Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Managerii romani nu sunt interesaţi de inovaţie

Ziarul de Vrancea
28 nov 2014 830 vizualizări
"Este surprinzător să vedem că deşi directorii consideră strategia şi performanţa drept probleme esenţiale, atunci cand vine vorba de talente şi planificarea succesiunii, aceste teme lipsesc din agenda lor”, arată un studiu Deloitte

Majoritatea managerilor din Romania pun accent pe strategie şi performanţă şi îi preocupă nivelul remuneraţiilor, cat şi criza financiară globală, dar subiecte precum promovarea talentelor, succesiunea la conducerea companiei şi inovaţia nu prezintă interes, potrivit Deloitte. Remunerarea executivilor (21%), pe de o parte, şi criza financiară globală alături de anti-corupţie şi anti-fraudă (16%), pe de altă parte, sunt pe primele locuri în preocupările directorilor din Romania. La polul opus, printre problemele care ii preocupă cel mai puţin pe directorii consiliilor administrative se numără talentele, planificarea succesiunii la conducerea companiei, concurenţa şi mediul, întrucat niciunul dintre respondenţii romani nu au arătat interes faţă de aceste subiecte. Mai mult, aceste subiecte nu reprezintă priorităţi nici în viitorul apropiat. Pe de altă parte, mai mult de jumătate din directorii consiliilor administrative ale companiilor din Romania (58%) pun accent pe strategie şi performanţă. "Este surprinzător să vedem că deşi directorii consideră strategia şi performanţa drept probleme esenţiale, atunci cand vine vorba de talente şi planificarea succesiunii, aceste teme lipsesc din agenda lor, ceea ce poate contrazice intuiţia, în multe privinţe. De asemenea, în contextul discuţiilor recente legate de incidente privind securitatea informaţională şi furtul de date, este surprinzător că nu vedem un număr mai mare de directori luand în calcul riscurile asociate acestei probleme. Incapacitatea de a lua măsuri preventive în vederea protejării contra atacurilor informatice implică riscuri enorme pentru organizaţii. Aceste riscuri pot expune organizaţiile la deficienţe de control intern şi risc reputaţional, care, în ultimă instanţă, pot duce la pierderi financiare", a declarat într-un comunicat Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte Romania.  Studiul Deloitte - Global Director 360°: Growth from all Directions - a fost realizat prin intervievarea a 317 directori din consiliile administrative din companii publice şi private din 15 ţări din regiune. Studiul evidenţiază evoluţia preocupărilor legate de guvernarea corporativă, reglementare şi conformitate, pe care companii din întreaga lume o au, în contextul provocator al mediului de afaceri actual. "Problemele globale identificate de raport se regăsesc şi pe agenda consiliilor de administraţie din Romania. Aceste rezultate pot fi un indiciu conform căruia consiliile administrative îşi schimbă orientarea de la politici de austeritate la performanţă", a arătat Hassan. Potrivit autorilor studiului în următoarele 12 pană la 24 de luni, perspectiva se schimbă uşor, astfel că în timp ce strategia şi performanţa răman în topul priorităţilor directorilor (58%) alături de reglementare, guvernanţă şi conformitate (37%), creşterea afacerii caştigă teren în agenda acestora (de la 5% la 37% în viitor).


Oierii au rămas cu 1 milion de oi nevandute din cauza bolii limbii albastre

Peste un milion de ovine au fost refuzate la export în uiltimele două luni din cauza bolii limbii albastre şi sunt blocate în ferme din întreaga ţară, oierii pierzand astfel mai mult de 80 de milioane de euro, potrivit Federaţiei Crescătorilor de Ovine Romovis. "Oierii sunt blocaţi în ferme cu marfa îngrăşată", a declarat Nicolae Cioran, vicepreşedintele Romovis. El a explicat că din cauza bolii limbii albastre, ţările arabe care cumpărau ovine din Romania au interzis importurile. În aceste condiţii, peste un milion de ovine au rămas nevandute în fermele romaneşti. "Toată marfa este blocată de la începutul lunii octombrie. Sunt efective de ovine, tineret, care au ajuns la cantitatea şi calitatea de livrare, dar nu avem piaţă de desfacere. Iordania, Libia şi Libanul au oprit importurile în ultimele luni", a adăugat Cioran. Acesta a afirmat că nici ţările unde există probleme cu boala limbii albastre şi care cumpărau ovine din Romania, printre care Turcia, au sistat importurile. "Din păcate, în Romania nu pot fi folosite aceste animale, pentru că nu se consumă aşa de mult la noi. Trebuie să căutăm noi pieţe", a continuat reprezentantul crescătorilor de ovine. Oficialul federaţiei spune că o oaie se vinde cu 2,3-2,5 euro pe kilogram în viu şi cantăreşte 35-40 de kilograme, estimand astfel pierderile oierilor la peste 80 de milioane de euro. Efectivele de ovine din Romania sunt estimate la peste 9 milioane de animale, iar exporturile anuale depăşesc 5 milioane de capete. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara la finele lunii septembrie la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture că crescătorii de ovine, care exportau în ţările arabe în această perioadă, au probleme din cauza bolii limbii albastre şi trebuie să caute noi pieţe externe. Primul caz de boala limbii albastre în Romania a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău. Boala este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, şi nu prin contact direct între animale.

