Vremea ţine cu agricultura
În intervalul 15 — 21 noiembrie 2014, regimul termic al aerului va fi, în general, mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara, iar temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 3 şi 12 grade Celsius, mai ridicată cu un grad până la 4 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. La nivelul întregii ţări, temperatura maximă a aerului se va situa între 6 şi 17 grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între zero şi 11 grade Celsius în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Conform prognozei citate, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 3 şi 14 grade Celsius, limite favorabile desfăşurării fazelor de vegetaţie la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.
Recomandările specialiştilor în agrometeorologie
Meteorologii prognozează, în zilele următoare, ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Din punct de vedere agrometeorologic, specialiştii ANM precizează că rezerva de umiditate în stratul de sol 0-50 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă) se vor înregistra în cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei, Transilvaniei, estul şi local în sudul Munteniei.
Procesele fiziologice ale culturilor de toamnă vor evolua normal, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, iar în culturile înfiinţate tardiv, precum şi pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.
Specialiştii în agrometeorologie recomandă ca, în perioada următoare, să aibă loc: finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă, aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile înfiinţate în perioada optimă, precum şi lucrări de întreţinere în vii şi livezi (arături, tratamente fito-sanitare, încorporarea gunoiului de grajd etc.).