Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Boeing a pierdut o comandă de 5 miliarde de dolari

Ziarul de Vrancea
28 sep 2014 817 vizualizări
Boeing a pierdut o comandă de aproape 5 miliarde de dolari din partea companiei germane Air Berlin, care a renunţat la achiziţii ce includeau şi avioane 787 Dreamliner, din cauza pierderilor şi a reducerii traficului de pasageri.

Air Berlin, deţinută în parte de compania Etihad Airways PJSC din Abu Dhabi, a anunţat că renunţă la achiziţia a 18 avioane Boeing 737 cu o singură punte şi a 15 aparate Dreamliner, iar Boeing nu are dreptul la compensaţii în urma anulării comenzii. Decizia scoate în evidenţă constrângerile financiare ale Air Berlin, care face eforturi să refinanţeze datoriile şi să reducă cheltuielile.
Pentru Boeing, pierderea comenzii pentru aparatele 787 va eroda numărul total al comenzilor pentru aceste avioane, cu toate că nivelul general al acestora va fi puţin modificat.
La sfârşitul trimestrului al doilea, numărul total al comenzilor primite de Boeing era de aproape 5.200 de avioane. Între acestea se află 3.931 de avioane 737 şi 869 de aeronave cu două punţi Dreamliner. În acest an, până la 23 septembrie, Boeing a primit 24 de comenzi pentru 787.
Air Berlin, al doilea mare operator aerian al Germaniei, lucrează la o nouă strategie, după ce în decurs de şase ani a acumulat datorii de peste 1 miliard de dolari. Compania concurează cu operatori low-cost precum Ryanair Holdings, ca şi cu liderul german Deutsche Lufthansa.

Reduceri de pană la 50% la pachetele turistice pe litoral în 2015

Agenţiile de turism şi hotelurile din România au lansat încă din luna septembrie oferte cu reduceri de până la 50% pentru vacanţele de anul viitor pe litoral, prin programul "Înscrieri Ultra-Timpurii", a anunţat ieri agenţia Bibi Touring, specializată în turismul intern. Potrivit agenţiei, primele sejururi pentru anul viitor pe litoral au fost deja rezervate. Pentru a beneficia de reducerile de până la 50%, turiştii trebuie să-şi rezerve vacanţa până la finele anului. Potrivit Bibi Touring, trei din zece români au cumpărat, pentru sezonul recent încheiat, un bilet de vacanţă cu reducere pe litoralul românesc prin programul "Înscrieri Timpurii". "Lansarea campaniei de Înscrieri Ultra-Timpurii pentru viitorul sezon estival, acum în septembrie, reprezintă o premieră pentru piaţa românească. Şi dacă în 2005, când abia apăruse conceptul de Înscrieri Timpurii, primele oferte se lansau în februarie pentru vara acelui an, astăzi practic suntem în situaţia de a trece dintr-un sezon în altul fără pauză", a declarat Adrian Voican, directorul general al agenţiei Bibi Touring. Acesta a adăugat că evoluţia pieţei din ultimii ani confirmă tendinţa de creştere a încrederii turiştilor români pentru vacanţele petrecute în ţară.
Cu toate acestea, reprezentanţii patronatelor din turism nu ştiu cu exactitate câte persoane şi-au petrecut vacanţa în acest an pe litoralul românesc, cifrele variind între 800.000 şi 1,5 milioane de persoane. În aceste condiţii este greu de stabilit dacă acele creşteri ale numărului de turişti anunţate în ultimii ani pe litoral sunt reale sau nu.

Commerzbank, suspectată de favorizarea spălării de bani

Commerzbank, a doua mare bancă germană, este investigată în SUA de procuratura din Manhattan din cauza suspiciunilor legate de spălarea de bani, ceea ce ar putea pune în pericol negocierile pentru un acord de închidere a anchetei privind încălcarea embargourilor americane împotriva unor ţări. Reprezentanţii Commerzbank nu au putut fi contactaţi de AFP pentru informaţii.
Commerzbank negociază plata a circa 600 de milioane de dolari autorităţilor americane pentru închiderea investigaţiei referitoare la tranzacţiile efectuate cu Iran şi Sudan, ţări vizate de sancţiuni economice de către Statele Unite. În acest caz ar urma să fie încheiat un acord până la sfârşitul lunii septembrie, au declarat surse apropiate situaţiei citate de WSJ, dar ancheta referitoare la spălarea de bani ar putea pune negocierile sub semnul întrebării. Conform sursei, autorităţile americane analizează posibilitatea includerii celui mai recent litigiu în cadrul unei negocieri globale, ceea ce ar putea întârzia încheierea acordului.
În primăvarea acestui an, banca franceză BNP Paribas a încheiat un acord amiabil cu autorităţile americane. Banca franceză şi-a recunoscut vinovăţia şi a acceptat plata unei amenzi de 8,9 miliarde de dolari pentru că a efectuat tranzacţii cu mai multe ţări (Sudan, Iran, Cuba) aflate sub embargoul SUA.

Preţurile locuinţelor din Londra au scăzut pentru prima oară în ultimii doi ani

Preţurile locuinţelor din Londra au scăzut în septembrie pentru prima oară în aproape doi ani, pe fondul unui declin al cererii pe piaţa imobiliară britanică, din cauza înăspririi condiţiilor de creditare, potrivit unui raport al companiei ce cercetare Hometrack. Un sondaj realizat în rândul agenţiilor imobiliare a arătat că preţurile locuinţelor din capitala britanică au scăzut cu 0,1%, primul declin după noiembrie 2012, în lunile următoare fiind aşteptate noi scăderi modeste. La nivel naţional preţurile au stagnat, punând capăt creşterii continue din ultimele 19 luni.
Sondajul confirmă alte date care arată că piaţa imobiliară londoneză încetineşte puternic, după ce preţurile au urcat în ultimul an cu aproape 25%. Între factorii care au determinat această schimbare se numără înăsprirea criteriilor de acordare a împrumuturilor şi perspectiva ca Banca Angliei să înceapă creşterea dobânzilor.
Datele oficiale arată că preţurile locuinţelor din Anglia şi Ţara Galilor au urcat cu 1% în august şi cu 8,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În Londra, preţurile au avansat cu 21,6% comparativ cu august 2013, iar preţul mediu a atins 467.070 lire sterline (762.000 de dolari), fiind de peste două ori şi jumătate mai mare faţă de media naţională.
Oficialii Băncii Angliei analizează dacă ar trebui să mărească dobânzile, majoritatea afirmând în această lună că lipsa presiunilor inflaţioniste pe piaţa muncii justifică menţinerea dobânzii cheie la un minim record de 0,5%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.