Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Ungaria: Premierul Orban retrage proiectul taxei pe Internet

Ziarul de Vrancea
31 oct 2014 1077 vizualizări
Ungaria va renunţa la planurile vizând introducerea unei taxe pe traficul de date pe Internet, proiect care "nu poate fi adoptat în forma actuală", a declarat vineri premierul ungar, Viktor Orban.

Proiectul propus anterior de guvernul condus de Viktor Orban prevedea reţinerea a 150 de forinţi (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, sumă pe care partidul lui Orban a promis că o va plafona la echivalentul a 2 euro lunar pentru utilizatorii particulari. "În forma actuală, taxa nu poate fi introdusă deoarece populaţia vede în ea o taxă pe Internet în timp ce guvernul a dorit să adopte un amendament tehnic care să extindă taxa pe telecomunicaţii", a declarat Viktor Orban.
Premierul ungar a promis însă că, după sărbătorile de iarnă, undeva la mijlocul lunii ianuarie, va fi organizată o procedură de consultare la nivel naţional cu privire la reglementarea Internetului şi a posibilelor modalităţi prin care ar putea fi taxate o parte din veniturile generate online. "Ar trebui să vedem unde merg aceste profituri uriaşe generate online şi dacă există o modalitate pentru păstrarea unei părţi în Ungaria prin redirecţionarea către buget", a apreciat Viktor Orban.
Proiectul taxei pe Internet a generat proteste de amploare în Ungaria.

Taxe grele pentru străinii care vor circula pe autostrăzile din Germania

Guvernul cancelarului german Angela Merkel intenţionează să introducă, din 2016, o taxă de până la 130 de euro pe an pentru şoferii străini care circulă pe autostrăzile din Germania. Potrivit unui proiect de lege prezentat vineri de Ministerul Transporturilor, posesorii de maşini înmatriculate în Germania vor putea deduce costul noii taxe din taxa pe care o plătesc pentru autovehiculele deţinute. Intenţia de a taxa nerezidenţii care circulă pe autostrăzile din Germania a fost anunţată încă de anul trecut. Introducerea taxei a fost una dintre condiţiile impuse de Uniunea Creştin Socială pentru a sprijini actuala coaliţie guvernamentală condusă de Merkel. "Se poate vedea că suntem fideli condiţiilor descrise în tratatul pentru formarea coaliţiei. Şoferii germani nu vor fi împovăraţi suplimentar", a declarat vineri Merkel.
Potrivit ministrului Transporturilor Alexander Dobrindt, "suprataxa pe infrastructură", aşa cum este denumită noua taxă, va aduce venituri anuale la buget de până la 3,7 miliarde de euro. Cu toate acestea, costurile cu implementarea proiectului, estimate la 195 de milioane de euro, precum şi returnările de taxe pentru şoferii rezidenţi, în valoare de 3 miliarde de euro, fac ca cifra finală să fie mult mai mică, de doar 500 milioane de euro pe an.
Contactaţi de Bloomberg, oficialii UE au declarat că este prea devreme să se pronunţe în privinţa unei posibile încălcări a normelor europene de către Germania.
Germania este unul dintre pionierii autostrăzilor. În prezent, lungimea totală a reţelei de autostrăzi (Autobahn) depăşeşte 12.900 de kilometri.

Ce mai şterpelesc romanii de prin hoteluri

Circa 10% dintre turiştii din pensiunile şi hotelurile din România pleacă acasă cu obiecte din unităţile de cazare - prosoape, tacâmuri, telecomenzi sau articole mai puţin obişnuite, precum furtunul de stins incendiul sau ghivecele cu flori, arată un studiu al portalului de rezervări HotelGuru.ro.
"Cel mai frecvent, unităţile de cazare se confruntă cu lipsa unor obiecte precum prosoapele (73% din cazurile în care turiştii pleacă acasă cu obiectele hotelului), tacâmurile (44%), telecomanda (22%), obiecte sanitare (10%) sau alimente/băuturi din mini-bar, nedeclarate de turişti atunci când se decazează (27%). Lista obiectelor «împrumutate» de turişti conţine şi: halatul de baie, lenjeria de pat, cheia de la cameră, jardiniere şi ghivece cu flori, papuci, iar unul dintre respondenţii studiului a declarat chiar că a avut un turist care a plecat acasă cu furtunul de stins incendiul", se arată într-un comunicat al platformei.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 140 de hotelieri din România, care au răspuns online, în octombrie, la întrebările dintr-un chestionar. Printre cele mai valoroase obiecte dispărute se număra uscătoarele de păr, halate de baie, o tavă din inox, dar şi tablouri şi obiecte artizanale, astfel că valoarea totală a daunelor avute în acest an poate ajunge la 2.000 - 2.500 de lei pe unitate hotelieră, potrivit sursei citate.
Cei mai mulţi hotelieri declară că în cazul în care observă că a dispărut ceva nu fac nimic, deoarece este riscul afacerii (63,3% dintre cazuri), iar 26% dintre aceştia contactează clientul pentru a-şi recupera obiectele. Cei mai mulţi ţin o evidenţă a clienţilor care le-au provocat daune pentru a nu-i mai caza pe viitor.
Turistul căruia i se reclamă lipsa unor obiecte din camera în care a fost cazat, refuză de cele mai multe ori să recunoască, declară majoritatea respondenţilor. Doar 10 manageri au susţinut că turiştii recunosc şi restituie sau plătesc daunele.

