Economic

RA-APPS încearcă din nou să vandă hotelul Triumf

Ziarul de Vrancea
17 oct 2014 893 vizualizări
Hotelul Triumf din Capitală, unul dintre cele mai valoroase active aflate în portofoliul RA-APPS, va fi scos din nou la vanzare prin licitaţie, la un preţ de pornire de 19,6 milioane euro, cu aproape 13 milioane euro mai puţin decat la precedenta tentativă de vanzare, din 2007, blocată în instanţă.

Licitaţia va fi organizată în condiţiile în care RA-APPS şi-a accentuat pierderile în ultimii ani, iar consultanţi imobiliari au atenţionat în repetate randuri că vanzarea activelor în condiţiile actua¬le ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către fir¬me private sunt alternative la vanzarea in¬di¬viduală a proprietăţilor, care ar asigura o trans¬parenţă sporită şi un caştig mai bun pen¬tru stat. Hotelul Triumf, clasificat la două stele, este amplasat pe un teren de 15.000 metri pătraţi langă Bulevardul Kiseleff din Capitală, zonă ultracentrală a Capitalei, şi dispune de 98 camere şi apartamente, un restaurant cu o capacitate de 120 de locuri şi o grădină de vară cu 60 de locuri. Preţul de pornire al licitaţiei cu strigare a fost fixat de către Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) la 19,6 milioane euro plus TVA. Hotelul a mai fost scos la vanzare în ianuarie 2007, la un preţ de pornire de 32,5 milioane euro plus TVA, dar licitaţia a fost contestată în instanţă de Athenee Phenix Group, controlată de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos. La licitaţie s-au prezentat atunci companiile Roses Residential Park Bucureşti, BEA Hotels Eastern Europe Romania şi Athenee Phenix Group, dar comisia RA-APPS a constatat că scrisoarea de garanţie bancară depusă de Athenee Phenix, care deţine hotelul Athenee Palace Hilton, nu îndeplinea criteriile de înscriere. Athenee Phenix Group a fost descalificată, iar licitaţia a fost anulată, deoarece condiţiile de participare impuneau existenţa a cel puţin trei oferte valabile.

Necesarul de gaze din Romania creşte cu 42%

Necesarul de gaze naturale în Romania ar putea creşte cu pană la 42% în cazul în care Rusia decide să întrerupă livrările de gaze către Uniunea Europeană pentru o perioadă de şase luni, potrivit rezultatelor unui test de stres efectuat de Comisia Europeană şi publicat joi. Testul analizează impactul suspendării pentru o lună, respectiv şase luni a livrărilor de gaze ruseşti în randul a 38 de ţări europene, răspunsul guvernelor, precum şi potenţialele acorduri de cooperare între statele vecine în cazul unei crize a gazelor naturale. În cazul celui de-al doilea scenariu, perioada analizată a fost septembrie 2014 - februarie 2015. De asemenea, raportul cuprinde recomandările Comisiei pentru cele mai vulnerabile state. "Raportul arată că facem tot posibilul pentru a fi pregătiţi şi că nu aşteptăm (declanşarea unei crize - n.r.). Deţinem, în premieră, un tablou complet în privinţa riscurilor şi a soluţiilor posibile", a declarat vicepreşedintele CE pentru Energie Günther H. Oettinger. Dintre ţările din Europa de Sud-Est, Bulgaria, Romania şi Ungaria ar fi cele mai afectate de o întrerupere în livrările de gaze ruseşti, se arată în raport. Astfel, necesarul de gaze naturale în Romania ar creşte în februarie în medie cu 37% în varianta în care guvernul nu întrerupe colaborarea cu ţările vecine, iar temperaturile sunt cele obşnuite pentru luna februarie. În lipsa colaborării cu alte state, necesarul de gaze în Romania ar fi de 42% în cazul unui februarie nu prea friguros. Potrivit Departamentului de Energie, consumul actual total al Romaniei este de circa 26 milioane metri cubi de gaze pe zi, iar producţia internă este de 31 milioane metri cubi pe zi.

