Economic

Acciza la pălincă va fi eliminată de anul viitor

Ziarul de Vrancea
26 oct 2014 1050 vizualizări
In prezent, Codul Fiscal prevede ca pentru ţuică şi rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu, producătorii să plătească o acciză de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur

Acciza pentru pălincă va fi eliminată, începand din 2015, potrivit unui proiect de Lege care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015, dar Romania trebuie să se pregătească şi de o bătălie juridică cu Comisia Europeană pe această temă, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. "Există o ţară vecină Romaniei care a avut o problemă cu Comisia Europeană, dar a pierdut procesul. Noi am găsit o soluţie şi deja s-a introdus, e la Camera Deputaţilor, o soluţie pe care noi o considerăm compatibilă cu legislaţia europeană, prin care se scoate acciza la palincă", a precizat Ponta. Primul ministru a subliniat că proiectul de lege ar putea fi adoptat luni în Camera Deputaţilor şi, dacă va fi promulgat de preşedintele Romaniei, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015. "Însă, este posibil Comisia Europeană să ne ceară verificarea. Probabil vor avea grijă vecinii noştri. Comisia ne-a transmis că, dacă facem ca Ungaria, nu este de acord, dar am găsit o altă soluţie juridică. Cu siguranţă va intra în vigoare la 1 ianuarie, dar tot cu siguranţă vom avea o bătălie juridică cu Comisia Europeană pe această temă", a completat Ponta. Codul Fiscal prevede ca pentru ţuică şi rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu, producătorii să plătească o acciză de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur. Producătorii romani de pălincă solicită modificarea Codului Fiscal, în sensul neaccizării unei cantităţi de 200 de litri de tărie pentru fiecare familie, pentru consum propriu. Astfel, producătorii vor să se excepteze de la plata accizelor: ţuica, pălinca, rachiurile din fructe, drojdia de vin, ginars şi tescovina destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 100 de litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală pe an cu concentraţie alcoolică de 100% în volum, cantitatea reprezentand 200 litri de distilat din fructe la 50 grade. O altă propunere este ca micile distilerii, care produc mai mult de 100 de litri de alcool să plătească o acciză de 10 ori mai mică.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.