Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Proprietarul Bancpost, pierderi de 92,5 milioane euro în Romania

Ziarul de Vrancea
9 nov 2014 838 vizualizări
Comparativ cu sfarşitul anului trecut, soldul creditelor Eurobank s-a redus cu 6%

Eurobank, proprietarul Bancpost, a constituit în trimestrul al treilea provizioane pentru credite neperformante în Romania în valoare de 104 milioane de euro, iar pierderile la nouă luni au atins 92,5 milioane de euro, reiese din datele publicate în acest an de instituţia financiară. În trimestrul al treilea, instituţia financiară elenă a înregistrat pierderi nete în valoare de 77,6 milioane de euro, după pierderi de 10,8 milioane de euro în trimestrul al doilea. Pierderile din trimestrele doi şi trei sunt calculate înainte de deducerea elementelor excepţionale. În primul trimestru al acestui an, Eurobank a consemnat pierderi nete de 4,1 milioane de euro. Banca a raportat pentru trimestrul al treilea pe piaţa romanească pierderi înainte de taxe şi elemente minoritare în valoare de 88,8 milioane de euro, după un rezultat negativ de 16,2 milioane de euro în trimestrul anterior şi de 2,1 milioane de euro în primul trimestru. Eurobank a încheiat primele nouă luni din 2013 cu pierderi înainte de taxe şi elemente minoritare de 26,1 milioane de euro. Instituţia financiară nu a raportat anul trecut date referitoare la rezultatele obţinute în trimestrul al treilea în Romania. Activele băncii elene în Romania se situau la sfarşitul lunii septembrie la 3,38 miliarde de euro, în scădere de la 3,46 miliarde de euro la sfarşitul primului semestru. În decembrie 2013, activele se ridicau la 3,85 miliarde de euro. Soldul brut al creditelor a scăzut în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent cu 2,7%, de la 2,62 miliarde de euro la 2,55 miliarde de euro. Comparativ cu sfarşitul anului trecut, soldul creditelor s-a redus cu 6%, de la 2,71 miliarde de euro. Banca înregistra la sfarşitul trimestrului al treilea credite cu întarzieri la plată mai mari de 90 de zile în valoare de 822 milioane de euro, în urcare de la 820 milioane de euro la sfarşitul lunii iunie. În decembrie 2013, aceste credite se ridicau la 758 milioane de euro. Portofoliul de depozite al Eurobank pe piaţa romanească era la sfarşitul lunii septembrie de 1,87 miliarde de euro, faţă de 1,89 miliarde de euro în luna iunie şi 1,87 miliarde euro în decembrie 2013. Banca a înregistrat în trimestrul al treilea, în Romania, cheltuieli operaţionale de 27 milioane de euro, apropiate de nivelul de 26,8 milioane de euro în trimestrul precedent. Eurobank, a treia mare instituţie de credit din Grecia, a avut în trimestrul al treilea pierderi nete în valoare de 186,6 milioane de euro, după un rezultat negativ de 301,1 milioane de euro în trimestrul anterior. Banca elenă a constituit în trimestrul al treilea provizioane de 558 de milioane de euro, după 414 milioane de euro în trimestrul al doilea, pentru a-şi consolida portofoliul de active şi a îmbunătăţi acoperirea creditelor neperformante. Astfel, provizioanele acumulate au atins 9,2 miliarde de euro la sfarşitul trimestrului al treilea, reprezentand 17,7% din totalul împrumuturilor.

