Economic

BNR a redus dobanda la un nou minim istoric

Ziarul de Vrancea
4 nov 2014 885 vizualizări
Dobanda de politică monetară a fost stabilită la 2,75% pe an şi a redus ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei a decis marţi să reducă rata dobanzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variaţie de la 2,75 la 2,5 puncte, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%. Odată cu reducerea ratei cheie la 2,75% pe an, începand cu data de 5 noiembrie 2014, BNR a decis şi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobanzii de politică monetară la A/- 2,5 puncte procentuale de la A/-2,75 puncte procentuale. Astfel, începand de miercuri, 5 noiembrie 2014, rata dobanzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25% pe an de la 5,75%, în timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25% pe an. Aceasta este a treia reducere a dobanzii de politică monetară după reluarea ciclului de scădere, în luna august, cand Banca Naţională a operat o tăiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. La finele lunii septembrie, BNR a operat o nouă reducere, de la 3,25% la 3%. Astfel, în mai puţin de trei luni, banca centrală a operat trei reduceri consecutive ale dobanzii, în condiţiile în care Romania a intrat de la mijlocul anului în recesiune tehnică, iar inflaţia s-a plasat la niveluri foarte joase. Totodată, banca centrală a decis să reducă rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de la 16% la 14% începand cu perioada de aplicare 24 noiembrie - 23 decembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei se menţine la 10%. CA al BNR a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat într-o conferinţă de presă organizată joi, 6 noiembrie.

ANAF avertizează asupra unor sms-uri prin care se încearcă fraudarea

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală informează contribuabilii asupra unei posibile fraude prin intermediul unor sms-uri prin care persoanele sunt informate că au datorii la Fisc şi sunt sfătuite să apeleze un număr de telefon în vederea obţinerii unei reduceri sau evitarii executarii silite. "Persoane fizice recepţionează pe telefoane sms-uri în care sunt informaţi că au datorii catre ANAF, care este cuantumul acestora şi sunt sfătuiţi să apeleze un număr de telefon în vederea obţinerii unei reduceri sau evitării executării silite", se arat într-un comunicat al ANAF. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală atenţionează contribuabilii că aceste sms-uri nu sunt transmise de organele fiscale şi să nu dea curs solicitărilor din acestea. De asemenea, agenţia roagă contribuabilii care primesc astfel de sms-uri sa se adreseze organelor fiscale de care aparţin în vederea clarificării stării de fapt fiscale.

Preşedintele Siveco Irina Socol va sta în arest la domiciliu

Curtea de Apel Bucureşti a înlocuit măsura arestării preventive cu arestul la domiciliu pentru preşedintele Siveco, Irina Socol, cercetată pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, instanţa dispunand ca aceasta să poarte un dispozitiv electronic de supraveghere. Instanţa a admis, ieri, contestaţia Irinei Socol, formulată după ce, în 22 octombrie, Tribunalul Bucureşti a dispus ca aceasta să fie cercetată în continuare în arest preventiv. "Admite cererea formulată de inculpată privind înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu. Dispune înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatei cu măsura arestului la domiciliu, prev. de art. 218-222 C.p.p., măsură care se va lua pentru o perioadă de 30 zile, începand cu data punerii în executare", potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti. În timpul arestului la domiciliu, Irina Socol nu poate părăsi imobilul fără încuviinţarea instanţei, iar instanţa a dispus şi ca aceasta să poarte un dispozitiv electronic de supraveghere. De asemenea, Irina Socol trebuie să meargă în faţa procurorilor sau a instanţei de cate ori va fi chemată şi are interdicţie să comunice cu Aurora Ecaterina Crusti, preşedintele comercial adjunct al Siveco Romania, inculpată în cauză, precum şi cu suspecţii Tiberiu Grabany şi Dumitru Constantinescu. Hotărarea Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, Irina Socol urmand să stea în arest la domiciliu la locuinţa sa din Bucureşti. Irina Socol şi Aurora Crusti au fost arestate preventiv în 9 septembrie, la cererea procurorilor de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, care instrumentează acest dosar.

Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,2%

Preţurile producţiei industriale din Romania au scăzut în septembrie, faţă de luna anterioară, cu 0,2% pe total piaţa internă şi piaţa externă, potrivit datelor anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). "Scăderi de preţuri s-au înregistrat atat pe piaţa internă (-0,1%), cat şi pe piaţa externă (-0,4%). Faţă de luna septembrie 2013, preţurile producţiei industriale pe total au fost mai mari cu 0,1%, pe piaţa internă au crescut cu 0,5%, iar cele pe piaţa externă au scăzut cu 0,7%", se arată într-un comunicat al INS. Comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (cu 0,4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (0,2%). Scăderi s-au constatat în industria bunurilor de capital (0,7%), cea a bunurilor de uz curent (0,3%) şi cea energetică (0,3%).

Republica Moldova, împrumut de 25 de milioane dolari

Trans-Oil Group din Republica Moldova va primi un împrumut în valoare de 25 de milioane de dolari de la BERD pentru a-şi extinde terminalul de cereale în portul Giurgiuleşti pe Dunăre şi a achiziţiona şi moderniza depozitul de cereale în portul din Reni, pe teritoriul Ucrainei. Investiţiile BERD vor stimula agricultura în Moldova şi Ucraina, în condiţiile în care finanţarea din alte surse rămane restransă şi limitează în mod serios capacitatea sectorului de a atinge potenţialul său maxim, se arată în comunicatul emis marţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). "Ne face plăcere să continuăm sprijinul acordat Trans-Oil Group, o companie importantă în domeniul comercializării mărfurilor din Moldova. Contribuim la crearea unei infrastructuri mai bune de comercializare a cerealelor din Moldova şi Ucraina, fapt care va aduce beneficii, de asemenea, fermierilor locali şi altor exportatori, va promova o mai mare integrare regională şi va consolida legăturile investiţionale între cele două ţări", a declarat Gilles Mettetal, directorul

Profitul BMW a crescut la 4,5 miliarde euro

Profitul net al BMW a crescut cu 12,7% în primele nouă luni din acest an, la 4,54 miliarde de euro, după de veniturile companiei au urcat cu 3,4%, la 57,7 miliarde de euro, pe fondul cererii solide pentru autoturisme SUV, se arată în raportul financiar prezentat ieri de BMW. În perioada corespunzătoare a anului trecut, producătorul german de automobile de lux a înregistrat un profit net de 4,03 miliarde de euro şi venituri totale în valoare de 55,8 miliarde de euro. Grupul BMW, care include mărcile BMW, Mini şi Rolls Royce, a înregistrat vanzări în creştere cu 6,5%, la 1,53 milioane de unităţi, în primele nouă luni ale acestui an, de la 1,43 milioane unităţi în perioada ianuarie-septembrie din 2013. Vanzările sub marcă BMW au urcat cu 9,1%, la 1,32 milioane de unităţi în primele nouă luni din acest an, faţă de 1,21 milioane de unităţi în intervalul corespunzător din 2013. Profitul înainte de dobanzi şi taxe (EBIT) a consemnat un avans important, de 15,2%, în perioada analizată, la 6,95 miliarde de euro, comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut, cand profitul EBIT s-a ridicat la 6,03 miliarde de euro.











În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.