoria brandului, cu 15% peste anul trecut şi cu 10% peste anul de boom 2008. Napolact reprezintă peste 60% din vanzările totale. Per total anul acesta este mai bun decat anul trecut, nu ştim exact cu cat vom încheia pentru că mai sunt patru-cinci săptămani, dar estimarea este o creştere de 10% în volum, iar în valoare cred că este aceeaşi cifră. Produsele cu cele mai bune performanţe în acest an au fost sana, kefir, lapte bătut şi lapte. Telemeaua a crescut foarte mult, cu două cifre, iar vanzările de iaurt au fost stabile", a declarat Jan Willem Kivits, directorul general FrieslandCampina. El anticipează că trendul de creştere va continua şi anul viitor. "Ne aşteptăm ca trendul de creştere să continue, pentru că ştim pe ce vrem să ne focusăm: brandul Napolact pe categoriile băuturi (sana, kefir, lapte bătut), branză şi iaurturi, dar un factor important va fi şi evoluţia economiei. Dacă toate acestea sunt conform aşteptărilor, 2015 va fi un an bun", a mai spus Kivits. El este de părere că din punct de vedere macroeconomic, 2015 ar trebui să fie un an de revenire pentru Romania, deoarece aceasta a avut prea mult timp o creştere minimă. FrieslandCampina are în portofoliu branduri precum Napolact, Mili, Oke şi Campina. Compania produce şi mărci private pentru retaileri, dar acestea reprezintă 5-7% din cifra de afaceri. Grupul olandez FrieslandCampina este prezent în Romania prin trei companii: Napolact, Friesland Campina Romania şi Industrializarea Laptelui Mureş. Compania îşi derulează activitatea în două fabrici, în localităţile Baciu (Cluj) şi Targu-Mureş (Mureş), după ce săptămana aceasta va finaliza relocarea producţiei de branzeturi de la Carei la Baciu. Printre cei mai importanţi producători de lactate din Romania se numără şi Danone, Albalact, Covalact şi Dorna Lactate.

Airbus rămane în urma competitorului Boeing
 
Constructorul european de avioane Airbus a vandut 248 de aparate în luna noiembrie, mai mult decat Boeing, dar rămane în spatele competitorului american după primele 11 luni din acest an, transmite Reuters. Airbus a vandut 1.031 de avioane de la începutul anului pană la sfarşitul lui noiembrie, după ce unele comenzi iniţiale, care includeau 1.328 de aparate de zbor, au fost anulate. Printre comenzile primite în luna noiembrie se numără şi 120 de aparate din familia A320. De cealaltă parte, Boeing a raportat un număr total de 1.274 de avioane vandute pană la 2 decembrie, în condiţiile în care în noiembrie a primit comenzi pentru 221 de aparate. Numărul de aeronave vandute în acest an include şi o comandă de 100 de aparate 737 MAX confirmată de compania aeriană low cost Ryanair. În luna septembrie, Ryanair a încheiat un acord în valoare de 11 miliarde de dolari pentru cumpărarea a 100 de aeronave Boeing 737 MAX, acesta fiind aprobat de adunarea generală extraordinară a acţionarilor la finalul lunii noiembrie. În primele 11 luni ale anului, Airbus a livrat 554 de avioane, în timp ce Boeing a trimis către clienţii săi 647 de aeronave. Airbus şi-a depăşit deja ţinta de comenzi pentru acest an şi a anunţat că are comenzi nefinalizate încă pentru alte 500 de avioane, care ar putea fi încheiate în cursul lunii decembrie. De asemenea, Boeing a primit deja comenzi peste obiectivul stabilit de companie, de 1.100 aparate, şi pare că va depăşi pentru al doilea an consecutiv pragul de 1.300 de avioane vandute. În 2013, grupul european Airbus a primit 1.619 comenzi pentru construcţia de aeronave, un număr record, faţă de 1.531 anunţate de rivalul Boeing, însă constructorul american a livrat mai multe avioane decat Airbus. Grupul european a livrat anul trecut 626 avioane, uşor sub cifra anunţată de Boeing, de 648 de unităţi, şi a rămas pentru al doilea an consecutiv pe poziţia a doua la nivel global.

Rusia reia livrările de cărbune spre Ucraina

Rusia a reluat livrările de cărbune spre Ucraina care, confruntată cu o primă penurie, a fost nevoită deja să recurgă la întreruperi masive ale alimentării cu electricitate, a anunţat sambătă Ministerul ucrainean al Energiei, relatează AFP. "Vagoane care conţin aproximativ 50.000 de tone de cărbune sunt deja în drum spre centralele termice. Este vorba de cărbunele care a fost blocat la frontiera rusă", a anunţat ministerul într-un comunicat. Importurile de cărbune rusesc în Ucraina erau suspendate de două săptămani, căile ferate ruse evocand probleme de transport, însă fără a preciza motivele, potrivit agenţiei de presă Interfax. Anumiţi experţi ucraineni au văzut în acest fapt un nou mijloc de presiune al Rusiei asupra Ucrainei, confruntată în Est cu o rebeliune prorusă pe care Kievul acuză Moscova că o susţine militar. Producţia de electricitate din Ucraina depinde de aproape 40% de cărbune, de care această ţară este lipsit după pierderea bazinului de huilă din Est şi a minelor sale, distruse de bombardamente sau aflate sub controlul rebelilor proruşi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.