Economic

Şoarecii au mancat 6% din producţia de grau

Ziarul de Vrancea
5 nov 2014 832 vizualizări
Pagubele provocate de rozătoare se ridică la 40 milioane de euro

Peste 6% din producţia de grau din acest an a fost mancată de şoareci, pagubele fiind estimate la 40 de milioane euro, a declarat Viorel Matei, preşedintele FNPAR, care acuză autorităţile că au interzis deratizările, pe motiv că produsele folosite de fermieri nu erau omologate de UE. "Aproximativ 6-7% din producţia de grau din acest an a fost mancată de şoareci direct din camp. Anul acesta a fost o explozie a numărului de şoareci. A fost ceva fantastic, nişte atacuri cum n-am mai văzut", a spus Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din Romania (FNPAR). El spune că numărul şoarecilor a crescut exponenţial în ultimul an pentru că autorităţile romane au interzis deratizările, pe motiv că produsele folosite de către fermierii romani nu sunt sunt omologate în Uniunea Europeană. Potrivit calculelor lui Viorel Matei, din producţia de 6,8 milioane de tone de grau, peste 400.000 de tone au fost mancate de şoareci, provocand pierderi de aproximativ 40 de milioane de euro, la un preţ mediu de 100 de euro pe tonă. Din datele Ministerului Agriculturii, Romania a raportat o producţie de grau de 7,37 milioane de tone în acest an, în urcare faţa de 7,34 milioane tone anul trecut, fiind cea mai mare din ultimii nouă ani şi a doua din ultimii 44 de ani. Matei contestă însă cifra înaintată de autorităţi. "Chiar dacă s-au declarat în acest an producţii record de grau, acestea sunt mincinoase. Declaraţiile au fost făcute la începutul recoltei, cand s-a recoltat 15-20% din suprafaţă şi, într-adevăr, producţiile au fost foarte bune, de peste 5.000 de kilograme la hectar. După aceea a venit primul val de ploi, iar producţiile au scăzut undeva pe la 4.200 de kilograme la hectar, urmat ceva mai tarziu de un al treilea val de ploi, care a dus la scăderea producţiei la 1.800 de kilograme. Nu puteam să-l culegem pe tot odată, la început, pentru că nu se coace tot graul în acelaşi timp", a mai spus oficialul federaţiei. În acest context, el spune că producţia reală de grau a ajuns la 6,8 milioane de tone, care a scăzut la 6,4 milioane de tone după atacurile şoarecilor.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.