Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Modificare importantă care-i vizează pe posesorii de centrale de apartament

Ziarul de Vrancea
3 dec 2014 1395 vizualizări
Camera Deputaţilor a modificat, ieri, Ordonanţa de Urgenţă 35/2014, prin care centralele de cogenerare să beneficieze de acelaşi tratament cu centralele de apartament, deputatul PSD Iulian Iancu susţinand că, astfel nu vor creşte din 2015 preţurile la energie termică pentru consumatorii casnici.

Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele comisiei de industrii, a precizat că membrii comisiei au introdus în Ordonanţa de Urgenţă un amendament care se adresează consumatorului casnic care utilizează energia termică şi care încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenţiei legiuitorului. ”Amendamentul la Ordonanţa de Urgenţă încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenţiei legiuitorului, se adresează consumatorului casnic care utilizează energie termică. Proiectul se adresează cu preponderenţă punerii la dispoziţie furnizorilor cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie necesare acoperirii consumului clienţilor casnici, inclusiv cantităţile destinate producătorilor de energie termnică numai pentru cantităţile care sunt destinate utilizării la produsele de energie termică în centrale de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei. Modificarea este pentru a putea permite ANRE şi Guvernului ca, prin hotărare de guvern, să stabilească noile preţuri la energie termică”, a spus Iancu. Ministrul delegat pentru energie Răzvan Nicolescu a precizat că Guvernul susţine acest amendament, dar că niciodată nu s-a pus problema creşterii preţurilor la energie termică de la 1 ianuarie 2015. ”Este un amendament care vizează situaţia centralelor de cogenerare şi anume ca aceste centrale de cogenerare să beneficieze de acelaşi tratament ca şi centralele de apartament. Este un principiu corect, este un principiu pe care îl susţinem. Niciodată nu s-a pus problema în Romania să fie altfel decat centralele de apartament să aibă acelaşi regim ca şi centralele de cogenarare, niciodată nu s-a pus problema în Romania ca preţurile la energie termică să crească începand cu 1 ianuarie 2015, niciodată nu a existat acest risc”, a arătat Nicolescu, meţionand în acest sens Monitorul Oficial din 4 noiembrie.

Romania a înregistrat a patra creştere a vanzărilor de retail din UE

Romania a consemnat în luna octombrie a patra creştere a comerţului cu amănuntul din Uniunea Europeană (UE), de 5,8%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, fiind devansată de Luxemburg, Estonia şi Slovacia, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat. La nivel UE, comerţul de retail a urcat cu 2% în octombrie comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce în zona euro, avansul a fost de 1,4%. Datele Eurostat arată că Luxemburg a înregistrat cea mai mare creştere a comerţului cu amănuntul, de 12,5%, podiumul fiind completat de Estonia (6,9%) şi Slovacia (6,5%). La polul opus s-a situat Malta, ale cărei vanzări de retail au scăzut cu 3,7% în luna octombrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Celelalte state UE au consemnat creşteri ale acestui sector în perioada analizată, în Bulgaria avansul fiind de 3%, iar în Ungaria de 5,2%. Prin comparaţie cu luna septembrie, vanzările de retail au urcat cu 0,8% în Romania, acelaşi avans fiind înregistrat şi de Ungaria. Cele mai importante creşteri din octombrie comparativ cu luna anterioară au fost consemnate în Finlanda (2,7%), Germania (1,9%) şi Marea Britanie (1,9%), iar cele mai abrupte scăderi au fost înregistrate de Slovenia (-1,9%), Portugalia (1,6%) şi Austria (-1,2%).

