Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Microsoft oferă acces gratuit la Office 365 pentru smartphone-uri

Ziarul de Vrancea
7 nov 2014 1116 vizualizări
Utilizatorii echipamentelor mobile ale Apple şi ai smartphone-urilor Android vor putea accesa aproape toate funcţiile din programele Word, Excel şi PowerPoint

Microsoft a anunţat că renunţă la abonamentul de 70 de dolari pe an plătit de utilizatorii de iPhone-uri, iPad-uri şi smartphone-uri Android pentru pachetul Office 365, încercand astfel să-şi crească numărul de clienţi, relatează The Wall Street Journal. Utilizatorii echipamentelor mobile ale Apple şi ai smartphone-urilor Android vor putea accesa aproape toate funcţiile din programele Word, Excel şi PowerPoint începand de vineri, fără a fi nevoiţi să plătească pentru descărcarea aplicaţiei. Printre funcţiile care nu vor putea fi accesate pe echipamentele mobile decat contra cost se numără formatarea coloanelor de text în programul Word şi schimbarea etichetelor în diagramele din Excel. De asemenea, Microsoft a anunţat că posibilitatea de a folosi gratuit suita Office pe tabletele care rulează sistemul Android va fi disponibilă în curand. "Vrem să avem cat mai mulţi utilizatori. Este din ce în ce mai clar pentru noi că, pentru a fi cea mai bună opţiune cu plată, trebuie să fim cea mai bună soluţie fără bani", a declarat John Case, vicepreşedinte al departamentului de Marketing al Microsoft. Oficilii Microsoft s-au arătat mulţumiţi cu privire la popularitatea pe care aplicaţiile Office 365 le au printre utilizatorii echipamentelor Apple şi Android, însă renunţarea la plata obligatorie a unei taxe pentru folosirea acestor servicii va atrage şi mai multe persoane. În ceea ce priveşte o posibilă scădere a veniturilor adusă de această mutare, riscurile sunt relativ mici, în condiţiile în care Microsoft păstrează abonamentele pentru pachetul Office pentru utilizatorii de calculatoare şi laptopuri. De asemenea, clienţii business, care generează aproape 90% din venitul Microsoft provenit din vanzarea suitei Office, vor plăti în continuare pentru a folosi pachetul de programe. Microsoft încearcă să-şi crească baza de clienţi care plătesc abonament prin oferirea accesului gratuit la aproape toate funcţiile programelor din pachetul Office pe echipamentele mobile. La finalul lunii septembrie, Microsoft avea peste 7 milioane de abonaţi la pachetul Office 365, excluzand clienţii business, cu un milion mai mult decat în iunie 2013, potrivit datelor publicate de companie.

Romanii au cheltuit pentru vacanţe în Malta 6,5 milioane de euro

Cei peste 6.000 de romani care au mers în acest an în vacanţe în Malta au cheltuit pe sejururi mai mult de 6,5 milioane de euro, a anunţat vineri într-un comunicat agenţia Malta Travel, care asigură peste 60% din traficul de turişti din Romania către Malta. În 2014, cursele directe Air Malta operate de agenţia Malta Travel au dus în vacanţă circa 3.700 de turişti romani în cele şase luni ale sezonului turistic, aceştia cheltuind 4,7 milioane de euro pe sejururi. "Pentru 2014 am observat o creştere a cererii pentru sejururile la hotelurile de 4 şi 5 stele în randul cuplurilor proaspăt căsătorite sau a celor care au mers însoţiţi de copii, cheltuiala medie pe biletul de avion şi pe cazare a unei persoane urcand astfel la 1.050 de euro. În plus, fiecare turist îşi achiziţionează din ţară şi excursiile opţionale, ajungand astfel la o medie a bugetului de vacanţă pentru shopping, vizite turistice şi masă de aproximativ 700 de euro. Astfel spus, pentru o vacanţă de 7 zile în Malta la un hotel de 5 stele, un turist roman alocă, în medie, 1.700 de euro", a declarat în comunicat Mark Neville Faruggia, directorul agenţiei Malta Travel.  Pentru pachetele turistice de 5 stele au optat 35% din turişti, în timp ce o pondere de 50% a fost deţinută de ofertele speciale şi programul de Seniori Travel, al căror preţ a pornit de la 299 de euro de persoană, incluzand sejurul de 7 zile cu avion şi cazare. În ceea ce priveşte excursiile opţionale, cele mai căutate au fost programele de o zi în capitala Valletta, la un preţ de 45 de euro persoana, turul insulei Gozo (60 euro/persoană) şi vizita la Grota Albastră (preţ 35 euro/persoană). Printre optiunile populare de petrecere a timpului liber în această destinaţie se numără croazierele în jurul Maltei, plaja în Laguna Albastră, dar şi scuba diving sau snorkeling.

Comenzile noi din industrie au săltat cu 6,8%

Comenzile noi din industrie au crescut în termeni nominali, în primele nouă luni, cu 6,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce în septembrie a fost înregistrat un avans de 34% faţă de august şi de 11,8% faţă de septembrie 2013, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). Evoluţia a fost influenţată de creşterile înregistrate la toate grupele industriale - industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 31,5%), cea a bunurilor intermediare (8,3%), a bunurilor de uz curent (7,8%) şi a bunurilor de capital (4,7%). În septembrie 2014, comenzile noi din industrie, pe total piaţa internă şi piaţa externă au crescut în termeni nominali atat faţǎ de luna precedentă, cu 34%, cat şi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, cu 11,8%. Comparativ cu august comenzile au fost mai mari cu 48,7% în industria bunurilor de capital, cu 21,2% în industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi cu aproape 20% atat pentru industria bunurilor de uz curent cat şi pentru industria bunurilor intermediare.