Durerea de cap, o afacere de 38 de milioane de euro anual

Vânzările de medicamente analgezice şi antiinflamatoare din România se ridică la peste 170 milioane lei (38,5 milioane euro), în creştere de la an la an, potrivit datelor IMS Health. "Piaţă este împărţită în principiu între câteva branduri puternice şi active. Spre exemplu, primele opt mărci deţin circa 70% din segment", a declarat Iulia Roşian, Director Consumer HealthCare Sanofi România. Cele opt branduri sunt Advil (Pfizer), Antinevralgic (Sanofi), Codamin P (Terapia), Fasconal (Gedeon Richter), Ibalgin (Sanofi), MIG-400 (Menarini), Nurofen (Reckitt Benckiser) şi Saridon (Bayer), dintre care trei sunt fabricate în România.
Brandul românesc Antinevralgic, produs de 40 de ani în fabrica Zentiva Bucureşti (fosta Sicomed), deţine, în prezent, o cota de piaţă în valoare de 20%, conform IMS MAT.

Europa a scăpat de frig la iarnă

Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) au semnat joi seara, la Bruxelles, un acord privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti, valabil până în martie 2015. Acordul a fost semnat de miniştrii Energiei ai celor două ţări, rusul Aleksandr Novak şi ucraineanul Iuri Prodan, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, după cinci luni de negocieri.
Un act adiţional la contract a fost ulterior parafat de şeful Gazprom, rusul Aleksei Miller, şi cel al Naftogaz, ucraineanul Andrii Kobolev. "Este un pas important pentru securitatea noastră energetică", a dat asigurări Manuel Barroso, afirmând că nu există "niciun motiv pentru ca oameni din Europa să îndure frigul în această iarnă".
Oettinger a precizat că acordul se referă la un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzând atât plata datoriei la gaze a Ucrainei faţă de Rusia, în valoare de 3,1 miliarde de dolari, cât şi plata livrărilor de gaze ruseşti până martie. Preţul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi. El a precizat că Ucraina este capabilă să-şi achite datoria la gaze faţă de Rusia.

Chinezii investesc un miliard de dolari la Rovinari

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia şi cei ai China Huadian Engineering au semnat, vineri, acordul în baza căruia vor înfiinţa o companie cu capital mixt pentru construcţia unui nou grup energetic, de 500 MW, la termocentrala Rovinari, o investiţie de circa un miliard de dolari.
Acordul de înfiinţare a acestei societăţi mixte româno-chineze, de tip IPP (Independent Power Producer), a fost semnat la sediul Guvernului de preşedintele Complexului Eneregtic Oltenia, Laurenţiu Dan Ciurel, şi preşedintele China Huadian Engineering, Yang Yong.
"Pe termen mediu şi lung, 15-20 ani, România are asigurată producţia nu doar pentru piaţa internă, dar şi capacitatea de export şi cel puţin în regiune suntem cu siguranţă cel mai competitiv şi mare producător de energie electrică şi aşa trebuie să rămânem şi în anii care urmează", a declarat premierul Victor Ponta, prezent la eveniment.

Încrederea în economia zonei euro a crescut neaşteptat în octombrie

Încrederea în economia zonei euro a crescut neaşteptat în octombrie, arătand că cele 18 naţiuni s-au îndepărtat de o nouă recesiune economică.
Indicele de încredere al consumatorilor a crescut la 100,7, de la 99,9 în septembrie, fiind prima evoluţie din ultimele trei luni, a anunţat Comisia Europeană. În acelaşi timp, economiştii anticipau o scădere la 99,7, scrie Bloomberg. O altă veste pozitivă vine din Germania, cea mai mare economie a Europei, unde numărul de şomeri a înregistrat cea mai mare scădere din ultimele şase luni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.