BCR Asigurări de Viaţă a trecut pe profit

BCR Asigurări de Viaţă a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 17,3 milioane de lei, după pierderi în perioada similară a anului 2013, pe fondul reducerii cheltuielilor administrative cu 40% şi modificării structurii subscrierilor. "Evoluţia pozitivă a rezultatelor financiare obţinute în primele nouă luni ale anului 2014 a fost susţinută de creşterea cu 7% a încasărilor din asigurări de viaţă asociate creditelor bancare, precum şi de scăderea cheltuielilor administrative cu 40%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013. Mai mult de jumătate din reducerea cheltuielilor a fost generată de procesul de restructurare a forţei de vanzări iniţiat în toamna anului 2013 şi încheiat la jumătatea acestui an. Astfel, compania a renunţat la aproape 700 de agenţi de vanzări şi coordonatori", a declarat miercuri preşedintele Directoratului BCR Asigurări de Viaţă, Sorin Mititelu, într-o conferinţă de presă. El a adăugat că agenţii de vanzări se pot transforma într-un canal de distribuţie "costisitor şi ineficient" dacă poliţele vandute nu asigură o marjă de profit care să acopere cheltuielile administrative ale companiei şi plata comisioanelor acestora. "Agenţii de vanzări sunt plătiţi în funcţie de numărul poliţelor încheiate, ei încasează un comision din vanzarea contractelor. Dacă produsele vandute de agenţi nu acoperă cheltuielile administrative ale companiei şi plata comisioanelor acestora, pentru că foarte mulţi clienţi renunţă la poliţe în primii doi-trei ani ai contractului, atunci canalul de distribuţie devine unul costisitor şi ineficient pentru companie", a spus Mititelu.

Afacerile din comerţ au urcat cu 7,3%

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia vanzărilor de autovehicule şi motociclete, a crescut în primele nouă luni faţă de aceeaşi perioadă din 2013, atat ca serie brută cat şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,3%, fiecare. Evoluţia a fost susţinută de creşterea vanzărilor de produse nealimentare (10,9%) şi vanzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (A8,4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 0,1%. În octombrie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 1,6% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,8%, potrivit unui comunicat al INS. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, indicatorii sunt mai mari cu 5,8, respectiv 6,3%.

FP speră la clemenţă din partea ASF

Fondul Proprietatea speră ca ASF să revină asupra decizie de a respinge regulamentul titlurilor de interes, instrument prin care doreşte să se listeze la Londra, şi să se ajungă la o soluţie care să permită listarea secundară în următoarele săptămani, potrivit managerului Fondului, Greg Konieczny. "Decizia luată de consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a nu aproba regulamentul depositary interests (titluri de interes, n.r.) necesar pentru a finaliza listarea Fondului pe Bursa de Valori de la Londra este foarte dezamăgitoare pentru FP şi acţionarii noştri. Proiectul de regulament a fost foarte bine conceput şi aprobarea sa ne-ar fi permis să realizăm listarea pe piaţa britanică pană la data de 12 decembrie 2014. Ne menţinem determinarea fermă de a colabora cu consiliul ASF pentru a înţelege raţionamentul acestei decizii şi de a lucra împreună pentru a ajunge la o soluţie satisfăcătoare care să permită listarea în următoarele săptămani. Dorim să reiterăm faptul că listarea Fondului la Londra va fi un pas important înainte pentru dezvoltarea pieţei de capital din Romania deoarece va atrage un număr semnificativ de investitori instituţionali străini noi în Fond şi, implicit, în Romania", a afirmat, într-un comunicat, managerul FP

Corupţia este în creştere în ţările cu economie în urcare

Corupţia a crescut în China, Turcia şi alte ţări cu o creştere economică puternică, avertizează organizaţia nonguvernamentală (ONG) Transparency International (TI), reclamand efortul marilor pieţe financiare împotriva spălării banilor în raportul anual publicat ieri, relatează AFP. Într-un clasament publicat la sediul din Berlin, ONG-ul anunţă că Sudanul, Coreea de Nord şi Somalia sunt ţările percepute ca cele mai corupte din lume, în timp ce Danemarca, Noua Zeelandă şi Finlanda sunt considerate cele mai puţin corupte. Raportul Transparency International clasează 175 de ţări pe o scară de la 0 la 100, de la cele mai corupte la cele mai puţin afectate de acest flagel. Organizaţia subliniază că măsurarea corupţiei este imposibilă, avand în vedere că este ilegală şi disimulată. Pentru a-i stabili indicele, Transparency International adună opinii ale unor experţi din cadrul unor organizaţii ca Banca Mondială (BM), Banca Africană pentru Dezvoltare sau Fundaţia germană Bertelsmann. În acest an, Transparency International pune accentul pe dificultăţile cu care confruntă anumite ţări emergente în lupta împotriva corupţiei.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.