Cursul a urcat la maximul ultimelor două luni şi jumătate

Cursul de schimb a urcat la nivelul maxim al ultimelor două luni şi jumătate, de 4,4360 lei/euro, pe o piaţă cu volume mari de tranzacţionare, în condiţiile în care valutele din regiune se apreciază uşor, iar leul a fost corelat, mai degrabă, cu rubla şi lira turcească, care s-au depreciat puternic. Rata de referinţă publicată de BNR este cu un ban peste cursul anunţat în şedinţa precedentă şi cu 2,3 bani peste cel de la finele săptămanii trecute, un nivel mai înalt al referinţei BNR regăsindu-se abia în 18 august, cand banca centrală a publicat un curs de 4,4362 lei/euro. Cotaţiile au urcat uşor mai agresiv în prima oră de tranzacţionare de vineri, depăşind 4,44 lei/euro, cu aproape doi bani peste nivelul de la închiderea şedinţei precedente, iar tranzacţii s-au operat şi aproape de 4,45 lei/euro. Ulterior, cursul a coborat pe ordine de vanzare de valută pană sub 4,44 lei/euro. Pentru dolar, BNR a calculat un curs în creştere cu 4 bani, de la 3,5357 lei/dolar la 3,5763 lei/dolar. În acelaşi timp, BNR a publicat o referinţă de 3,6835 lei/franc elveţian, în creştere cu 1,1 bani. Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus joi la prezentarea raportului de inflaţie că o apreciere a monedei naţionale nu este de dorit. "Tare nu cred că am face bine dacă am lăsa leul să se întărească. Cred că este pe unde trebuie să fie", a spus Isărescu.

Afacerile din industrie au avansat cu aproape 9%

Afacerile din industrie, piaţa internă şi externă, au crescut în primele nouă luni cu 8,9% în termeni nominali, susţinute de rezultatele industriei prelucrătoare, mai mari cu 9%, şi ale industriei extractive, cu cifră de afaceri în urcare cu 7,6%, după ce în septembrie avansul a fost de 18,3%. "Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în toate sectoarele: industria energetică (21,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (12%), industria bunurilor de capital (8,8%), industria bunurilor intermediare (8,6%) şi industria bunurilor de uz curent (4,3%)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). În septembrie, afacerile din industrie au fost mai mari cu 18,3% faţă de august, ca urmare a creşterii atat a industriei prelucrătoare cu 18,7%, cat şi a celei extractive cu 6,2%. S-au consemnat afaceri în urcare în industria bunurilor de capital cu 47,3%, a bunurilor de folosinţă îndelungată cu 17,1%, a bunurilor intermediare cu 13,7% şi în industria bunurilor de uz curent cu 6,2%, în timp ce industria energetică a scăzut cu 2,7%. Comparativ cu septembrie 2013, afacerile din industrie s-au apreciat cu 8,5%, industria prelucrătoare înregistrand o creştere de 8,7%, iar cea extractivǎ de 1,5%.

Germania suplimentează masiv investiţiile publice

Guvernul german a decis suplimentarea cu 10 miliarde de euro a investiţiilor publice din Germania, pentru perioada 2016-2018, măsură care va contribui la susţinerea creşterii economice în Europa, a declarat joi ministrul de Finanţe Wolfgang Schauble, transmite Bloomberg. "Voi propune guvernului de coaliţie ca, la planificarea bugetului pentru 2016, să alocăm fonduri în valoare de 10 miliarde de euro pentru investiţii suplimentare pană în 2018", a declarat Schauble într-o conferinţă de presă susţinută la Berlin. Partenerii europeni şi instituţiile internaţionale exercită presiuni asupra cancelarului Angela Merkel să crească cheltuielile, pentru ca Germania să contribuie mai mult la susţinerea economiei comunitare. Schaeuble a spus că măsura a fost aprobată de Merkel, iar detaliile vor fi stabilite în timpul redactării proiectului de buget pentru 2016. Obiectivul este ca Germania să contribuie astfel la un angajament al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru un program de investiţii public-privat în valoare de 300 de miliarde de euro, destinat stimulării creşterii economice în Uniunea Europeană, aprobat de şefii de state şi de guverne, a explicat el.

Bursa rămane pe verde

Acţiunile listate la BVB au rămas pe creştere la jumătatea zilei, cu o medie de 0,7% - 1%, mai puţin societăţile de investiţii financiare, care au evoluţii divergente, pe un rulaj al pieţei de 28 de milioane lei, peste valoarea cumulată a transferurilor relizate pe întreaga şedinţă de joi. Principalii indici ai pieţei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au crescut cu 0,7%, uşor sub avansul consemnat după prima oră de tranzacţionare. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine. Mai mult de jumătate din rulajul bursier a fost asigurat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), cu tranzacţii cumulate de aproape 15 milioane de lei. Acţiunile FP au urcat nesemnificativ la nivelul preţului, cu 0,05%, la 0,9400 lei/unitate, maximul zilei. Companiile din energie completează topul interesului manifestat de investitori în şedinţa de vineri, iar la nivelul cotaţiilor înregistrează cele mai bune performanţe. Indicele BET-NG al sectorului energetic era creştere cu 1% la mijlocul şedinţei. Cu o valoare de tranzacţionare de 3,5 milioane lei, Romgaz (SNG) se poziţionează pe locul doi în top rulaj, pe o creştere a preţului cu 0,8%, la 34,200 lei/unitate. Titlurile Romgaz au atins un maxim al zilei de 34,300 lei/acţiune.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.