Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Hidroelectrica, profit record de 250 de milioane de euro

Ziarul de Vrancea
12 nov 2014 1105 vizualizări
Caştigul ce va fi obţinut anul acesta este de peste trei ori mai mare ca în 2010, an în care compania a înregiostrat cea mai mare producţie de energie electrică realizată vreodată

Hidroelectrica, firmă controlată de stat şi aflată în insolvenţă, estimează că va înregistra în acest an un profit de 1,1 miliarde lei (248,4 milioane euro), cel mai mare caştig din istoria companiei. Producătorul de electricitate a avut în primele zece luni un profit record de 943 milioane lei, caştigul fiind mai mare cu 23,6% faţă de cel din aceeşi perioadă a anului precedent. Totodată, în luna octombrie Hidroelectrica a înregistrat cel mai mare profit lunar de la înfiinţarea companiei, respectiv 124 milioane de lei, se arată într-un comunicat al companiei. În primele 10 luni Hidroelectrica a produs şi livrat 15,5 TWh, compania estimand pentru întreg anul 2014 o producţie de minim 17,5 TWh. "Rezultatul financiar de excepţie înregistrat pană în prezent creează premisele unui profit istoric de 1.100 miliarde lei la sfarşitul acestui an, în creştere cu 22% faţă de rezultatul anului trecut şi de 3 ori mai mare faţă de profitul din anul 2010, cand s-a înregistrat cea mai mare producţie de energie electrică realizată vreodată de Hidroelectrica, respectiv 20 TWh", se precizează în comunicat. Compania, controlată de Departamentul pentru Energie, este în însolvenţă din luna februarie, a doua oară în mai puţin un an, prima procedură fiind deschisă în perioada iunie 2012 - iunie 2013. "Insolvenţa Hidroelectrica a răsturnat eterna paradigmă că statul este un prost manager. (...) Cand statul va înţelege că managementul companiilor sale trebuie încredinţat unor oameni recomandaţi de competenţe profesionale, probitate morală, capabilităţi manageriale şi nu de carnetul de partid, atunci statul va deveni un bun administrator, iar companiile statului nu vor mai genera doar arierate, şomaj, falimente sau privatizări paguboase ci vor deveni adevărate motoare de creştere economică şi piloni de stabilitate socială", a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei. Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unităţilor de producţie din Romania, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Legea privind desfiinţarea Rasdaq pune în pericol micii acţionari

Legea privind desfiinţarea pieţei Rasdaq trebuie modificată deoarece pune în pericol interesele acţionarilor minoritari din companiile listate, dand posibilitatea majoritarilor să manipuleze procedurile în cazul retragerii din societăţi, potrivit Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC). Legea 151/2014 pentru pentru clarifi¬carea statutului juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ a intrat în vigoare la 24 octombrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. În termen de 12 luni, piaţa Rasdaq urmează să fie desfiinţată, iar cele peste 900 de companii listate trebuie să decidă dacă iniţiază demersurile pentru admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau într-un sistem alternativ de tranzacţionare. Dacă acţionarii decid împotriva mutării pe o altă piaţă, au dreptul de a cere retragerea din societate prin achiziţia titlurilor de către companie. Prevederile ambigue ale legii pot duce la afectarea gravă a activităţii emitenţilor, întrucat s-a creat riscul ca acţionarii majoritari să se poată retrage legal din societate chiar şi atunci cand aceştia au votat împotriva efectuării demersurilor necesare pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor anterior tranzacţionate pe piaţa Rasdaq, se arată într-un comunicat al AIPC. Acelaşi risc există şi în cazul în care nu se desfăşoară adunarea generală a acţionarilor convocată pentru efectuarea de către societate a demersurilor pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor emise de societate pe o altă piaţă sau pe un sistem alternativ, avertizează asociaţia investitorilor. "O asemenea ambiguitate a prevederilor legii, care nu este eliminată de trimiterea la articolul 134 din Legea nr. 31/1990, creează posibilitatea manipulării procedurilor de retragere de către acţionarii majoritari, urmată de o devalizare a societăţilor şi de transferul controlului societăţii către acţionarii minoritari pasivi. Faţă de această posibilitate, modificarea legii pentru eliminarea acestei grave ambiguităţii este imperativă", se arată în comunicat.

