Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Ponta: Cota unică de 16% rămane pană la alegerile 2016

Ziarul de Vrancea
28 oct 2014 959 vizualizări
Ca să caştige simpatia votanţilor premierul a mai spus că angajaţii din Romania nu mai trebuie plătiţi cu salarii aflate sub limita de subzistenţă, ca în Africa

Romania va păstra cota unică de impozitare de 16% pană la alegerile parlamentare din 2016, după care forţele politice care vor ieşi caştigătoare din acel scrutin vor adopta o decizie cu privire la menţinerea acesteia, a declarat premierul Victor Ponta. "Păstrarea cotei unice a fost o condiţie a partenerilor liberali din coaliţie. Am acceptat-o, o păstrăm şi sunt absolut convins că, pană la alegerile din 2016, Romania va avea clar cota unică de 16%, iar, mai departe, sigur, forţele politice care vor avea legitimitatea dată de alegerile parlamentare din 2016 vor putea să spună dacă menţin această cotă unică sau nu", a spus Ponta, la cea de-a XXIII-a ediţie a "Topului Naţional al Firmelor Private din Romania-TOP 2013". El a reluat totodată ideea că nu vor fi majorate taxe şi impozite pentru anul viitor, cu argumentul că tot ceea ce a fost adoptat şi se află în dezbatere în prezent se înscrie în politica fiscal-bugetară deja aprobată cu organismele internaţionale. "Aşa încat, 2015 şi 2016, nu cred că guvernul viitor are în vedere să mărească vreo taxă sau vreun impozit special", a afirmat Ponta. Premierul a mai spus că angajaţii din Romania nu mai trebuie plătiţi cu salarii aflate sub limita de subzistenţă, iar majorarea salariului minim poate fi acoperită din economiile rezultate prin scăderea CAS. El a răspuns astfel la remarca presei că micii întreprinzători sunt nemulţumiţi de anunţul privind creşterea salariului minim pe economie începand cu anul viitor, deoarece nu au fost consultaţi în acest sens. "Întotdeauna trebuie să înţelegem că facem ceea ce trebuie pentru stimularea mediului de afaceri, dar nu mai putem să fim ca în Africa, cu salarii sub limita de subzistenţă. Sunt întrebaţi (întreprinzătorii - n.r.) şi parcurgem toate procedurile, însă un salariu minim de 1.000 lei, care înseamnă 200 şi ceva de euro, este în continuare un salariu extrem de mic, ori noi trebuie să mergem în paralel, pe măsură ce au crescut profiturile şi am scăzut CAS...numai din scăderea CAS ar putea să acopere acest lucru", a spus Ponta.

Operatorii cer reglementarea accesului la reţele de telefonie fixă

Lipsa reglementării în privinţa accesului operatorilor de telefonie mobilă la reţelele de telecomunicaţii fixe a creat un dezechilibru în piaţă, pe care autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) ar trebui să-l elimine, au declarat şefii Orange Romania şi Orange Romania, la ZF Digital' 14. "Malta şi Romania sunt singurele state membre din Uniunea Europeană care nu au reglementat accesul operatorilor de telefonie mobilă la reţelele fixe de telecomunicaţii. Este un dezechilibru, care trebuie rezolvat. Operatorii de telefonie mobilă sunt reglementaţi pentru că în timpul licitaţiei pentru licenţe din 2012 a fost o cerinţă pentru noi să oferim roaming naţional pentru ceilalţi operatori. În Romania, unul dintre jucători are peste 50% cotă de piaţă şi putere de piaţă uşoară, iar el nu e reglementat deloc, deci e foarte dificil să fie accesată acea piaţă", a declarat directorul general al Orange Romania, Jean-Francois Fallacher, prezent la ZF Digital' 14. Directorul general al Vodafone Romania, Ravinder Takkar, este de aceeaşi părere. "Ce a zis Jean-Francois Fallacher este corect. Noi, operatorii mobili, oferim acces celorlalţi operatori de telecomunicaţii, dar noi, la randul nostru, nu avem acces, în aceleaşi condiţii, la reţelele fixe. Vrem ca accesul la reţelele fixe să fie reglementat la fel cum este reglementat accesul la reţelele mobile. Nu cerem anumite preţuri, cerem doar aceleaşi condiţii de acces", a spus Takkar. Nikolai Beckers, directorul general al Telekom Romania Communications şi Telekom Romania Mobile Communications, care activează pe piaţă sub brandul Telekom Romania, a afirmat că susţine ideea reglementării accesului operatorilor de telefonie mobilă la reţelele fixe.

