Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: SIF Moldova se leapădă de Andrei Hrebenciuc

Ziarul de Vrancea
24 oct 2014 1117 vizualizări
Fondul de investiţii financiare susţine că arestarea lui Andrei Hrebenciuc nu are legătură cu activitatea lui în companie

Arestarea preventivă a lui Andrei Hrebenciuc nu are legătură cu activităţile curente ale SIF Moldova (SIF2) şi cu responsabilităţile acestuia în calitatea de administrator neexecutiv al companiei, potrivit societăţii de investiţii financiare. "În completarea raportului adresat joi ASF şi luand act de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în ceea ce-l priveşte pe Andrei Hrebenciuc, administrator al SIF Moldova, facem precizarea că faptele care au motivat decizia judecătorească nu au legătură cu activităţile curente ale SIF Moldova şi cu activităţile lui Andrei Hrebenciuc în calitate de adminbistratpr neexecutiv al SIF Moldova", se arată într-un raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Andrei Hrebenciuc este membru în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova din aprilie 2013. Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost arestaţi preventiv, vineri dimineaţă, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Potrivit regulamentului ASF privind autorizarea şi funcţionarea societăţilor de investiţii financiare, membrii consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, inclusiv "să aibă o bună reputaţie". De asemenea, regulamentul ASF prevede ca aceştia să nu "să nu fi fost condamnaţi printr-o sentinţă rămasă definitivă pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum şi alte infracţiuni de natură economică". Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza, reţinuţi joi de procurorii DNA Braşov, au fost prezentanţi instanţei supreme joi seară, iar după şedinţa de judecare a propunerii de arestare, aceştia au fost duşi înapoi în arestul Poliţiei Judeţene Braşov. Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii mai arată că Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatăl său, deputatul Viorel Hrebenciuc, să comită infracţiunea de trafic de influenţă. Anchetatorii susţin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înţelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi cu avocaţii Victor Adrian Prodan şi Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Varstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafaţa de 43.277 de hectare de teren forestier. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decat valoarea de piaţă, "întrucat contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău", a arătat DNA.

FP a bugetat pentru anul următor un profit la jumătate faţă de 2014

Fondul Proprietatea (FP) a bugetat pentru anul următor un profit net de 487 milioane de lei, la jumătate faţă de caştigul estimat pentru anul în curs, care a fost revizuit în creştere cu 80%, la 956,8 milioane de lei. Anterior, Fondul anticipa pentru anul acesta un caştig de 534,5 milioane de lei. Bugetul de venituri, cheltuieli şi investiţii pentru anul 2015 a fost întocmit în luna august 2014, în ipoteza că, începand din 1 ianuarie 2015, Stadardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) vor deveni standardele de contabilitate oficiale în Romania, se arată în documentele pregătite pentru AGA, convocată pentru 19 noiembrie. Previziunile pentru anul 2014 includ informaţiile financiare efectiv înregistrate pentru perioada de şapte luni încheiată la 31 iulie şi previziunile pentru ultimele cinci luni ale anului 2014. Fondul Proprietatea a anunţat, la mijlocul lunii ocotmbrie, că profitul a coborat la nouă luni sub 1 miliard de lei, la 984,5 milioane de lei (221,3 milioane de euro), după o scădere de 26 de milioane de lei pe parcursul lunii septembrie, însă rămane aproape dublu faţă de primele nouă luni ale anului trecut. Profitul Fondul Proprietatea a atins un nivel record de 1,064 miliarde de lei la şase luni, dar a coborat în luna iulie cu 50 de milioane de lei şi cu 6 milioane de lei în luna august. Fondul a bugetat pentru anul următor şi venituri în scădere cu 13%, la 598,3 milioane de lei, comparativ cu 688,35 milioane de lei, cat estimează pentru anul în curs. În acest an, Fondul a înregistrat venituri nebugetate de 417 milioane de lei. Veniturile nebugetate au rezultat, în cea mai mare parte, dintr-un caştig net din vanzarea participaţiilor de 385,6 milioane de lei. De asemenea, Fondul a înregistrat un beneficiu de 30 de milioane de lei din reversarea provizioanelor şi ajustărilor pentru depreciere. În luna iunie 2014, Fondul a vandut 4,99% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 644,6 milioane lei. Fondul şi-a redus astfel participaţia la Romgaz de la 15% la 10,01%. O lună mai tarziu, Fondul Proprietatea a cedat participaţia de 13,5% deţinută la Transelectrica (TEL) printr-un plasament privat, pentru 212,7 milioane lei.