Depozitarul Central a numit un nou director general

Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central (DC) a decis marţi încetarea mandatului de director general al Adrianei Tănăsoiu, aflată la conducerea Depozitarului din anul 2006, şi numirea pe postul rămas vacant a Silviei Buicănescu, anterior director Operaţiuni Decontare în DC. "Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a decis, în şedinţa din data de 11.11.2014, încetarea relaţiilor contractuale de mandat dintre Depozitarul Central şi doamna Adriana Tănăsoiu", se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Depozitarului Central. De asemenea, Consiliul de Administratie a decis numirea Silviei Buicănescu în funcţia de director general al Depozitarului Central. Silvia Buicănescu are experienţă de 18 ani în piaţa de capital şi a ocupat anterior numirii în noul post poziţia de director Operaţiuni Decontare în cadrul Depozitarului Central, din anul 2008.

BCR are fonduri suplimentare de 138 milioane lei

Banca Comercială Romană (BCR) a obţinut un plafon suplimentar în cadrul programului Prima Casă în valoare de 138 milioane lei, sumele putand fi folosite la achiziţia oricărui tip de locuinţă prin acest program, a anunţat miercuri banca. Instituţia de credit estimează că va acorda peste 1.500 de noi credite Prima Casă. "BCR a primit noi fonduri în cadrul programului Prima Casa în valoare de 138 milioane RON şi care reprezintă peste o treime (aproape 35%) din plafonul suplimentar de 400,5 milioane de lei alocat de către Ministerul Finanţelor Publice pentru acordarea de garanţii în cadrul programului Prima Casă 6. Valoarea plafonului suplimentar obţinut de către BCR reflectă faptul că am reuşit în cadrul Programului să contribuim la realizarea visului de a achiziţiona prima locuinţă pentru una din trei familii care au cumpărat un imobil prin credit Prima Casă. Deşi mai sunt mai puţin de două luni pană la finalul anului, iar plafonul suplimentar este alocat pentru 2014, ne aşteptăm la o accelerare a numărului de solicitări de credite Prima Casă şi de aceea preconizăm că vom utiliza integral plafonul alocat pană la sfarşitul acestui an", a declarat Ioana Mihai, şef Departament Credite Garantate din cadrul BCR.

Amendă de 3,3 miliarde euro pentru cinci giganţi financiari

Cinci bănci mari au fost amendate cu 3,3 miliarde de dolari de către autorităţile de reglementare din Marea Britanie, Elveţia şi Statele Unite, în urma unei înţelegeri care încheie investigaţia privind manipularea pieţei valutare, relatează The Wall Street Journal. Cele cinci bănci care au fost amendate miercuri sunt HSBC şi Royal Bank of Scotland din Marea Britanie, UBS din Elveţia şi Citigroup şi J.P. Morgan Chase din SUA. Băncile vor plăti 1,4 miliarde de dolari către autorităţile americane şi 1,1 miliarde de lire sterline (1,75 miliarde de dolari) către Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie. De asemenea, UBS a fost amendată separat şi de autorităţile de reglementare din Elveţia cu 134 milioane de franci elveţieni (139 milioane de dolari). Autorităţile analizează de mai bine de un şi jumătate acuzaţii potrivit cărora mai multe bănci nu au supravegheat corespunzător activitatea traderilor săi şi nu au condus suficient de multe controale interne, în aceste condiţii mai mulţi angajaţi făcand schimb de informaţii referitoare la poziţiile adoptate pe piaţă şi la ordinele clienţilor, pentru a manipula piaţa valutară.

ANAF va rambursa TVA de 927 milioane lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) rambursează în luna noiembrie TVA în valoare de 927,84 milioane lei, pentru deconturile soluţionate prin decizii de rambursare înregistrate pană la 21 septembrie. ANAF arată, într-un comunicat, că fac excepţie deconturile de TVA aferente operaţiunilor de import solutionaţe pană la 27 octombrie. Deconturi cu compensare şi restituire totalizează 743,7 milioane lei, din care se compensează suma de 47,41 milioane lei şi se restituie suma de 696,29 milioane lei. Deconturile cu compensare integrală totalizează 75,82 milioane lei, altă categoria fiind cea a deconturilor cu compensare parţială - 108,32 milioane lei, iar suma de 884,04 miliaoane lei se va restitui în perioada urmatoare, potrivit sursei citate. În cazul compensărilor totale sau parţiale se soluţionează toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare, iar în cazul sumelor de restituit, care totalizează 696,29 milioane lei, plata efectivă a fost programată în două tranşe, programate la 11 noiembrie (260,03 milioane lei), respectiv 28 noiembrie (436,26 milioane lei).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.