Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Dacia prezintă la Paris patru noi versiuni de automobile

Ziarul de Vrancea
2 oct 2014 774 vizualizări
Dacia va prezenta la Salonul Auto de la Paris versiunile Lodgy Stepway şi Dokker Stepway, precum şi ediţiile limitate Sandero Black Touch şi Duster Air, în contextul în care producătorii se bazează pe îmbunătăţirea versiunilor mai vechi, pentru menţinerea unui cost scăzut al producţie.

Lodgy este al treilea model vandut sub marca Dacia în varianta Stepway, după Sandero Stepway şi Dokker Stepway, ambele lansate în 2012. În ceea ce priveşte Dokker Stepway, Dacia va prezenta la Paris o nouă generaţie a versiunii. Preţul de pornire pentru Lodgy Stepway, disponibil în două variante, cu motor TCe 115 sau 1.6 MPI, este de 14.200 de euro. De asemenea, modelul Dokker, care prezintă o variantă pe benzină şi două pe motorină, are un preţ de pornire de 14.250 de euro. Preţurile prezentate sunt valabile pentru piaţa franceză. Pană în prezent Dacia nu a comunicat cat vor costa în Romania noile maşini. În plus, Dacia lansează două modele ediţie limitată - Sandero Black Touch (cu un design sobru, gri metalizat la exterior şi elemente de culoare neagră în interior şi jante de aluminiu) şi Duster Air (cu un design inspirat din caracteristicile avioanelor, limitator de viteză şi senzori de parcare). De asemenea, Ford prezintă la Paris o versiune nouă a minivanului S-Max, care va disponibilă pe piaţă începand cu anul viitor. Modelul include o variantă mai eficientă a motorului EcoBoost şi un sistem de parcare îmbunătăţit. Mai multe modele noi ale unor mărci ca Opel, Citroen, Skoda şi Kia, care vor fi prezentate la Salonul Auto de la Paris se bazează pe platforme ale unor modele deja existente sau combină componente ale maşinilor care se află deja pe piaţă, relatează Reuters.

Romania are nevoie anul viitor de 50 de miliarde de lei

Necesarul brut de finanţare al Romaniei pentru anul 2015 s-a redus la aproximativ 50 miliarde de lei, 22-23% din această sumă putand fi asigurată de pe pieţele internaţionale, iar restul de pe piaţa internă, potrivit unui raport publicat de Erste Group Research. "La sfarşitul lunii septembrie, Ministerul Finanţelor a acoperit necesarul de finanţare pentru acest an în proporţie de aproximativ 82%, datorită celor trei emisiuni pe pieţele externe din lunile ianuarie şi aprilie (22% din necesarul de finanţare pentru 2014). Aceste emisiuni au ajutat şi la menţinerea randamentelor pe piaţa locală în general pe o tendinţă descendentă pană în prezent deoarece Ministerul Finanţelor a împrumutat mai puţin de pe piaţa internă (randamentul mediu pe piaţa primară a scăzut în primele opt luni din 2014 la 3,7%, de la 4,7% în 2013). Consecvent propriei strategii, Ministerul Finanţelor a reuşit să extindă maturităţile, determinand reducerea necesarului brut de finanţare pentru anul 2015 la aproximativ 50 miliarde de lei; aproximativ 22-23% din această sumă poate fi asigurată de pe pieţele internaţionale, iar restul de pe piaţa internă", se arată în raport. Necesarul de brut de finanţare pentru acest an este estimat la 55 miliarde de lei, rata de acoperire depăşind 81% la finele lunii septembrie. Astfel, pentru ultimul trimestru necesarul de finanţare se situează la 10 miliarde lei. Analiştii Erste apreciază că băncile locale, fondurile de investiţii şi de pensii vor fi principalii cumpărători ai titlurilor de stat în 2015, majorandu-şi expunerea netă cu aproximativ 6 miliarde lei.

