Dosarul escrocheriei Gerald a fost “închis” pentru că faptele s-au prescris
Iniţiatorul jocului piramidal “Gerald” şi ceilalţi patru inculpaţi din dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Sector 2 Bucureşti au scăpat de răspunderea penală după ce instanţa a constatat că faptele au fost prescrise. Pe 7 octombrie 2014, judecătorii bucureşteni au schimbat încadrarea juridică a faptelor, (înşelăciune şi bancrută frauduloasă) în infracţiunile prevăzute de noul cod penal şi au constatat că a intervenit prescripţia faptelor. “(…) încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Gorduna Gerald Corneliu, pentru infracţiunea de înşelăciune, (…) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. (…) achită acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii prev(…) de bancrută frauduloasă”, se arată în decizia Judecătoriei sect. 4, legat de cel care este considerat a fi capul jocului piramidal de tip “Caritas” derulat la Focşani în perioada 1993 - 1994. Şi Sorin Isac, mana dreaptă al lui Gerald Gorduna, a scăpat de acuzaţiile care i-au fost aduse. “încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Isac Sorin, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune (…) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, (…) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. (…) achită acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiuni (…) de bancrută frauduloasă”, se mai arată în decizia magistraţilor bucureşteni. Legat de pretenţiile civile ale păgubiţilor din acest dosar, circa 7.000 la număr, tot după prevederile noului cod penal, acţiunea civilă a rămas nesoluţionată. “(…) lasă nesoluţionate acţiunile civile. (…) menţine măsurile asigurătorii luate în faza de urmărire penală”, se mai arată în decizia instanţei care nu este însă definitivă, putand fi contestată în apel.
Istoria unei megaescrocherii cu banii a zeci de mii de romani
Aproape 7.000 de păgubiţi din toată ţara au pierdut bani la jocul de tip piramidal
În perioada 1993 – 1994 Gerald Gorduna şi Sorin Isac, la momentul acela prezentaţi ca fiind "doi tineri întreprinzători", au pus pe picioare jocul Gerald prin care vindeau speranţe românilor că se pot îmbogăţi rapid. Combinaţia era simplă. Un cetăţean depunea într-o zi o sumă şi i se promitea că într-o perioadă de câteva luni de la depunere va ridica de la casieria firmei celor doi de şapte ori suma depusă. La sediul Gerald din Focşani veneau oameni din toată ţara, cu gand de îmbogăţire. Afacerea a căzut rapid, firma lui Gorduna şi Isac intrând în insolvenţă la un an de la debutul jocului, adică prin 1994. Insolvenţa firmei a coincis cu păgubirea a mii de români care au depus bani şi nu au mai recuperat nimic. Evident, primii pe lista celor care au ridicat de şapte ori suma depusă au fost notabilităţile vremii. S-a deschis un dosar penal, iar Parchetul Tribunalului Vrancea i-a dat mandat de arestare lui Gerald Gorduna pentru înşelăciune. Între timp, o parte a dosarului a fost strămutată la Buzău, loc de unde Gorduna obţine eliberarea din arest în câteva luni. Atunci, aproape 7.000 de păgubiţi din toată ţara au pierdut bani la jocul de tip piramidal, multe citaţii venind la sediul primăriei. De la momentul eliberării a început un fel de joc de-a şoarecele şi pisica între Gorduna şi autorităţile române. Imediat după eliberare, acesta a plecat în America. Procurorii români anunţau prin 2001 că nu au reuşit să convingă autorităţile judiciare americane să-l extrădeze pe Gerald Gorduna. În cele din urmă acesta apare prin România prin 2003 unde mai face câteva luni de arest într-un dosar de înşelăciune cu prejudiciu mai mic, în care a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 6. În 2007, autorităţile române mai au parte de o surpriză. Germania cere extrădarea lui Gorduna din România, după ce, pe numele acestuia, Judecătoria Cottbus emisese un mandat internaţional de arestare pentru trafic de droguri. Gerald Gorduna este extrădat de Curtea de Apel Bucureşti în acelaşi an. În 2012, un articol dintr-un tabloid îl arată pe Gorduna în libertate, în Bucureşti, unde, spune acesta, că se ocupă cu afaceri imobiliare. În tot acest timp, din 19 aprilie 2005, marele dosar de înşelăciune al afacerii Gerald ajunge pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 din Bucureşti, unde a primit soluţia definitivă zilele trecute.
Gerald Gorduna- fost membru al gărzii de corp al lui Ceauşeşcu
foto: cancan
Afacerea „Gerald Focşani”, care a rulat peste 20 de milioane de euro la valoare de azi, a fost pusă la cale de Corneliu Gerald Gorduna, în vârstă de 24 de ani la acea vreme, fost membru al gărzii de corp a lui Ceauşescu, şi de Sorin Isac, de 25 de ani, fiul fostului şef al Gospodăriei Centrale de Partid. Societatea "Gerald" a fost înfiinţată în 1992 şi a funcţionat din octombrie 1993 până în martie 1994, moment în care a fost descoperită starea ei de insolvabilitate. În regulamentul concursului era specificat faptul că depunătorii puteau lua de şapte ori suma în trei luni de la depunerea banilor. Peste 390.000 de persoane din ţară şi din Republica Moldova au depus în jur de 20 de milioane de euro. Unii dintre aceştia chiar şi-au vandut apartamentele sau maşinile pentru a "investi" banii în jocul de tip piramidal, în speranţa că vor scăpa de sărăcie. Patronii societăţii dădeau asigurări că, în total, cei aproape 400.000 de participanţi vor încasa 400 de miliarde de lei. De fapt, numai 57.000 au primit bani. Restul a intrat în categoria „păgubiţilor”. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Caritas, nu s-a aflat cine au fost marii îmbogăţiţi: listele cu primii câştigători au fost distruse înainte de declanşarea anchetei, fiind indentificaţi în acte doar în jur de 7.000 de păgubiţi. La vremea respectivă, presa a scris că primii care au luat banii au fost oameni cu conexiuni politice sau judiciare. Caritas, Gerald, Mondoprosper, Delphin, SAFI, FNI sunt cele mai cunoscute jocuri de tip piramidal care au păgubit proape 6 milioane de romani. Cei mai mulţi dintre cei care au investit în astfel de "afaceri" nu şi-au recuperat niciodată banii. (G. S.)