Economic

Cum se declară veniturile din activităţi independente

Mihai Boicu
20 nov 2014 1009 vizualizări
Avocaţii, notarii, consultanţii fiscali şi alţi contribuabili care obţin asemenea venituri trebuie să le declare în termen de 15 zile de la începerea activităţii

Persoanele fizice care realizează venituri din profesii libere au obligaţia să se înregistreze la organul fiscal competent şi să declare şi să plătească impozite, taxe, contribuţii şi alte sume la bugetul general consolidat. În această categorie intră profesiile medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultat de plasament în valoare mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii. Persoanele care obţin venituri din profesii libere au obligaţia depunerii formularului 220 „Declaraţie privind venit estimat/norma de venit” în termen de 15 zile de la data începerii activităţii, la organul fiscal în a cărui rază îşi au domiciliul şi a efectuării de plăţi anticipate. Plăţile anticipate se stabilesc în funcţie de venitul anual estimat sau venitul realizat în anul precedent, iar plăţile se fac în patru rate, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. În cazul în care contribuabilii îşi încetează activitatea în cursul anului fiscal sau îşi suspendă temporar activitatea, aceştia trebuie să depună declaraţia 220 la Finanţe în termen de 15 zile în vederea calculării plăţilor anticipate. Contribuabilii care realizează venituri din profesii libere trebuie să depună formularul 200 „Declaraţia privind venitul realizat” până la data de 25 mai a anului următor celui de realizarea venitului. „Impozitul anual datorat se stabileşte de organul fiscal competent pe baza declaraţiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil. Impozitul anual datorat se înscrie în decizia de impunere. Diferenţele de impozit rămase de achitat conform deciziei de impunere anuale se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.