Apple a lansat iPad Air 2 şi iPad mini 3

Apple a prezentat noi versiuni de iPad-uri, iPad Air 2 şi iPad mini 3, mai subţiri şi cu senzori tactili, şi iMac-uri, cu ecrane îmbunătăţite şi procesoare mai rapide, după ce, în septembrie, a lansat pe piaţă două modele de iPhone, cu ecrane mai mari, precum şi un smartwatch, relatează Bloomberg. Cele două variante noi de tablete au o grosime de 6,1 milimetri, fiind cu 18% mai subţiri decat echipamentele originale, şi sunt disponibile în varianta, gri, argintie şi aurie. iPad Air 2 are încorporat un senzor Touch ID, creat pentru a funcţiona împreună cu sistemul de plăţi Apple Pay, prezentat în luna septembrie. Modelul iPad Air 2 costă între 499 de dolari şi 829 de dolari, iar iPad mini 3 are un preţ de pornire de 399 de dolari, putand ajunge pană la 729 de dolari. Cele două iPad-uri sunt disponibile pentru precomenzi începand de vineri. De asemenea, Apple a scăzut preţurile modelelor iPad mini 2 şi iPad Air, versiunile anterioare ale noilor produse. Apple a lansat şi două versiuni de iMac-uri. Modelul iMac Retina 5K are o diagonală de 27 de inci şi un microprocesor quad-core Intel i5, de 3,5 GHz, cu 8 GB de RAM şi capacitate de stocare de 1 TB.

Profitul Google a scăzut cu 5,3%

Profitul Google a scăzut cu 5,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an, la 2,81 miliarde de dolari, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în pofida unui avans puternic al veniturilor, pe fondul încasărilor mai mici generate de publicitatea online şi al cheltuielilor mai mari. Profitul net a scăzut cu 5,3%, la 2,81 miliarde de dolari, prin comparaţie cu al treilea trimestru din 2013, cand s-a situat la 2,97 de miliarde de dolari. În schimb, veniturile totale ale companiei au urcat cu 20% în al treilea trimestru, la 16,52 miliarde de dolari, faţă de 13,75 miliarde de dolari în perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit unui comunicat publicat joi seară. Rezultatul este puţin sub aşteptările analiştilor, care au anticipat venituri totale în valoare de 16,58 miliarde de dolari, potrivit The Wall Street Journal. Excluzand vanzările aferente partenerilor din afara grupului, veniturile Google au fost de 13,2 miliarde de dolari în perioada analizată, sub prognoza analiştilor financiari, potrivit datelor Bloomberg. Rezultatele includ şi divizia Motorola Mobility, care este în proces de vanzare către grupul Lenovo din China şi este încadrată la operaţiuni discontinue.

Lichidităţi mai mari pentru băncile din Grecia

Banca Centrală Europeană a decis joi să suplimenteze lichidităţile puse la dispoziţia băncilor din Grecia, prin reducerea unui discount aplicat obligaţiunilor elene folosite de aceste instituţii drept garanţii pentru finanţarea ieftină de la BCE, relatează Wall Street Journal. Un acord informal în acest sens a fost convenit miercuri seara, în timpul unei întalniri la Frankfurt, la care au participat preşedintele BCE, Mario Draghi, şi guvernatorul Băncii Greciei, Yannis Stournaras, a declarat joi un oficial al băncii centrale elene. Aprobarea planului, susţinut de majoritatea membrilor consiliului guvernatorilor BCE, are loc într-un moment în care bursele europene, în special cea din Grecia, au fost afectate în ultimele cateva zile de temerile legate de perspectivele de redresare economică din Europa. Un purtător de cuvant al BCE a afirmat într-un comunicat că decizia BCE reflectă îmbunătăţirea condiţiilor din piaţă pentru obligaţiunile elene folosite drept garanţii, în acest an, şi nu ca o reacţie de moment a băncii faţă de tensiunile apărute pe burse.









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.