Economic

BCR: Cererea internă va sprijini creşterea economiei în 2015

Ziarul de Vrancea
13 oct 2014 809 vizualizări
Cererea internă ar putea contribui cu 2,9 puncte procentuale la avansul economiei în următorul an, creşterea consumului urmand a fi sprijinită de cheltuieli publice suplimentare, precum şi de o îmbunătăţire modestă în activitatea din sectorul privat, potrivit BCR.

Analiştii BCR au menţinut prognoza pentru creşterea PIB la 3,3% în 2015 şi la 3,5% în 2016, după un avans de 2,3% estimat pentru anul acesta, se arată într-o notă a băncii publicată luni. Investiţiile private sunt estimate să crească în 2015, după doi ani de scăderi consecutive, ca urmare a avansului creditării în lei pe fondul măsurilor de relaxare monetară luate de BNR.  BCR a redus proiecţia pentru rata inflaţiei din decembrie la 1,8%, de la o rată de 2,2% anticipată anterior, estimand că presiunile inflaţioniste vor rămane scăzute pană la finele anului. Preţurile de consum au crescut în septembrie cu 0,12%, iar inflaţia anuală a urcat la 1,54%, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 0,2% faţă de august, iar mărfurile nealimentare şi tarifele serviciilor cu 0,1% fiecare. "Creşterea inflaţiei s-a datorat efectului de bază generat de reducerea TVA pentru produsele de panificaţie implementată în 2013. În afara efectului de bază, presiunile inflaţioniste s-au menţinut la un nivel scăzut, ceea ce ne-a determinat să reducem prognoza pentru finele anului, la 1,8%", potrivit BCR. BNR a redus în august prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015, şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an şi 2,4% anul viitor. Analiştii BCR anticipează o inflaţie medie anuală de 2,5%, respectiv 2,9% pentru următorii doi ani. Deficitul bugetar este estimat să crească la 3% din PIB în 2015, de la 2,7% din PIB în acest an, iar datoria publică va urca de la 39,7% din PIB, la 40,3% din PIB.  Guvernul şi-a fixat ca ţintă pentru acest an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB.

Numire la varful ASF, contestată la Curtea Constituţională

Deputaţii PDL şi PNL au sesizat Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea Hotărarii Parlamentului prin care Marius Vorniceanu a fost numit vicepreşedinte, membru executiv al Consiliului ASF, în sectorul asigurărilor-reasigurărilor. Potrivit unui comunicat, cele două grupuri parlamentare susţin că, prin Hotărarea Parlamentului 41/2014, Vorniceanu a fost numit membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă 93/2012 prin care se cerea expres ca acesta să aibă ”pregătire profesională şi experienţă profesională corespunzătoare în domenii în care ASF are competenţe” şi să aibă ”o experienţă profesională în domeniul financiar al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor”. Semnatarii comunicatului, liderul deputaţilor PDL, Gheorghe Tinel, şi cel al PNL, George Scutaru, menţionează că, deşi Marius Vorniceanu a îndeplinit de-a lungul timpului mai multe funcţii de control ale statului, experienţa sa nu corespunde niciunui sector în care ASF îşi desfăşoară activitatea, şi anume: piaţă de capital, pensii administrate privat şi nici în sectorul asigurărilor-reasigurărilor, domeniu în care Marius Vorniceanu a fost învestit. Camera Deputaţilor şi Senatul au votat, în 30 septembrie, cu 315 voturi ”pentru” şi 16 voturi ”împotrivă”, numirea lui Constantinescu Cornel Coca în funcţia de prim-vicepreşedinte al Consiliului ASF, a lui Marius Vorniceanu - vicepreşedinte şi a lui ştefan Daniel Armeanu - membru neexecutiv în acest Consiliu. Votul a fost secret cu buletine. Numirea în 16 iunie a lui Marius Vorniceanu în funcţia de consilier la Curtea de Conturi a fost, de asemenea, declarată neconstituţională de CC, în 10 iulie, pentru că acesta mai deţinuse aceeaşi funcţie.

Rovana Plumb: La sfarşitul lui septembrie erau active 5.700.094 contracte de muncă

