Economic

Cum îşi plătesc impozitele asociaţiile de proprietari

Mihai Boicu
29 oct 2014 1313 vizualizări
Asociaţiile cu angajaţi au obligaţia să le reţină acestora impozitele şi contribuţiile u de asemenea, asociaţiile virează impozitul anticipat pentru prestatorii de servicii care nu sunt organizaţi ca PFA

Asociaţiile de proprietari au obligaţia de a calcula şi de a înregistra în evidenţe impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat, precum şi obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a înregistra în evidenţele contabile şi de plată, la termenele legale, impozitele şi contribuţiile care se realizează prin stopaj la sursă. Asociaţiile care au angajaţi cu contract de muncă trebuie să determine impozitul pe venitul din salarii şi contribuţiile sociale obligatorii. Impozitul lunar se determină pentru angajaţii care au funcţia de bază la asociaţie, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi următoarele: deducerea personală acordată pentru luna respectivă, deducerea specială pentru credite, cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă, contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro. Pentru celelalte cazuri, impozitul lunar se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.


Ce spune Fiscul

“Plătitorii veniturilor cu regim de reţinere la sursă a impozitului au obligaţia să completeze şi să depună, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul expirat, declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit – formularul 205. Asociaţiile de proprietari, în calitate de plătitori de venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor, care au înregistrat în anul anterior un număr mediu de până la trei salariaţi exclusiv, precum şi venituri de până la 100.000 de euro (în cazul asociaţiilor plătitoare de impozit pe profit), sunt obligate să depună trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului, formularul 112 “Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, în care se declarată impozitul pe veniturile din salarii, contribuţiile sociale obligatorii calculate şi reţinute precum şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice.

Asociaţiile nu iau impozite pentru PFA-uri

Obligaţiile declarative ale asociaţiilor de proprietari care încheie contracte/convenţii potrivit Codului Civil diferă în dacă persoana fizică prestatoare de servicii este autorizată sau nu ca persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi independente. Dacă nu este autorizată, asociaţia de proprietari are obligaţia de a calcula, de a reţine şi vira în cursul anului fiscal impozitul reprezentând plată anticipată în contul impozitului anual datorat de prestatorul de servicii. Plata anticipată se calculează prin aplicarea cotei de 10% la diferenţa dintre venitul brut şi contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă. Reţinerea impozitului reprezentând plată anticipată se efectuează din veniturile plătite în baza contractului civil încheiat în formă scrisă între plătitorul de venit şi beneficiarul venitului. Prestatorii de servicii pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final, opţiunea de impunere exercitându-se în momentul încheierii fiecărui contract. Impozitul pe venit se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut şi reprezintă impozit final. În cazul în care persoana fizică prestatoare de servicii cu care lucrează asociaţia de propreitari este persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi independente sau exercită profesii libere şi este înregistrată fiscal în materie, asociaţia nu are obligaţii de reţinere la sursă a impozitului şi nici a contribuţiilor sociale. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.