Recolta de autostrăzi e la jumătate faţă de anul trecut

CNADNR va inaugura pană la finele acestui an 56 de kilometri de autostradă, mai puţin de jumătate faţă de nivelul din 2013, cand au fost finalizaţi 116 kilometri, şi a planificat pentru 2015 deschiderea traficului rutier pentru 17 kilometri noi. Datele CNADNR arată că pană la finele acestui an vor fi finalizaţi 56,3 kilometri de autostradă, respectiv primul lot (22,2 kilometri) şi o porţiune de 6 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Nădlac - Arad, 6 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Timişoara - Lugoj şi lotul 3 de la Orăştie - Sibiu (22,1 kilometri). În anul 2013 au fost deschişi traficului rutier 116,07 kilometri, lungimea totală a reţelei de autostrăzi din Romania numărand în prezent 646,07 km. "Tronsoanele de autostradă planificate a fi deschise traficului rutier în anul 2015 sunt: autostrada Nădlac - Arad şi drum de legătură lot 2: km 22 plus 218 - km 38 plus 882 - 10,664 km; autostrada Bucureşti - Ploieşti, tronson Bucureşti - Ploieşti, Secţiunea I, km 0 plus 000 - km 19 plus 500 - 6,5 km", a comunicat Compania de Drumuri pentru MEDIAFAX. CNADNR SA derulează în prezent trei proceduri de achiziţie publică pentru atribuirea unor contracte de construcţie autostrăzi, toate fiind în procesul de evaluare a ofertelor de către comisia de evaluare.  Licitaţiile vizează proiectarea şi execuţia tronsoanelor Ogra - Campia Turzii (lot 1,2,3), Targu Mureş - Ungheni (plus drum de legătură), Ungheni - Ogra, respectiv Suplacu de Barcău - Borş din autostrada Braşov - Targu Mureş - Cluj - Oradea. "În cadrul CNADNR SA se află în derulare procedura de achiziţie publică «Proiectare şi Execuţie pentru finalizarea Autostrăzii Braşov - Targu Mureş - Cluj - Oradea, secţiunea 2B: Campia Turzii - Gilău». În prezent aceasta se află în stadiul de elaborare a documentaţiei de atribuire şi transmitere a acesteia spre validare la ANRMAP", potrivit sursei citate.

Microsoft lansează primul smartpohone Lumia fără numele Nokia

Microsoft lansează, posibil marţi, noul smartphone Lumia, care va fi primul model din gamă care nu va include numele Nokia, semnaland un nou capitol în existenţa diviziei de telefoane preluată în acest an de la compania finlandeză Nokia. Smartphone-urile Lumia, cunoscute pentru culorile vii şi camerele video de top, nu au realizat vanzări prea bune, cu excepţia catorva pieţe emergente, relatează portalul techtimes.com. Microsoft a publicat joi o imagine cu o porţiune din Lumia, în care se vede un cadru portocaliu şi camera video, iar grupul speră că noul model va avea mai mult succes după preluarea diviziei de la Nokia. Pe langă gama Lumia, Microsoft trebuie să relanseze şi sistemul de operare Windows Phone, care nu a reuşit să caştige o cotă semnificativă, pe o piaţă dominată de Android. Numai 2,5% din dispozitivele mobile la nivel mondial funcţionează cu Windows Phone, potrivit companiei de analiză a pieţei IDC, În schimb, aproape 85% din toate aparatele mobile din întreaga lume funcţionează cu sistemul Android. Cadrul portocaliu al noului Lumia coincide cu o imagine portocalie publicată de Microsoft în octombrie, care prezenta doar logo-ul companiei. Vicepreşedintele Microsoft pentru marketingul telefoanelor, Tuula Rytila, a declarat că grupul este nerăbdător că prezinte primul Microsoft Lumia, dar a negat că schimbarea numelui va face ca smartphone-urile Nokia Lumia să devină perimate. Schimbarea brandului are loc în contextul în care Microsoft preia controlul total al noii divizii producătoare de smartphone-uri. Gama Lumia are un rol important în planurile companiei. Înainte de preluarea diviziei de telefoane a Nokia, pentru 7,2 miliarde de dolari, în aprilie, gama de produse Lumia funcţiona deseori cu cea mai recentă versiune a platformei Windows Phone. Microsoft a încercat să îşi promoveze platformele software pe propriile produse hardware. Tabletele Surface, care au avut un start dificil, au început să realizeze vanzări mai mari.

Suedia, sub presiunea unui munte de datorii

Guvernul de centru stanga al Suediei se află sub presiunea uriaşă a datoriilor acumulate de populaţie şi a preţurilor supraevaluate cu 20% ale proprietăţilor imobiliare, potrivit FMI, riscuri care umbresc perspectivele economiei, una dintre puţinele care mai performează în Europa. Banca centrală a Suediei a redus dobanzile la nivelul zero, pentru a răspunde criticilor că nu face destul pentru a combate un alt risc, deflaţia, recunoscand în acelaşi timp că decizia crează probleme în privinţa limitării datoriilor populaţiei, relatează CNBC. "Există un consens destul de larg că datoriile populaţiei reprezintă o problemă. Dacă îndatorarea va continua să crească, am putea avea mari probleme în viitor, ceea ce vrem să evităm", a declarat preşedintele băncii centrale, Stefan Ingves. După decizia băncii centrale, autorităţile suedeze trebuie să analizeze cum să limiteze creditarea şi să crească preţurile locuinţelor fără să trimită piaţa imobiliară pe o spirală descendentă. Suedia beneficiază de rating maxim AAA, între puţinele rămase în Europa, datorită nivelului scăzut al datoriei publice, finanţelor publice solide şi nivelului ridicat de capitalizare şi profitabilitate înregistrat de bănci. Populaţia în schimb, neafectată de criza financiară, s-a îngrămădit să contracteze împromuturi ipotecare ieftine, iar preţurile imobiliare s-au triplat în ultimii 20 de ani, fapt care a atras un avertisment din partea FMI. O altă problemă este că în ultimii 20 de ani în Suedia s-au construit prea puţine locuinţe, iar capitala Stockholm este unul dintre oraşele cu cele mai ridicate ritmuri de dezvoltare. Criticii afirmă că fostul guvern de centru-dreapta a amplificat riscurile prin reducerea impozitelor imobiliare şi menţinerea unor facilităţi fiscale.