Ponta: Accizele pentrul anul viitor vor fi, cu siguranţă, mai mici

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că accizele pentru anul 2015 vor fi, cu siguranţă, mai mici, el arătand că modul în care acestea se calculează este stabilit de Ministerul de Finanţe, care lucrează în acest sens cu partenerii internaţionali. "Se lucrează la Ministerul de Finanţe împreună cu partenerii noştri internaţionali, cu Comisia Europeană şi o să vă anunţăm. Cu siguranţă vor fi accize mai mici. Atunci cand Ministerul de Finanţe vine cu o decizie, o să vă anunţăm", a spus Ponta. Formula cu care va fi calculată valoarea accizelor anul viitor este încă în analiză la nivelul unui grup de lucru, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, nedorind să precizeze dacă accizele vor mai fi calculate după cursul valutar redus anunţat de BCE, care permite un nivel mic de accizare. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un curs de referinţă de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator al cursului, folosit de către Guvern la calcularea accizelor, fiind acum cu 0,88% mai mic decat cel anunţat anul trecut, de 4,4485 lei/euro. Dacă accizele vor fi calculate în continuare pe baza cursului anunţat de BCE, atunci nivelul acestora ar trebui să fie mai mic începand cu anul viitor. Anul acesta, Guvernul a luat în considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decat cel din 2013 care trebuia folosit în mod normal, şi a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE.

Romanii vor să cumpere cu un an înainte vacanţa de vară

Agenţiile încep să lanseze ofertele de vară pentru străinătate din octombrie, după ce au constatat că tot mai mulţi romani vor să cumpere pachete pentru litoral în Turcia sau Grecia încă din toamnă, dar să plătească mai puţin cu 50% decat dacă le-ar cumpăra înainte de plecare, potrivit Paralela 45. "Din solicitările primite la agenţiile noastre am constatat că numărul romanilor dispuşi să-şi cumpere încă din octombrie un zbor charter pentru vara anului viitor într-o destinaţie din străinătate este de peste două ori mai mare decat anul trecut. Cei care rezervă acum au înţeles că plătesc pe vacanţa de vară cu 10% mai puţin decat dacă ar achiziţiona sejurul în ianuarie şi cu 50% mai puţin faţă de cei care cumpără acelaşi pachet în vară, înainte de plecare", a declarat Alin Burcea, proprietarul Paralela 45, una dintre cele mai mari agenţii de turism din Romania. El spune că se ajunge astfel ca o săptămană de cazare all inclusive în vară la un hotel de cinci stele din Antalya, incluzand zborul cu avionul, să poată fi cumpărată în octombrie şi cu 500 de euro.


O firmă înfiinţată de prietenul premierului prinde un contract gras cu statul

Teamnet International va furniza Inspecţiei Muncii un sistem informatic, în baza unui contract în valoare de 33,98 milioane de lei, cu TVA (7,5 milioane euro). Finanţat din fonduri europene, contractul a fost atribuit în urma unei licitaţii la finele lunii septembrie şi va avea o durată de 7 luni. Licitaţia a fost iniţiată în a doua parte a lunii iunie, potrivit datelor www.e-licitatie.ro. Autoritatea a estimat valoarea contractului la 27,51 milioane lei, fără TVA, şi l-a atribuit pentru suma de 27,41 milioane lei, fără TVA. Alături de Teamnet International, la licitaţie au depus oferte asocierile formate din Bull Romania, Ernst&Young, Software Development&Consulting, Mira Telecom şi Logika IT Solutions (subcontractant al Mira Telecom), precum şi Smart Control, Stream Networks şi Altfactor. Teamnet International Ploieşti (judeţul Prahova) a fost înfiinţată în 2001, are peste 260 de angajaţi şi este un furnizor de soluţii IT şi sisteme informatice pentru companii. Teamnet a fost înfiinţată de deputatul PSD şi omul de afaceri Sebastian Ghiţă, un apropiat al premierului, ca parte a grupului de firme Asesoft. Ghiţă a anunţat în luna august a anului 2012 că şi-a vandut toate acţiunile deţinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet.

Iată cum poate fi stimulată plata taxelor cu cardul

Plata impozitelor locale cu cardul prin Trezorerie reprezintă un demers pozitiv întrucat va conduce la creşterea tranzacţiilor, însă pentru stimularea acestora Guvernul ar putea aplica reduceri la debitele plătite cu cardul faţă de cele achitate în numerar, apreciază directorul Visa, Cătălin Creţu. "Orice iniţiatăvă care ar duce la creşterea plăţii de impozite şi taxe locale, mai ales online, este pozitivă. Din perspectiva noastră, demersul autorităţilor este unul pozitiv, mai ales pentru primăriile care nu acceptă plata cu cardul în prezent. de la 200 de primării care acceptă în prezent şi pană la cateva mii există cale lungă şi credem că aici s-ar putea constitui marea valoare care ar putea fi adusă", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Cătălin Creţu, director regional pentru Romania, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe. Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă care creează cadrul legal pentru implementarea sistemului de plată cu cardul de către persoanele fizice, online şi la terminalele Trezoreriei, a impozitelor şi taxelor administrate de către ANAF, primării şi alte instituţii publice, începand din 2015.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.