Romania este pe o poziţie bună în ce priveşte rata şomajului, 6,71% faţă de 12% în zona euro, iar la sfarşitul lunii septembrie, în Revisal erau înregistrate 5.700.094 de contracte de muncă active, a declarat luni ministrul Muncii, Rovana Plumb, la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions. Ministrul Rovana Plumb a precizat că din cele 5.700.094 de contracte de muncă active în Revisal la sfarşitul lunii septembrie, 5.200.000 sunt contracte individuale încheiate pe perioadă nedeterminată şi pentru un program de lucru de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămană. "Măsurile adoptate pană acum au condus la crearea a 200.000 de locuri muncă noi şi la creşterea ratei de ocupare. Romania se află pe o poziţie foarte bună în ce priveşte rate şomajului, aceasta fiind de 6,71 la sută, faţă de 12 la sută în zona euro şi 11 la sută, media UE. Există o preocupare a tuturor guvernelor din statele membre de a putea implementa schema de Garanţii pentru tineri. Există un fond de şase miliarde de euro pentru fi consumat pană în 2020, astfel încat să se reducă şomajul în randul tinerilor în toate statele membre", a spus ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Varstnice. Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Ileana Ciutan, a declarat că raportul angajaţi - pensionari este "cam de unu la unu", în Romania fiind înregistraţi 5.230.000 de pensionari. Ileana Ciutan a explicat că în Revisal sunt înregistrate şi persoanele care nu au contract individual de muncă, dar care contribuie, fie că sunt în şomaj sau desfăşoară o activitate profesională independentă.

Gerhard Roiss ar putea fi demis de la conducerea OMV

Gerhard Roiss, directorul general executiv al OMV, ar putea pleca de la conducerea companiei austriece înainte să-şi termine contractul, din cauza scăderii veniturilor operaţionale şi a unor neînţelegeri din cadrul grupului, transmite Reuters, care citează presa din Austria. La întalnirea de marţi a conducerii OMV se va pune în discuţie şi posibilitatea ca angajamentul lui Roiss să înceteze mai devreme decat era stabilit. Roiss a devenit CEO al companiei în 2011, iar anul trecut grupul austriac i-a extins contractul pană în martie 2017. Totuşi, de atunci şi pană în prezent, compania a înregistrat rezultate financiare slabe, profitul operaţional înjumătăţindu-se în al doilea trimestru din acest an, pe fondul crizei din Libia, care a determinat grupul să crească producţia de petrol în ţări unde costurile sunt mai mari, precum Norvegia. De asemenea, divizia de gaze naturale nu a consemnat un avans important, aşa cum a sperat conducerea companiei. În aceste condiţii, Roiss a încercat să reducă divizia, ceea ce a determinat apariţia unor neînţelegeri între el şi şeful unităţii, Hans-Peter Floren, potrivit surselor citate de Reuters.

AB InBev analizează posibilitatea asocierii cu Pepsi

Anheuser-Busch (AB) InBev, cel mai mare producător de bere la nivel mondial, analizează posibilitatea de a se asocia cu Pepsi, după ce în septembrie au apărut informaţii potrivit cărora compania vizează o achiziţie a competitorului SABMiller, relatează Bloomberg. Compania belgiano-braziliană analizează o eventuală asociere cu gigantul american Pepsi, a cărui valoare de piaţă este estimată la 142 de miliarde de dolari, pentru a decide dacă o astfel de tranzacţie este utilă din punct de vedere strategic şi financiar, potrivit surselor Bloomberg. Totuşi, nu au fost iniţiate negocieri în acest sens pană în prezent. O astfel de tranzacţie ar pune o distanţă şi mai mare decat cea existentă deja între AB InBev şi competitorii săi, Monster Beverage şi Keurig Green Mountain. Principalele motive pentru analizarea asocierii cu Pepsi sunt posibilitatea de reduce costurile şi de creşte veniturile companiei, prin vanzarea de bere şi băuturi răcoritoare prin intermediul aceleiaşi reţele de distribuţie. Cultura AB InBev este "bazată pe încheierea unor tranzacţii pe scară largă, pe paşi mari înainte", a declarat Richard Withagen, analist la Kepler Cheuvreux.

Boeing a obţinut o comandă de avioane de 4,9 miliarde dolari

Boeing, unul dintre cei mai mari producători de avioane din lume, a anunţat că a obţinut o comandă pentru avioane în valoare de 4,9 miliarde de dolari de la operatorul Garuda din Indonezia, care încearcă, astfel, să se extindă şi să îşi înnoiască flota, transmite Reuters. Cele 50 de avioane comandate de compania din Indonezia sunt din familia 737. Dintre acestea, 46 reprezintă comenzi noi de avioane cu o singură punte 737 MAX 8, în timp ce celelalte patru sunt înlocuiri ale comenzilor deja existente de Next-Generation 737-800 cu 737 MAX 8. Operatorul din Indonezia a raportat că, în prezent, foloseşte 77 de aparate Boeing 737 şi că noile avioane îi vor acorda flexibilitatea de care are nevoie pentru a se dezvolta şi a-şi înnoi flota, în acord cu cerinţele pieţei. În noiembrie anul trecut, Garuda a anunţat că plănuieşte să cumpere pană la 250 de aparate de zbor noi, pentru a-şi dubla flota şi pentru a satisface cererea de pe piaţa locală, care înregistrează unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere la nivel mondial. Pentru Boeing, contractul cu Garuda ajută compania în rivalitatea cu Airbus pe piaţa avioanelor cu o singură punte, cele mai folosite la nivel mondial.








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.