Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Ratele pentru Prima Casă, mai mici cu 20% decat chiriile

Ziarul de Vrancea
19 nov 2014 631 vizualizări
De exemplu, la o garsonieră într-un oraş mare chiriile sunt în jur de 200 de euro, iar ratele sunt de circa 160 de euro

Ratele la creditele prin "Prima Casă" la garsoniere şi apartamente cu 2 camere sunt cu peste 20% mai mici faţă de chiriile lunare, cea mai mare diferenţă, de 23% fiind consemnată în Bucureşti, în Crangaşi, Drumul Taberei, Giuleşti şi Militari,arată un studiu al Băncii Romaneşti şi al imobiliare.ro. Şi în Iaşi, Sibiu şi Ploieşti, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% faţă de chiriile lunare. Studiul comparativ, efectuat asupra cotaţiilor medii din nouă zone ale Bucureştiului şi din nouă oraşe din ţară (Cluj Napoca, Iaşi, Constanţa, Craiova, Oradea, Braşov, Ploieşti, Sibiu, Timişoara) reflectă principalele diferenţe între chiriile lunare şi ratele lunare la creditele contractate prin programul Prima Casă la instituţia Banca Romanească pentru garsoniere, apartamente cu două camere şi, respectiv, pentru apartamente cu trei camere. "O rată mai mică decat chiria şi avantajul unui avans de minimum 5% justifică în continuare decizia de investiţie într-o locuinţă prin programul Prima Casă. Diferenţele dintre rate şi chirii sunt semnificative în special la cele mai solicitate categorii de locuinţe - garsonierele şi apartamentele cu două camere", a declarat, într-un comunicat, Dan Grigoriu, director divizia produse şi segmente retail Banca Romanească. De exemplu, pentru o garsonieră în Berceni şi Giurgiului (Sectorul 4, Bucureşti), un cumpărător prin programul Prima Casă plăteşte o rată de 164 de euro/lună, în timp ce un chiriaş plăteşte 200 de euro/lună. Cei care vor să cumpere un apartament cu două camere situat în cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucureştii Noi, Griviţei, Gara de Nord) plătesc o rată lunară de 248 de euro, faţă de o chirie medie lunară de 300 de euro. O rată cu aproape 40 de euro mai mică decat chiria vor plăti cei care cumpără un apartament cu două camere în Sectorul 2 din Bucureşti (Tei, Colentina, Pantelimon). "Cu excepţia apartamentelor din zonele centrale şi nordul Bucureştiului, apartamentele din Capitală se încadrează în programul de creditare Prima Casă. De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele oraşe ale ţării se încadrează în acest program, singura excepţie o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca", a declarat Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro. În Constanţa, Craiova şi Oradea, ratele lunare la apartamentele cu două camere sunt cu aproximativ 15% mai mari faţă de chirii. "Dacă ne raportăm la rezultatul pe termen lung, chiar şi la un plus de aproximativ 20% faţă de chiria lunară, care se traduce în cateva zeci de euro, decizia de a investi în propria locuinţă rămane avantajoasă", a adăugat Grigoriu. Valoarea maximă finanţată prin programul Prima Casă de către Banca Romanească pentru un apartament vechi este de 57.000 de euro, echivalentul în lei. De aceea, pentru toate locuinţele care costă peste 60.000 de euro, rata prin Prima Casă este aceeaşi, iar diferenţele apar în valoarea avansului.

4,7 milioane de romani aşteaptă Black Friday

în principal pe lista de achiziţii sunt puse electrocasnice mici, televizoare, telefoane

