Economic

CE reduce semnificativ prognoza de creştere a PIB-ului Romaniei

Ziarul de Vrancea
4 nov 2014 709 vizualizări
Comisia Europeană (CE) a redus semnificativ prognoza privind evoluţia PIB-ului Romaniei în acest an, ca urmare a încetinirii creşterii în cel de-al doilea trimestru, anticipand un avans anual de 2%, faţă de o creştere de 2,8% estimată în iunie, potrivit prognozei economice de toamnă.

În prognoza de primăvară, Comisia anticipa o creştere economică de 2,5% pentru acest an.  Estimările Comisiei sunt mai pesimiste decat cele ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale. Proiecţia FMI indică un avans economic în acest an de 2,4%, în timp ce Banca Mondială estimează o creştere de 2,7%.  "Ritmul creşterii economice s-a redus de la 3,5% în 2013 la 2,4% în prima jumătate a anului, în principal ca urmare a încetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost sprijinită de consumul privat şi exporturile nete, în timp ce investiţiile au continuat să contribuie negativ la creşterea PIB. Ca urmare, avansul economic este estimat pentru 2014 este estimate la 2%", se arată în raportul Comisiei publicat luni. Şi prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimand un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, faţă de proiecţia de 2,6% prezentată în raportul din primăvară. Comisia notează că îmbunătăţirea încrederii consumatorilor şi creşterea veniturilor populaţiei vor sta la baza creşterii consumului în cea de a doua jumătate a acestui an. De asemenea, investiţiile sunt estimate să revină pe un trend pozitiv atat în sectorul privat, cat şi în cel public. Raportul menţionează că rata inflaţiei a revenit pe creştere uşoară în ultimele luni, după ce în iunie a scăzut la un minim record de 0,66% (indicele armonizat al preţurilor de consum a fost de 0,9%), în principal ca urmare a şocurilor asupra factorilor de ofertă generate de reducerea TVA la paine, aprecierea leului şi inflaţiei scăzute din zona euro. "Inflaţia medie anuală este estimată la 1,5% în 2014, în scădere faţă de proiecţia din primăvară (de 2,5% - n.r.), pe fondul unui an agricol bun, al întarzierilor din programul de liberalizare al preţurilor la gazele naturale, al scăderii preţurilor pe piaţa internaţională a energiei şi a aşteptărilor inflaţioniste în scădere", potrivit raportului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.