Economic

Petrom taie consumul de electricitate cu 50%

Ziarul de Vrancea
5 nov 2014 1063 vizualizări
Compania a învestit 2,1 milioane de euro într-un sistem bazat pe unităţi LED în staţiile de carburanţi din ţară

OMV Petrom a înlocuit sistemele convenţionale de iluminat din 345 de staţii de distribuţie Petrom cu un nou sistem bazat pe unităţi LED, în urma unei investiţii de 2,1 milioane de euro care reduce cu 50% consumul de electricitate pentru iluminat în benzinării. "Sistemul de iluminat clasic a fost înlocuit cu sisteme de iluminat cu LED în magazin, copertine, spălătorie şi perimetrul staţiilor. (...) Sistemul cu LED a fost ales pentru eficienţa crescută în exploatare, generand aceeaşi luminozitate cu 50-60% mai puţină energie, rezistenţă ridicată la factori externi (temperatură, umiditate), precum şi o durată de viaţă crescută", se arată într-un comunicat al companiei deţinute de grupul austriac OMV. Compania estimează că noua tehnologie va genera o reducere cu 50% a consumului de energie pentru iluminat, respectiv scăderea cu 11% a facturii totale de electricitate a fiecărei staţii. O parte din fondurile pentru acest proiect sunt asigurate printr-o Facilitate de Finanţare a Eficienţei Energetice, o linie de creditare pusă la dispoziţia Romaniei de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Uniunea Europeană. BERD va finanţa 15% din valoarea totală a investiţiei. OMV Petrom are în vedere extinderea proiectului la întreaga reţea de staţii de distribuţie Petrom. Compania Electromagnetica a fost aleasă ca furnizor al sistemelor de iluminat, în urma unei licitaţii internaţionale desfăşurate la începutul acestui an.

Vodafone lansează o nouă serie de servicii

Vodafone Romania a lansat ieri o tehnologie care utilizează reţelele de date pentru a transmite traficul de voce şi a testat un serviciu care permite apelantului să adauge mai multă informaţie pe ecranul terminalului persoanei apelate, lansarea fiind programată la începutul anului viitor. "Dezvoltările noastre tehnologice ne permit să inovăm în continuare în domeniul serviciilor de voce şi să evoluăm de la apelurile tradiţionale la vocea HD şi acum, prin intermediul VoLTE, la CallA. Noul serviciu le permite utilizatorilor să comute fără întreruperi între apelurile de voce şi video în cadrul aceleiaşi conversaţii şi să partajeze fişiere multimedia. Din nou, transformăm smartphone-urile utilizatorilor noştri în terminale şi mai inteligente", a declarat şeful Vodafone Roamnia, Ravinder Takkar, într-o conferinţă de presă. VoLTE (Voice over Long-Term Evolution) foloseşte reţelele de date 4G pentru a transmite traficul de voce, spre deosebire de reţelele tradiţionale celulare, care au canale diferite pentru serviciile de voce şi cele de date. Call plus este un serviciu Vodafone bazat pe tehnologia VoLTE, care permite apelantului să adauge mai multă informaţie pe ecranul persoanei apelate, cum ar fi prioritatea apelului, subiectul discuţiei şi o imagine. Cand apelul este în curs, interlocutorii pot partaja conţinut multimedia, care va fi afişat pe ecranele celor două terminale, precum şi să treacă fără întreruperi din apel de voce în convorbire video şi înapoi. Terminalele compatibile Call plus din portofoliul Vodafone Romania sunt Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 şi Huawei Ascent P7. Vodafone Romania este o divizie a grupului britanic Vodafone şi al doilea jucător local de telecomunicaţii mobile după numărul de clienţi şi cifra de afaceri în 2013.

Oresa Ventures a intrat în acţionariatul Romanian Business Consult

Fondul suedez de investiţii Oresa Ventures a preluat o participaţie semnificativă la Romanian Business Consult Group (RBC), furnizor IT pentru industria de retail din Romania, de la compania austriacă Export Consult. Companiile nu au precizat cota participaţiei achiziţionate de Oresa, nici valoarea tranzacţiei. În urma tranzacţiei, Andrei Bojiţă rămane acţionarul majoritar al grupului RBC şi va păstra toate responsabilităţile executive, se arată în comunicatul comun al Oresa şi RBC. "Împreună cu Oresa, vrem să ducem RBC în următoarea etapă de creştere. Ne-am propus să accelerăm dezvoltarea grupului prin adăugarea de noi servicii în segmentelede piaţă actuale, punand accent pe retail şiconsolidand astfel verticala de activităţi care ne-a consacrat. Pe de altă parte, o dezvoltare rapidă ne va permite să luăm în considerare intrarea pe noi segmente, tangenţiale faţă de obiectivele noastre", a afirmat Bojiţă, directorul general al RBC. Grupul estimează pentru acest an afaceri de circa 16 milioane de euro. RBC este furnizor şi integrator de soluţii IT pentru industria de retail şi cea alimentară, cu sediul principal în Bucureşti şi filiale în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. Oresa Ventures este un fond de investiţii dedicat investiţiilor de capital în Europa Centrală şi de Est. Cu un birou în Bucureşti din 1997, Oresa investeşte în servicii financiare, afaceri şi materiale de construcţii, dar şi în FMCG, servicii medicale, retail şi distribuţie.