Circa 4,75 milioane de romani cu varsta între 18 şi 65 de ani doresc să cumpere produse de Black Friday, cu 1,3 milioane mai mulţi decat în 2013, primele trei categorii vizate fiind electrocasnicele mici, televizoarele şi telefoanele mobile, potrivit unui studiu Millward Brown. La fel ca în anii precedenţi, în randul bărbaţilor şi al segmentului de tineri (24 - 34 de ani) se observă un nivel al intenţiei de cumpărare semnificativ mai ridicat decat la nivelul populaţiei generale. Faţă de media generală de 13% a celor care au auzit de Black Friday şi spun că "sigur vor cumpăra", în cazul bărbaţilor media urcă la 15% iar în cazul tinerilor la 16%, menţionează studiul. "În general, bărbaţii sunt mai entuziaşti decat femeile cand vine vorba de cumpărăturile online. O explicaţie este că produsele de care femeile sunt mai interesate (cum ar fi hainele, încălţămintea sau produsele de îngrijire personală) sunt mai degrabă «senzoriale» şi astfel necesită o experienţă directă pentru o validare completă înainte de achiziţie. Satisfacerea acestei nevoie reprezintă în continuare o barieră importantă", a declarat directorul firmei de cercetare MillwardBrown Romania, Daniela Lazăr. Anul acesta de Black Friday lista de cumpărături este compusă, în medie, din două categorii de produse. Pe această listă se regăsesc cel mai frecvent electrocasnicele mici (36%) cum ar fi aspiratoarele, mixerele, roboţii de bucătărie, urmate de televizoare (30%) şi telefoane mobile (20%), potrivit intenţiei de achiziţie. "Televizoarele şi telefoanele mobile sunt şi categoriile care înregistrează cea mai mare creştere a intenţiei de cumpărare faţă de 2013. Astfel, sunt cu 11% mai multe persoane în cazul televizoarele şi cu mai multe 9% în cazul telefoanelor mobile", arată studiul. Pe lista se mai regăsesc, în ordine, hainele (17%), laptopuri (15%), tablete (12%), electronice (12%), frigidere (11%), maşini de spălat (9%) şi încălţăminte (8%). În ceea ce priveşte magazinele luate în calcul pentru cumpărături de Black Friday, topul primelor nume menţionate de respondenţi este format din eMAG, Altex, Flanco, Carrefour, Domo, Media Galaxy, Auchan, Kaufland, cora şi Dedeman.

Isărescu: Leul stă tolănit în intervalul 4,40-4,44 de jumătate de an
 
Populaţia a scăpat treptat de teama deprecierii monedei naţionale, întrucat leul "stă tolănit" în intervalul 4,4-4,44 lei/euro de aproape jumătate de an, fără a înregistra fluctuaţii nici măcar în campania electorală, cum se întampla în alţi ani, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "După un timp, publicul a văzut că direcţia leului nu e numai în sensul deprecierii, e şi în apreciere, stă tolănit leul în intervalul 4,40-4,44 (lei/euro – n.r.) de aproape jumătate de an, adică mai puţin de 1%. Mai mişcă aşa uşor din coadă, dar sub 1%", a afirmat Isărescu miercuri, în deschiderea seminarului Colocvii de Politică Monetară organizat de banca centrală. Guvernatorul a arătat că leul "s-a tolănit" şi mai tare din luna septembrie, ignorand total campania electorală pentru preşedinţie, faţă de alţi ani cand reacţiona după declaraţii politice. "Gandiţi-vă ce era anterior într-un an electoral! Ignoră (leul - n.r.) total campania electorală, ba el s-a tolănit şi mai tare din septembrie, dacă ne uităm la cifre, a devenit şi mai leneş, ca să nu-l numesc altfel, să nu-l jignesc. şi bineînteles că apare întrebarea «Dom’ne, cat mai durează această stare de - să nu-i spun nesimţire, că-l jignesc - de insensibilitate, ignorare a scenei politice, unde au loc mişcări, declaraţii?» Înainte, cu cate declaraţii s-au făcut în campania electorală, stăteam cu ochii cat cepele să-l vedem pe unde se duce, nimic!", a spus Isărescu. El a amintit că în urmă cu caţiva ani exista o asimetrie destul de mare în relaţia dintre fluctuaţia cursului de schimb şi variaţia anumitor indici economici, o depreciere influenţand inflaţia destul de rapid, cu un impact dublu decat în cazul aprecierii, însă în ultima perioadă această asimetrie s-a redus. "Am tot vorbit de o anumită asimetrie în această relaţie, cand cursul se deprecia, transmisia asupra inflaţiei era extrem de rapidă, cand se aprecia (...). Acum vreo şapte ani calculam o asimetrie de 1 la 2, deci o depreciere era dublă ca impact comparativ cu aprecierea, nu erau studii destul de adancite atunci, erau mai degrabă empirice. Analiza spune că asimetria s-a diminuat", a spus Isărescu.