Dutyfly Solutions a încheiat un acord cu Blue Air

Compania franceză Dutyfly Solutions a anunţat ieri încheierea unui parteneriat pentru oferirea de servicii de retail la bordul aeronavelor Blue Air începand cu 1 februarie anul viitor, acord care marchează debutul firmei în Europa de Est. "Suntem foarte mandri de noul parteneriat", a declarat într-un comunicat directorul general al Dutyfly Solutions, Philippe Le Goff. Operaţiunile companiei franceze în Europa de Est vor fi coordonate de o nouă echipă desemnată de Dutyfly Solutions, sub supravegherea biroului de la Paris şi a LS Travel Retail Romania. "Am ales Dutyfly Solutions datorită experienţei acumulate de aceasta timp de 17 ani, a conduitei remarcabile şi a profesionalismului de care a dat dovadă", a spus directorul general al Blue Air, Gheorghe Răcaru. Dutyfly Solutions comercializează produse duty-free la bordul avioanelor deţinute de Air France, Alitalia, Iberia, CSA Czech Airlines, Air Caraibes şi Air Tahiti Nui. De asemenea, compania franceză administrează magazine duty-free pe diferite aeroporturi. Firma Airline Management Solutions, înfiinţată de patru acţionari romani, a preluat în mai 2013 fondul de comerţ al operatorului aerian low-cost Blue Air.

Reţeaua Profi a ajuns la 255 de supermarketuri

Reţeaua Profi a deschis un superrmarket în Cluj-Napoca şi a ajuns astfel la 15 unităţi în acest oraş si la 255 la nivel naţional, a anunţat ieri retailerul. Noul Profi este în format City şi are o suprafaţă de 354 metri pătraţi. Reţeaua este prezentă în 41 de judeţe şi, cu peste 6.000 de angajaţi, este al doilea mare retailer modern din Romania. Profi şi-a dublat profitul net anul trecut, de la 13,1 milioane lei în 2012 la 26,8 milioane lei (6 milioane euro), în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 26%, la 1,45 miliarde lei (330 milioane euro). Retailerul a deschis 63 de magazine în 2013 şi şi-a propus să menţină ritmul de inaugurări şi în acest an.

S-a deschis exploatarea de aur de la Certej

SC Deva Gold SA a început organizarea de şantier pentru exploatarea minereurilor de aur şi argint de la Certej, iar în urma unor sesizări făcute de societatea civilă, comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara au făcut un control, stabilind că societatea are autorizaţiile necesare în acest sens. Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Garda Naţională de Mediu, comisarii instituţiei au făcut, în 21 octombrie, un control, ca urmare a sesizărilor venite din partea societăţii civile, referitoare la începerea lucrărilor de amenajare aferente proiectului privind exploatarea minereurilor de aur şi argint din perimetrul Certej, localitatea Bocşa Mică, judeţul Hunedoara. Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu susţin că Deva Gold SA, titularul proiectului “Exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judeţul Hunedoara”, are un acord de mediu revizuit, emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, de care are nevoie pentru derularea proiectului. “Situaţia din teren a arătat că, pană la data controlului, SC Deva Gold SA a efectuat circa 6% din totalul lucrărilor prevăzute în Obiectivul «Organizare de şantier» din cadrul proiectului derulat în zona perimetrului minier Certej. Urmare a controlului, nu au fost constatate neconformităţi faţă de prevederile acordului de mediu emis conform legii”, se arată în comunicat.

Veniturile Microsoft au crescut cu 25%

Microsoft a înregistrat venituri de 23,2 miliarde de dolari în intervalul iulie-septembrie din acest an, în creştere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, peste aşteptările analiştilor, pe fondul extinderii afacerii din zona de cloud computing şi a revenirii vanzărilor de echipamente. Veniturile totale din primul semestru fiscal s-au ridicat la 23,2 miliarde de dolari, în condiţiile în care analiştii au anticipat venituri în valoare de 22 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. În schimb, profitul net a scăzut în perioada iulie-septembrie la 4,54 miliarde de dolari, de la 5,24 miliarde de dolari în perioada corespunzătoare din 2013, se arată în comunicatul emis de Microsoft. "Inovăm rapid, ne angajăm în mai multe sectoare din industrie şi punem clienţii în centrul tuturor acţiunilor noastre, ceea ce permite Microsoft să crească în continuare", a declarat Satya Nadella, CEO-ul Microsoft. Nadella a preluat conducerea companiei în luna februarie a acestui an şi a schimbat strategia Microsoft, punand accentul pe dezvoltarea serviciilor pe Internet şi a echipamentelor mobile.











În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.