Economic

Romania vrea să vandă eurobonduri de 1 miliard de euro

Ziarul de Vrancea
16 oct 2014 750 vizualizări
Operaţiunea va fi organizată înainte de alegeri u sentimentul investitorilor s-ar putea schimba după alegeri, iar randamentele vor intra pe o pantă ascendentă

Romania intenţionează să vandă obligaţiuni denominate în euro în valoare de cel puţin 1 miliard de euro pe pieţele internaţionale la o licitaţie care va fi organizată în următoarele săptămani, potrivit ministrului delegat pentru Buget, Darius Valcov, citat de Bloomberg. Ministerul Finanţelor vrea să revină pe pieţele internaţionale înainte de alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie, a menţionat ministrul. Sentimentul investitorilor s-ar putea schimba după alegeri, iar randamentele vor intra pe o pantă ascendentă. Vanzarea de eurobonduri era programată iniţial pentru finele anului. Ministerul a selectat HSBC şi alte trei bănci care acţionează ca dealeri primari pe piaţa locală pentru a intermedia operaţiunea, potrivit Reuters. ING, Raiffeisen, Societe Generale şi UniCredit sunt cele patru bănci europene incluse pe lista de dealeri primari aprobată de banca centrală. Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna aprilie, cand Romania a împrumutat 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri, la un randament record de 3,7% pe an. Pe piaţa internă, ministerul a vandut obligaţiuni denominate în euro în valoare de 928,7 milioane euro. În cazul în care premierul Victor Ponta va caştiga alegerile din noiembrie, investitorii sunt îngrijoraţi că noul guvern va avea dificultăţi în menţinerea unui deficit bugetar scăzut, ceea ce ar putea pune presiune pe randamente, potrivit Erste Bank. De asemenea, acordul Romaniei cu Fondul Monetar Internaţional şi cu UE se va încheia în martie anul viitor.  "Ministerul ia în considerare accelerarea vanzării de eurobonduri, din cauza riscurilor potenţiale", a declarat Dumitru Dulgheru, economist al Erste. Randamentele pentru eurobondurile romaneşti cu maturitate în aprilie 2024 se situau la 2,71% pe an joi dimineaţă, uşor peste nivelul minim record de 2,66% pe an înregistrat în urmă cu şapte săptămani.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.