Economic

Vanzările Carrefour în Romania, în creştere uşoară

Ziarul de Vrancea
16 oct 2014 760 vizualizări
Carrefour a înregistrat în primele nouă luni ale anului venituri de 61,3 miliarde de euro, în scădere cu 1,2% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, grupul francez de retail precizand că vanzările au crescut, în bază organică, în Franţa, Belgia şi Romania.

În bază organică, excluzand impactul variaţiei preţurilor la carburanţi şi efectele de calendar, veniturile au urcat cu 3,8% în perioada ianuarie-septembrie a acestui an faţă de acelaşi interval din 2013, precizează compania într-un raport publicat joi. La nivelul trimestrului al treilea, vanzările grupului francez au scăzut cu 0,1%, la 21,1 miliarde de euro. Calculate în bază organică, veniturile din intervalul iulie-septembrie au crescut cu 2,8%. În Europa, vanzările în bază organică au scăzut cu 1,6%, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a declinului preţurilor la fructe şi legume. Cu toate acestea, Carrefour notează că pieţele din Romania, Franţa şi Belgia au înregistrat o evoluţie pozitivă. Pe pieţele emergente, grupul a consemnat un avans al veniturilor cu 18,5%, în bază organică, datorită operaţiunilor din Argentina şi Brazilia. În schimb, în Asia, vanzările au scăzut cu 3,3% în cel de-al treilea trimestru. Acţiunile Carrefour au urcat cu 0,5% pe bursa din Paris, în urma publicării raportului, grupul avand o capitalizare de piaţă de circa 16,3 miliarde de euro, potrivit Bloomberg. În Romania, grupul Carrefour deţine 164 de magazine, dintre care 28 hipermarketuri Carrefour, 82 supermarketuri Market, 46 magazine de proximitate Express, 7 magazine de proximitate Contact şi un magazin de comerţ online. Anul trecut, vanzările companiei pe piaţa romanească au revenit la nivelul din 2008, de 1 miliard de euro, înregistrand o creştere cu 2% faţă de 2012.

Sistemul de rambursare a taxei auto din 2008 contravine dreptului UE

Sistemul de rambursare a taxei auto din 2008, prevăzut în OUG nr. 9/2013 care instituie timbrul de mediu, contravine dreptului UE, a hotărat miercuri Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Decizia CJUE a fost luată în contextul unei întrebări preliminare adresate curţii de Tribunalul Sibiu. Această cerere a fost formulată în cadrul unui litigiu între Ilie Nicula, pe de o parte, şi Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu, pe de altă parte, cu privire la refuzul acestora din urmă de a admite cererea acestuia de restituire a taxei auto reglementate prin OUG nr. 50/2008, anulată ulterior întrucat era contrară dreptului UE, potrivit unei alte decizii a CJUE. În cursul anului 2009, Ilie Nicula, resortisant roman cu reşedinţa în Romania, a achiziţionat un autovehicul de ocazie care a fost înmatriculat pentru prima dată în Germania. Pentru înmatricularea acestui autovehicul în Romania, Nicula a plătit, în temeiul articolului 4 din OUG nr. 50/2008, suma de 5.153 de lei cu titlu de taxă pe poluare. În 3 mai 2012, Tribunalul Sibiu a admis acţiunea introdusă de Nicula împotriva Administraţiei Fondului pentru Mediu, beneficiara taxei pe poluare, şi a dispus rambursarea taxei respective, pentru motivul că ea a fost instituită cu încălcarea articolului 110 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene (TFUE). Instanţa a respins însă acţiunea faţă de Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Sibiu, colectoarea taxei. În urma recursului formulat împotriva acestei sentinţe în faţa Curţii de Apel Alba Iulia, aceasta a casat, la 25 ianuarie 2013, această sentinţă şi a trimis cauza spre rejudecare primei instanţe, indicand, în vederea noii proceduri de judecată, că, în litigiile de acest tip, calitate procesuală pasivă în cadrul acţiunii în restituirea taxei percepute cu încălcarea dreptului Uniunii nu are numai beneficiarul taxei, ci şi colectorul acesteia.

Electrica Furnizare vrea să cumpere electricitate de 14 milioane de euro

Compania de stat Electrica Furnizare, controlată de Electrica SA, vrea să cumpere electricitate în valoare totală de 62 milioane lei (14 milioane euro) de pe bursa de energie OPCOM. Compania a depus cereri de ofertă pentru 23 şi 24 octombrie, potrivit datelor OPCOM. Energia ar urma să fi livrată pe termene de trei sau cinci luni. Electrica Furnizare a fost înfiinţată în 2011 prin fuziunea Electrica Furnizare Muntenia Nord, Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Electrica Furnizare Transilvania Sud şi livrează energie electrică pentru aproximativ 3,5 milioane de clienţi, dintre care 44% sunt casnici. Electrica SA are 78% din acţiunile Electrica Furnizare, iar Fondul Proprietate deţine restul de 22%. Electrica Furnizare a înregistrat anul trecut afaceri de 4,7 miliarde lei, în creştere cu aproape 7% faţă de nivelul din 2012, şi a obţinut un profit net de 101,4 milioane lei, mai mare cu 12% comparativ cu caştigul din 2012.

Google aduce trei noutăţi pe piaţă

Google a lansat smartphone-ul Nexus 6, tableta Nexus 9 şi dispozitivul set-top box Nexus Player, precum şi versiunea L a sistemului de operare Android, încercand astfel să ţină pasul cu competitorul Apple, relatează The Wall Street Journal. Cele trei produse din gama Nexus au preţuri aproximativ egale cu cele ale echipamentelor Apple, în condiţiile în care, pană acum, Google a ales să scoată pe piaţă modele mai ieftine decat competitorul său. De asemenea, Google a anunţat că o nouă versiune a sistemului său de operare Android va fi disponibilă de luna viitoare. Varianta L a sistemului Android îşi ia numele de la cuvantul "Lollipop" (acadea). Spre deosebire de Apple, Google oferă licenţă pentru folosirea sistemului său de operare şi altor producători de telefoane. Cele trei noi produse din gama Nexus vor fi disponibile pentru precomenzi din această săptămană în Statele Unite, iar în magazine vor apărea din luna noiembrie. Smartphone-ul, care va fi scos pe piaţă în 27 de ţări, are un ecran de 5,9 inci, mai mare decat modelul iPhone 6 Plus al Apple, care are o diagonală de 5,5 inci. Nexus 6 costă 649 de dolari, în timp ce iPhone 6 Plus are un preţ de 749 de dolari.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.