Ford va renunţa la 680 de angajaţi de la uzina din Craiova
 
Constructorul american Ford va renunţa la 680 de angajaţi de la Craiova, din totalul de aproximativ 3.200 de angajaţi ai uzinei, şi lansează în acest scop un program de încetare voluntară a contractelor individuale de muncă, urmand să efectueze concedieri în lipsa înscrierilor. "În timp ce B-Max continuă să fie unul dintre cele mai bine vandute modele ale segmentul B-MAV, piaţa auto din Europa rămane la un nivel scăzut. Drept urmare, uzina de la Craiova a fost nevoită anul acesta să-şi întrerupă producţia pentru un număr semnificativ de zile, atat în secţia de asamblare vehicule cat şi în cea de producţie motoare. Pentru a asigura competitivitatea uzinei din Craiova şi pentru a avea control asupra costurilor operaţionale, este necesară luarea de măsuri suplimentare pentru a ajusta volumele de producţie la cererea actuala a pieţei. Acest lucru necesită şi o reducere a forţei de muncă", a declarat Ana-Maria Timiş, purtătorul de cuvant al Ford Romania. În acest sens, Ford Romania implementează un program de încetare voluntară a contractelor individuale de muncă, vizand aproximativ 680 de angajaţi din cadrul uzinei. Toţi angajaţii fabricii din Craiova se pot înscrie în acest program pană la 18 decembrie. "În acelaşi timp, vor începe consultările cu sindicatele în legătură cu posibila concediere pe motive economice, în cazul în care prin încetările voluntare nu va fi atinsă ţinta de reducere de personal. Prin aceste măsuri se urmăreşte folosirea optimă a forţei de muncă rămase la Craiova şi îndeplinirea condiţiilor actuale de producţie şi cele preconizate, în timp ce Ford continuă să caute oportunităţi pentru producerea unui al doilea autovehicul la Craiova", a mai spus reprezentantul constructorului auto. Ford a investit peste un miliard de euro în uzina de la Craiova, pe care a preluat-o în 2008.

Romania, cel mai mare declin din UE al lucrărilor de construcţii

Piaţa romanească de construcţii a înregistrat cea mai mare contracţie din Uniunea Europeană la nivelul trimestrului al treilea, de 11,3%, raportat la perioada similară a anului trecut, mult peste declinul din UE, de 0,4%, date ajustate sezonier, potrivit Eurostat. În schimb, prin comparaţie cu trimestrul al doilea din acest an, Romania a consemnat cea mai mare creştere din UE, de 1,9%, fiind urmată de Lituania (1,5%) şi Bulgaria (0,4%). În clasamentul celor mai mari scăderi din trimestrul al treilea prin comparaţia cu acelaşi interval din 2013, Romania este urmată de Italia, cu un declin de 9% şi Olanda, cu o coborare de 2,4%. Raportat la trimestrul al treilea al anului trecut, cele mai mari creşteri în domeniul construcţiilor au fost înregistrate de Slovenia (19,5%), Spania (13,7%) şi Ungaria (12,1%). În ceea ce priveşte evoluţia pieţei romaneşti de construcţii în luna septembrie, aceasta a consemnat un avans important, de 7,9% faţă de luna august şi o creştere de 2,9% comparativ cu luna septembrie a anului trecut. Săptămana trecută, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că lucrările de construcţii au consemnat un plus de 7,8% în luna septembrie faţă de august. Faţă de septembrie 2013, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 3,5% serie brută, dar ca serie ajustată s-a redus cu 1,8%, influenţat de lucrările de reparaţii capitale, care s-au redus cu 22,4%, şi cele de întreţinere şi reparaţii curente, în scădere cu 4,4%, potrivit INS.