Estonia, prima ţară din lume care oferă un "e-domiciliu"

Estonia va deveni în decembrie prima ţară din lume care va oferi un "e-domiciliu" oricărei companii din lume care va dori să desfăşoare comerţ online, ceea ce va conferi acestora acces facil pe piaţa Uniunii Europene, relatează AFP. Proiectul, numit "Zece milioane de estonieni", va intra în vigoare la 1 decembrie şi ar putea conferi statului baltic cu numai 1,3 milioane de locuitori statutul unei superputeri în domeniul comerţului electronic. "Economia Estoniei a atins limitele creşterii obţinute prin economii şi productivitate, trebuie să ne continuăm dezvoltarea prin extinderea relaţiilor cu marile companii din întreaga lume", a declarat Taavi Kotka, fost antreprenor în industria IT, în prezent oficial guvernamental în domeniul comunicaţiilor. El a arătat că Estonia poate oferi un mediu de afaceri şi administrativ fără probleme şi o poartă de intrare în Uniunea Europeană. Teoretic, oricine poate solicita un e-domiciliu şi, în schimbul sumei modice de 50 de euro, să obţină o carte de identitate digitală estoniană, care îi va permite accesul la o serie de servicii publice şi private, ceea ce va reduce semnificativ costurile funcţionării companiei respective.

Reformarea FMI, în pericol

Victoria republicanilor în alegerile care au avut loc în Statele Unite riscă să dea o lovitură fatală reformării FMI, iar directorul general al instituţiei, Christine Lagarde, va trebui din acest motiv să îşi dovedească talentul de contorsionist, relatează AFP. Lagarde s-a folosit de această glumă în luna octombrie, atunci cand şi-a declarat hotărarea de a convinge Congresul SUA să ratifice reformarea conducerii instituţiei, votată în 2010 de statele membre ale instituţiei dar care nu poate intra în vigoare în lipsa acordului american. Rezultatul alegerilor de la jumătate de mandat din Statele Unite nu va facilita sarcina şefei FMI. Republicanii, care tratează cu neîncredere organizaţiile multilaterale, au obţinut marţi majoritatea în Senat, astfel încat din luna ianuarie vor controla ambele camere ale Congresului. "Schimbările din peisajul politic american nu sunt de bun augur pentru progresul reformelor din FMI", a declarat Eswar Prasad, fost membru al instituţiei.

Apple vrea să introducă un ecran 3D în viitorul iPhone

Apple vrea să introducă în viitorul model iPhone 7 un ecran 3D care să poată fi folosit fără ochelari, potrivit unor surse citate de publicaţia Economic Daily News din Taiwan. În timp ce cumpărătorii au încă dificultăţi să procure cel mai recent model de smartphone al Apple, iPhone 6, zvonurile legate de succesorul acestuia, iPhone 7, încep deja să provoace agitaţie, notează portalul techtimes.com. "Apple lucrează la crearea naked eye 3D, care să devină principala atracţie a viitoarei generaţii de iPhone, şi construieşte hardul şi ecosistemul software pentru 3D", potrivit Economic Daily News. Publicaţia a relatat că actuala tehnologie pentru ecrane tactile utilizată de Apple nu poate fi folosită la ecranul 3D, astfel încat compania va utiliza serviciile producătorului de ecrane tactile TPK, care să ajute la crearea viitorului iPhone 7. Dacă Apple va introduce un ecran 3D în iPhone 7, atunci va merge pe urma eforturilor făcute de Amazon cu primul său smartphone, Fire Phone, care a înregistrat însă vanzări dezamăgitoare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.