Economic

Suntem pe locul II în Europa la producţia de porumb

Ziarul de Vrancea
26 sep 2014 1103 vizualizări
După suprafaţa cultivată cu porumb ne situăm în UE pe primul loc dar din cauza randamentului scăzut, la producţie ocupăm poziţia a II-a

Romania este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, însă este departe de prima poziţie în ceea ce primeşte randamentul la hectar, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa "MEDIAFAX Talks about Agriculture". "Randamentul este încă scăzut în Romania, iar cel mai elocvent exemplu este porumbul. şi la porumb, şi la floarea soarelui, Romania este pe primele două locuri în Uniunea Europeană vis-a-vis de suprafaţa cultivată şi la producţie", a spus ministrul. El a adăugat că dacă la porumb Romania este pe primul loc în UE, cu o suprafaţă de 2,5 milioane de hectare cultivate, din punct de vedere al randamentului este departe de prima poziţie. "Avem un randament de 4-4,5 tone la hectar, în timp ce în Franţa randamentul mediu este de peste 8 tone la hectar, iar în Belgia e un randament de 11 tone la hectar", a mai spus ministrul. Romania se află pe poziţia a doua în Europa la producţia de porumb, cu peste 11 milioane de tone, după Franţa, care are o producţie de 17 milioane tone, dar pe o suprafaţă cultivată mai mică, de numai 1,7 milioane de hectare.

Reducerea TVA la carne, discutată după alegeri

Primul sector care ar trebui sprijinit prin reducerea TVA, după aplicarea măsurii la paine şi produse de panificaţie, este cel al cărnii, apreciază ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care spune că decizia va aparţine noului Executiv, bugetul pentru anul viitor fiind construit după alegeri. "Eu cred că, dacă vrem să ajutăm anumite sectoare, primul care trebuie ajutat în perioada următoare ar fi sectorul de carne. Acest lucru depinde de noul Guvern, de discuţiile care vor avea loc cu Fondul Monetar Internaţional. E drept că bugetul pe 2015 va fi făcut în a doua parte a lunii noiembrie, atunci cand probabil vom cunoaşte actualul Cabinet, pentru că ar fi incorect ca noi, actualul Cabinet, să facem un buget pentru viitorul Executiv", a spus Constantin. El a arătat că, personal, a avut "emoţii" cu programul de reducere a TVA la paine, întrucat era vorba despre un program-pilot care, dacă nu ar fi funcţionat, ar fi afectat şi alte sectoare. "Dar am avut rezultate bune, nu foarte bune, dar mai bune decat ceea ce aşteptam şi asta ne oferă perspective să ne gandim şi la alte sectoare", a spus Constantin. Premierul Ponta le-a cerut săptămana trecută miniştrilor Finanţelor şi Agriculturii să pregătească o analiză pentru scăderea TVA şi pentru alte produse agroalimentare, precum legume, fructe, carne, spunand că îi va susţine anul viitor pentru această măsură chiar dacă nu va mai fi "în aceeaşi echipă". Şeful Executivului a precizat că încearcă introducerea reducerii TVA la alte produse în bugetul pe anul viitor, dar a subliniat faptul că el nu vrea să se angajeze în numele "noului Guvern". "Dacă va fi un nou Guvern, eu nu vreau să mă angajez în numele noului Guvern, vreau doar să spun ceea ce cred că e bine de făcut în continuare, dar responsabilitatea va fi a noului Guvern", a spus Ponta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.