Procurorii francezi investighează BNP Paribas

Procurorii francezi au deschis o anchetă preliminară împotriva băncii BNP Paribas referitoare la posibila folosire de informaţii confidenţiale în tranzacţii cu acţiuni ale băncii (insider trading), transmite Bloomberg. Investigaţia a fost lansată la începutul lunii noiembrie, cercetările fiind încă în stadiu incipient, a declarat un purtător de cuvant al procuraturii din Paris. Publicaţia franceză Le Canard Enchaine a raportat, fără să dezvăluie sursa informaţiilor, că procurorii investighează tranzacţii cu acţiuni ale băncii derulate anul trecut de membri cu funcţii de conducere în BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa. Preşedintele băncii, Baudouin Prot, predecesorul său Michel Pebereau şi directorul operaţional Philippe Bordenave au vandut în total circa 290.000 de acţiuni BNP Paribas în 2013, în schimbul a 13 milioane de euro, se arată în raportul anual al băncii transmis autorităţii de reglementare de pe piaţa de capital. Atat reprezentanţii BNP Paribas, cat şi cei ai Autorităţii Pieţelor Financiare (AMF) au refuzat să comenteze. În iulie, BNP Paribas acceptat să plătească penalităţi record de 8,97 miliarde de dolari după ce a admis că a încălcat sancţiuni impuse de SUA altor ţări, într-un caz care a ajuns la cele mai înalte niveluri ale diplomaţiei franceze şi americane.


BBVA ar putea să-şi mărească participaţia la Garanti Bank

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), a doua mare bancă din Spania, se află în negocieri avansate cu unul dintre acţionarii Turkiye Garanti Bankasi pentru a cumpăra o participaţie de pană la 14,89% în banca turcească, tranzacţie estimată la 2,6 miliarde dolari, transmite Bloomberg. În urma achiziţiei titlurilor Garanti Bank de la conglomeratul turc Dogus Holding, participaţia BBVA la banca din Turcia ar creşte la 39,9%, se arată într-un comunicat al băncii spaniole. În acelaşi timp, deţinerea Dogus Holding ar scădea la 9,34%, potrivit lui Hakan Aygun, analyst al AK Yatirim din Istanbul. Conform legislaţiei din Turcia, achiziţia participaţiei deţinute de Dogus nu va obliga BBVA să lanseze o ofertă pentru preluarea restului de acţiuni. Aceasta ar fi a doua tranzacţie cu acţiuni Garanti Bank între BBVA şi Dogus Holding. În 2010, banca spaniolă a plătit 5,8 miliarde dolari pentru 24,9% din titlurile Garanti, în cadrul unei tranzacţii care a inclus o participaţie de 6,3% deţinută de Dogus Holding. Restul acţiunilor au fost cumpărate de la General Electric.

Fondul Proprietatea vrea un profit de 487 milioane lei

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat, ieri, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul următor, cel de-al cincilea program de răscumpărare de acţiuni, precum şi acordarea de noi mandate unui număr de trei membri ai Comitetului Reprezentanţilor. Fondul Proprietatea a bugetat pentru anul următor un profit net de 487 milioane de lei, la jumătate faţă de caştigul estimat pentru anul în curs, care a fost revizuit în creştere cu 80%, la 956,8 milioane de lei. Anterior, Fondul anticipa pentru anul acesta un caştig de 534,5 milioane de lei. Compania a bugetat pentru anul următor şi venituri în scădere cu 13%, la 598,3 milioane de lei, comparativ cu 688,35 milioane de lei, cat estimează pentru anul în curs. În acest an, Fondul a înregistrat venituri nebugetate de 417 milioane de lei, în mare parte din vanzarea unor participaţii. De asemenea, Fondul a obţinut acordul acţionarilor pentru a derula cel de-al cincilea program de răscumpărare de acţiuni, care va începe după încheierea celei de-a patra runde de achiziţii şi va viza un număr de maxim 227,57 milioane de acţiuni, potrivit raportului cu deciziile AGA Fondului Proprietatea, transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.