Economic

Vremea ţine cu agricultura

Ziarul de Vrancea
16 nov 2014 843 vizualizări
Lucrările agricole specifice campaniei de toamnă se vor derula normal, însă în zilele cu precipitaţii vor fi întrerupte, potrivit estimărilor agrometeorologice, valabile până la sfârşitul săptămânii următoare, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În intervalul 15 — 21 noiembrie 2014, regimul termic al aerului va fi, în general, mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara, iar temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 3 şi 12 grade Celsius, mai ridicată cu un grad până la 4 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. La nivelul întregii ţări, temperatura maximă a aerului se va situa între 6 şi 17 grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între zero şi 11 grade Celsius în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Conform prognozei citate, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 3 şi 14 grade Celsius, limite favorabile desfăşurării fazelor de vegetaţie la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.

Recomandările specialiştilor în agrometeorologie

Meteorologii prognozează, în zilele următoare, ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Din punct de vedere agrometeorologic, specialiştii ANM precizează că rezerva de umiditate în stratul de sol 0-50 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă) se vor înregistra în cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei, Transilvaniei, estul şi local în sudul Munteniei.
Procesele fiziologice ale culturilor de toamnă vor evolua normal, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, iar în culturile înfiinţate tardiv, precum şi pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.
Specialiştii în agrometeorologie recomandă ca, în perioada următoare, să aibă loc: finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă, aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile înfiinţate în perioada optimă, precum şi lucrări de întreţinere în vii şi livezi (arături, tratamente fito-sanitare, încorporarea gunoiului de grajd etc.).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.