Premierul e mai tare ca Guvernatorul BNR şi anunţă reducerea dobanzii

Dobanda de referinţă a Băncii Naţionale a Romaniei (BNR) va scădea, probabil în zilele următoare, sub 3%, a afirmat, ieri, premierul Victor Ponta. El a făcut acest anunţ cu prilejul participării la cea de-a XXIII-a ediţie a "Topului Naţional al Firmelor Private din Romania-TOP 2013". "Dobanda de referinţă a Băncii Naţionale era în 2009 de 8,5%. Acum, probabil că în zilele următoare, va scădea sub 3%", a afirmat Ponta. El a apreciat că aceasta este o veste bună pentru întreprinderi mici şi mijlocii, deoarece creditele pe care le contractează sunt la costuri mai mici. Viceguverantorul BNR Bogddan Olteanu a declarat recent că BNR va analiza marţi, 4 noiembrie, eventuale măsuri de relaxare monetară, pe fondul încetinirii inflaţiei şi sub influenţa acţiunilor iniţiate de BCE pentru stimularea economiei. În luna august, BNR a redus prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015, şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an şi 2,4% anul viitor. La sfarşitul lunii septembrie, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, pentru a stimula creşterea economică naţională şi pentru a susţine acordarea de credite. Pană în luna septembrie, Romania avea cea mai mare dobandă cheie dintre statele UE din estul Europei. Analiştii se aşteaptă la continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare şi în noiembrie, cu tăierea a încă 0,25 puncte procentuale, astfel încat dobanda cheie va ajunge la 2,75%.

YouTube vrea să introducă un serviciu cu plată ca să evite reclamele

YouTube ia în considerare introducerea unui serviciu contra cost care să le permită utilizatorilor excluderea reclamelor care rulează pe site, în condiţiile în care compania vrea să-şi crească veniturile prin dezvoltarea unor servicii cu plată, relatează The Wall Street Journal. "Consumatorii vor putea alege să vadă reclamele sau să plătească o taxă, ceea ce reprezintă un model interesant. Există deja mai multe aplicaţii mobile care le permit utilizatorilor să aleagă dacă vor ca reclamele să le fie afişate pe ecran sau să plătească pentru a evita acest lucru", a declarat Susan Wojcicki, directorul general executiv al YouTube. Wojcicki a decis orientarea companiei spre introducerea serviciilor cu plată. "YouTube se bazează, în acest moment, pe publicitate, ceea ce este excelent, pentru că asta ne-a permis accesul la un miliard de utilizatori. Dar va fi un moment în care oameni nu vor mai vrea să vadă reclame", a declarat Wojcicki. YouTube lucrează la un model de afacere bazat pe plata unor abonamente, marcand o schimbare importantă faţă de conceptul centrat pe publicitate, care a transformat platforma în cel mai mare site video din lume.

Ministerul Finanţelor a împrumutat încă 500 milioane de lei

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, marţi, 500 de milioane de lei prin vanzarea de obligaţiuni cu scadenţă la trei ani, la un cost similar cu cel obţinut la o licitaţie de la mijlocul lunii octombrie, cand statul a atras cel mai recent fonduri prin titluri pe trei ani. Trezoreria a respectat planul din prospectul de împrumut pe luna octombrie şi a atras doar suma vizată, deşi ofertele primite au fost de aproape şase ori mai mari, de 2,891 miliarde de lei. Randamentul mediu pe an s-a situat la 2,57%, similar cu cel obţinut la mijlocul lunii octombrie, cand statul a redeschis o emisiune de obligaţiuni pe trei ani pentru a vinde titluri de 200 de milioane, la un randament de 2,54%. Ministerul intenţionează să redeschidă miercuri emisiunea de obligaţiuni printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat în urma sesiunii de referinţă, de marţi. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 75 de milioane de lei. Trezoreria a atras în octombrie de pe piaţa internă fonduri de 4 miliarde de lei, inclusiv rezultatul de marţi, din care 3,794 miliarde de lei în cadrul licitaţiilor de referinţă, iar restul prin sesiuni suplimentare.

Numărul autorizaţiiilor de construcţii e pe creştere

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a crescut în septembrie cu 6,6% comparativ cu august şi cu 3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, dar pe ansamblul primelor nouă luni a înregistrat o scădere de 0,2%, potrivit datelor INS. În luna septembrie s-au eliberat 3.858 autorizaţii pentru construirea de clădiri rezidenţiale, din care 59,6% sunt pentru zona rurală, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în Bucureşti-Ilfov (plus 266 autorizaţii), Sud-Muntenia (plus 80), Vest (plus 59) şi Nord-Vest (plus 4) şi scăderi în Nord-Est (-81 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (-42), Sud-Est (-35) şi Centru (-11 ). Faţă de septembrie 2013, se remarcă o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (plus 112 autorizaţii), creştere reflectată în regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (plus 214 autorizaţi) şi Sud-Muntenia (plus 81). Scăderi s-au înregistrat în Centru (-70 autorizaţii), Nord-Vest (-51), Sud-Vest Oltenia (-28), Vest (-21), Nord-Est (-12) şi Sud-Est (-1).















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3438 zile, 17 ore, 3 minute, 27 secunde
Domnul Ponta este un ***. Intr-o economie practic inexistenta sa mai bagi si salariu minim este lovitura de gratie. Sa luam Vrancea de exemplu. Deja mai mult de jumatate dintre angajatii din privat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.