Numărul locurilor de muncă vacante a urcat la 39.800

Rata locurilor de muncă vacante a fost în trimestrul al treilea de 0,92%, mai mare cu 0,08 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent şi cu 0,14 puncte peste cea din acelaşi trimestru din 2013, numărul locurilor de muncă vacante urcand la 39.800. Numărul locurilor de muncă vacante este în creştere cu 3.500 faţă de trimestrul anterior şi cu 6.800 faţă de aceeaşi perioadă din 2013. "În trimestrul III 2014, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,63%) şi în alte activităţi de servicii (2,59%). În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape 28% din numărul total al locurilor de muncă vacante (11,0 mii locuri vacante), iar rata a avut valoarea de 1,03%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 6,5 mii locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 5,0 mii locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 3,1 mii locuri vacante în învăţămant. La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,07%), respectiv în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,26%). În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante în industria extractivă (0,04 mii locuri vacante) şi în tranzacţiile imobiliare (0,1 mii locuri vacante) s-au înregistrat cele mai reduse valori", se arată într-un comunicat al INS. Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (plus 0,39 puncte procentuale) şi în cele de informaţii şi comunicaţii (plus 0,32 puncte procentuale). La polul opus, cele mai relevante scăderi le-au înregistrat activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-0,36 puncte procentuale), urmate de cele din agricultură, silvicultură şi pescuit, respectiv hoteluri şi restaurante (-0,14 puncte procentuale pentru fiecare în parte).


E.ON vinde activele din Spania cu 2,5 miliarde euro

E.ON vinde activele pe care le deţine în Spania pentru 2,5 miliarde de euro către banca de investiţii din Australia Macquarie Group şi fondul suveran al Kuweitului, pentru a reduce datoria de peste 30 de miliarde de euro pe care o are grupul german de utilităţi, informează The Wall Street Journal. Potrivit termenilor înţelegerii, Macquarie va acoperi 60% din costul tranzacţiei, iar Wren House Infrastructure Management, o divizie a Autorităţii de Investiţii din Kuweit, va contribui cu 40% din suma totală, potrivit surselor The Wall Street Journal. Acordul, care include şi cumpărarea datoriei acumulate de E.ON în Spania, a fost încheiat în urma unor negocieri exclusive purtate de Macquarie şi Wren House. Oferta finală a acestora a fost cu cateva sute de milioane mai mare decat ofertele competitorilor. Printre grupurile care au înaintat oferte pentru preluarea activelor E.ON din Spania s-au numărat firma de investiţii CVC Capital Partners şi asocierea formată din compania de gaze şi electricitate din Spania Gas Natural şi Madrilena Red de Gas, un distribuitor spaniol de gaz deţinut de Morgan Stanley Infrastructure. Divizia E.ON din Spania are aproximativ 1.200 de angajaţi, operează o reţea de distribuţie de 32.000 km şi furnizează energie către 688.000 de clienţi.

Stagnare pe toată linia

Managerii companiilor estimează pentru perioada noiembrie 2014 - ianuarie 2015 stagnarea activităţii în industrie, comerţ şi servicii şi scădere în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al INS. În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o stagnare a volumului producţiei (sold conjunctural 0%). În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru activitatea de fabricare a altor mijloace de transport se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural plus 19%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 1%). Numărul de salariaţi va rămane la un nivel similar, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. "Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2014, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -35%). Managerii estimează, de asemenea, scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -24%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -31%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -3%)", se arată într-un comunicat al INS.

Construcţiile răman pe minus

Autorizaţiile de construire pentru clădiri rezidenţiale s-au redus cu 0,2% în primele zece luni, la 32.275, scădere reflectată în special în regiunile Centru şi Nord-Est, iar în octombrie au fost eliberate 3.243 autorizaţii, în scădere cu 15,9% faţă de septembrie, potrivit datelor INS. Astfel, autorizaţiile de construcţii eliberate s-au diminuat numeric în regiunile Centru (-353 autorizaţii), Nord-Est (-347), Vest (-297), Sud-Vest Oltenia (-258), Sud-Muntenia (-201) şi Sud-Est (-46). În schimb, s-au consemnat creşteri în Bucureşti-Ilfov (plus 1.249 autorizaţii) şi Nord-Vest (plus 180). În octombrie s-au eliberat 3.243 autorizaţii, din care 60,8% pentru zona rurală. "Distribuţia în profil regional evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-288 autorizaţii), Nord-Est (-143), Sud-Est (-94), Centru (-38 ), Vest (-36), Sud-Muntenia (-24) şi Nord-Vest (-2). Creştere s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (plus 10 autorizaţii)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3435 zile, 16 ore, 28 minute, 56 secunde
E surprinzator sa vezi ca desi Deloitte considera Romania o tara cu mare potential, la fel ca si alte companii occidentale care ne-au inundat piata cu tot felul de facaturi, ne trimit si dansii sa ne citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.