Strategia energetică e finalizată doar pe jumătate

Departamentul pentru Energie a finalizat 2 din cele 4 capitole ale strategiei energetice şi va pune proiectul în dezbatere publică după finalizarea alegerilor prezidenţiale, întrucat "acum nu este un moment bun pentru discuţii serioase", potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. "Suntem în stadiul în care am putea publica 2 din cele 4 capitole ale strategiei, anume analiza de sector şi angajamentele europene. Le vom publica după alegeri, acum din păcate în Romania nu este un moment bun pentru discuţii serioase. Nu vreau să ajungem să ne batem joc de munca unor experţi romani care au paticipat la acest proiect. Vom începe dezbaterea publică după alegeri", a afirmat Nicolescu într-o conferinţă organizată de Ziarul Financiar. El a adăugat că cele mai importante obiective ale viitoarei strategii energetice sunt asigurarea securităţii energetice şi oferirea unor preţuri competitive la energie, pentru că "este vital" pentru Romania să genereze preţuri competitive şi să-şi dezvolte sustenabil sectorul energetic. "Avem şansa ca în perspectiva anului 2020 Romania să producă mai multă resursă energetică primară decat consumă. Dacă se va putea, şi vom stimula asta, să fie procesată intern. Este un obiectiv realizabil, depinde de noi. În 2020 putem fi, alături de Danemarca, ţara care produce mai mult resursă energetică decat consumă. Asta ar fi important dacă vrem să jucăm un rol energetic regional", a spus Nicolescu. El a menţionat că acest indicator este mai bun decat gradul de îmbătranire a populaţiei sau decat cel al înzestrării forţelor armate."Am emis un ordin de ministru ca fiecare companie de stat să elaboreze o strategie de dezvoltare pe zece ani, pe care o vom lua în considerare la elaborarea strategiei energetice", a continuat ministrul. Nicolescu a mai spus că nu există o viziune privind evoluţia sectorului de energiei regenerabilă şi s-a declarat dezamăgit în această privinţă.

Fabrica Honeywell, modernizată cu 20 milioane dolari

Federal-Mogul investeşte peste 20 milioane dolari în instalarea a două linii noi de producţie la fabrica de plăcuţe de frană de la Ploieşti, preluată de la Honeywell în cadrul unei tranzacţii dintre cele două grupuri industriale americane care a vizat divizia de sisteme de franare a Honeywell. "Avem 271 de angajaţi şi ne aşteptăm ca numărul acestora să crească pană la aproximativ 340 pană la finele anului viitor. În prezent derulăm procesul de instalare a celei de-a treia linii, pentru vehicule personale, iar a patra linie, pentru vehicule comerciale, va fi instalată în 2015", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Neville Rudd vicepreşedinte global facturing în cadrul Federal-Mogul. El a arătat că suma necesară pentru fiecare din cele două lunii este de aproximativ 10 milioane dolari, la care se vor adăuga unele echipamente auxiliare, astfel încat investiţia totală va depăşi 20 milioane de dolari. Fabrica a fost pusă în funcţiune în noiembrie 2012 şi operează în prezent cu două linii de producţie.


ING va rambursa ajutorul de stat anticipat

ING, cel mai mare grup bancar din Olanda după active, va plăti la finalul acestei săptămani ultima tranşă din ajutorul de stat în valoare totală de 10 miliarde de euro primit în 2008 pe fondul crizei financiare, cu şase luni mai devreme decat termenul stabilit anterior. Ultima tranşă va fi plătită în data de 7 noiembrie, deşi calendarul de rambursare a pachetului de bailout primit de la stat stabilit de ING şi Comisia Europeană prevedea ca aceasta să fie achitată în mai 2015, se arată într-un comunicat emis miercuri de ING Groep. Suma totală pe care ING o va înapoia statului olandez se va ridica la 13,5 miliarde de euro după efectuarea acestei plăţi, dintre care 10 miliarde de euro reprezintă principalul, iar 3,5 miliarde de euro dobanzi şi prime. "Sprijinul primit de la statul olandez ne-a ajutat să trecem prin criză şi să ieşim mai puternici. De aceea, suntem recunoscători statului şi cetăţenilor, precum şi clienţilor care au rămas alături de noi în ultimii ani", a declarat Ralph Hamers, directorul general executiv al ING. Tranşa care va fi plătită vineri este în valoare de 1,025 miliarde de euro, dintre care 683 milioane de euro reprezintă principalul, iar 342 milioane de euro dobanzi şi prime.

Enel vrea să vandă 17% din acţiunile Endesa

Enel, cea mai mare companie de utilităţi din Italia, vrea să vandă prin ofertă publică 17% din acţiunile deţinute la compania spaniole Endesa, pentru 2,69 miliarde euro, proces care nu va afecta renunţarea la operaţiunile din Romania şi Slovacia anunţată încă din luna iulie. Vanzarea acţiunilor Endesa ar putea începe vineri, Enel avand şi opţiunea de a scoate pe piaţă pană la 22% dintre titluri, se arată într-un comunicat al grupului italian. Enel deţine o participaţie de 92% la compania de utilităţi Endesa. Grupul italian nu a precizat suma pe care îşi propune să o obţină în urma ofertei publice, însă, potrivit estimărilor Bloomberg, aceasta se ridică la 2,69 de miliarde de euro. În ceea ce priveşte operaţiunile din Romania şi Slovacia, directorul general al Enel, Francesco Starace, a menţionat că procesul de vanzare nu va fi întarziat în urma deciziei de scoatere pe piaţă a acţiunilor Endesa. "Vom decide pe baza ofertelor dacă este oportun să continuăm procedurile sau nu. În ceea ce priveşte Romania, pot spune că face sens să mergem mai departe", a afirmat Starace, citat de publicaţia italiană Il Sole 24 Ore.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.