Economic

Romania a fost depăşită de Mongolia şi Uzbekistan în topul prosperităţii

Ziarul de Vrancea
4 nov 2014 986 vizualizări
Aceasta este cea mai slabă clasare a Romaniei din 2009, de cand institutul Legatum efectuează acest studiu

Romania ocupă locul 60 într-un top al prosperităţii pe 2014, în coborare cu cinci poziţii faţă de anul trecut, fiind depăşită de statele vecine Bulgaria şi Ungaria, precum şi de ţări ca Mongolia, Kazahstan, Uzbekistan sau Belize, potrivit unui studiu realizat de institutul britanic Legatum. Aceasta este cea mai slabă clasare a Romaniei din 2009, de cand institutul Legatum efectuează acest studiu, cu excepţia anului 2012, cand Romania a ocupat aceeaşi poziţie ca în acest an. Romania se află în clasamentul prosperităţii sub mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, cum ar fi Slovenia (24), Cehia (29), Polonia (31), Slovacia (35), Ungaria (39), Bulgaria (48) şi Croaţia (50). De asemenea, Romania este devansată de Tinidad Tobago (43), Thailanda (51), Mongolia (52), Belarus (53), Kazahstan (55), Vietnam (56), Uzbekistan (57), Belize (58) şi Grecia (59), devansand cu puţin Jamaica (61), Ucraina (63) şi Muntenegru (65). Dintre cele opt capitole pe care studiul le ia în calcul (economie, antreprenoriat, guvernare, educaţie, libertăţile individului, sănătate, siguranţă şi securitate, capital social), Romania consemnează cele mai slabe rezultate în ceea ce priveşte capitalul social şi economia, fiind clasată pe locul 109 şi, respectiv 88 în randul celor 142 de ţări analizate. Indicele capitalului social măsoară gradul de coeziune socială şi evaluează reţelele familiale şi comunitare, în timp ce capitolul economie ia în considerare politicile macroeconomice ale unui stat, eficienţa sectorului financiar, precum şi baza creşterii economice. În schimb, Romania stă cel mai bine la capitolul siguranţă personală şi securitate naţională, ocupand locul 46. Romania se plasează pe poziţia 50 în ceea ce priveşte antreprenoriatul, care ia în calcul condiţiile mediului de afaceri, egalitatea de şanse şi gradul de promovare al inovaţiilor, şi locul 58 la categoria educaţie, care se referă la accesul la educaţie şi calitatea acesteia. La capitolul guvernare, care măsoară corectitudinea desfăşurării alegerilor, participarea politică, respectarea legilor şi calitatea conducerii executive, Romania se clasează pe locul 70, iar în ceea ce priveşte sănătatea şi libertăţile individuale, Romania ocupă poziţiile 65 şi, respectiv 71. Performanţa în domeniul sănătăţii este măsurată prin raportarea la infrastructura din domeniul medical şi îngrijirea preventivă, iar libertăţile individuale se referă la progresul consemnat de un stat în garantarea drepturilor omului şi sprijinirea toleranţei sociale. Norvegia se clasează pe primul loc în topul prosperităţii pentru al şaselea an consecutiv, fiind urmată de Elveţia, Noua Zeelandă, Danemrca, Canada, Suedia, Australia, Finlanda, Olanda şi Marea Britanie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Costi, acum 3432 zile, 6 ore, 6 minute, 19 secunde
Pai, cu o pensie de 768 ron si o intretinere de peste 500 ron, pe ce loc sa te clasezi ?????? Nu ne..... regasim nici peste 100 de ani . Si asta nu o spun eu ci AMERICANII. Pacat de tinerii acestei citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.